Γιατί οι γυναίκες αγαπούν ένθερμα τον Ομπάμα

giati-oi-gynaikes-agapoun-entherma-ton-ompama

«Οι αληθινές γυναίκες ψηφίζουν Ομπάμα». Δεν πρόκειται για σύνθημα της καμπάνιας του μαύρου υποψηφίου, αλλά για την άποψη μιας σερβιτόρας σε μια μικρή αμερικανική πόλη που απηχεί ωστόσο μεγάλο ποσοστό μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ.



Οι Αμερικανίδες που ψηφίζουν είναι περισσότερες από τους άντρες ψηφοφόρους και από ό,τι δείχνουν οι στατιστικές προτιμούν τον Ομπάμα. Γι' αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος των υποψηφίων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δυο Νεοϋορκέζες έστειλαν σε καμιά εικοσαριά φίλους τους, η κάθε μία, ένα mail με τη μορφή ανοικτής επιστολής και τίτλο: «Ιδού κάτι θετικό που μπορούμε να κάνουμε», όπου απαριθμούσαν τις «τρομακτικές» θέσεις της κυβερνήτριας της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν, κατά της άμβλωσης, της ελευθερίας έκφρασης, του ελέγχου των όπλων, του χωρισμού Εκκλησίας-κράτους ακόμη και κατά της αρκτικής αρκούδας. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και δημιουργήθηκε έτσι το μπλογκ: «Γυναίκες εναντίον της Σάρα Πέιλιν». Εως σήμερα 172.000 γυναίκες έχουν καταγραφεί στο μπλογκ, ενώ και άλλες σχετικές δράσεις γυναικών έχουν δρομολογηθεί.

Η ξαφνική εμφάνιση της Σάρα Πέιλιν στην πολιτική σκηνή δεν ήταν η μόνη υπεύθυνη για την εισβολή γυναικών στην εκλογική εκστρατεία. «Αυτές οι εκλογές είναι χωρίς προηγούμενο, όσον αφορά τη συμμετοχή, την κινητοποίηση και τις συζητήσεις, από πλευράς γυναικών», λέει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών σε Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσι, Σούζαν Κάρολ, στην εφημερίδα «Λε Μοντ». «Οι υποψήφιοι επιτέλους κατάλαβαν πως αυτό το εκλογικό σώμα είναι σημαντικό: οι γυναίκες ψηφίζουν περισσότερο από τους άντρες (60,1%, έναντι 56,3%, το 2004), και από τις προεδρικές εκλογές του 1964 ο αριθμός των γυναικών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ ήταν συνεχώς πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των αντρών (8,8 εκατομμύρια περισσότερες από τους άντρες, το 2004). Ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός σε αυτές τις εκλογές δηλώνει η Κάρολ.

Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου το επιβεβαιώνουν και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος ΜακΚέιν που φαίνεται πως αυτή τη στιγμή χάνει με γρηγορότερους ρυθμούς τις γυναίκες ψηφοφόρους από όσο τις είχε ελκύσει προσωρινά η Σάρα Πέιλιν.

Τα ίδια στοιχεία διαπιστώνονται και στην αμφίρροπη πολιτεία της Πενσιλβάνια: «Η ψήφος των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας», λέει η Κάρεν Φίνεϊ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. «Αυτές είναι που υποφέρουν πρώτες από την κρίση, αυτές που πρώτες απολύονται, αυτές που ασχολούνται με τις τιμές των τροφίμων και πώς θα τα βγάλουν πέρα καθημερινά. Το πρόγραμμα Ομπάμα προβλέπει για αυτές πραγματικά μέτρα και εκείνες είναι που μπορούν καλύτερα από όλους να το εξηγήσουν σε άλλες. Να τηλεφωνήσουν μεταξύ τους, να συναντηθούν, να μιλήσουν σε φίλες και συγγενείς...»

«Αυτή η χώρα χρειάζεται κάθαρση», λέει μια αφρο-αμερικανίδα από τις γυναίκες που στρατεύτηκαν υπέρ του Ομπάμα. Να καθαριστεί η χώρα από τις βρομιές του Μπους που έστειλε τα παιδιά των πιο φτωχών να σκοτωθούν στο Ιράκ και που προσφέρει 700 δισ. στους χρηματιστές της Γουολ Στριτ, όταν τόσοι άνθρωποι χάνουν τα πάντα, ακόμη και τα σπίτια τους».