Μια τυχαία συνάντηση άλλαξε τη ζωή μου για να χάσω κιλά

mia-tychaia-synantisi-allaxe-ti-zoi-mou-gia-na-chaso-kila

Η Ρία Γαλανοπούλου συνάντησε μια παλιά φίλη της, η οποία έγινε η αφορμή να χάσει 25 κιλά.



Η ιστορία μου


Βρέθηκα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του πάχους από τη μια στιγμή στην άλλη. Μέχρι τα 19 μου χρόνια, έτρωγα σωστά, γυμναζόμουν συστηματικά και είχα το ιδανικό βάρος για το ύψος μου. Πάχυνα κυρίως για δύο λόγους. Ο ένας ήταν η... απραξία. Από την αποφοίτησή μου από το σχολείο μέχρι τότε που βρήκα δουλειά μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο δεν έκανα απολύτως τίποτα. Εκείνη την περίοδο συνέβη και ένα αναπάντεχο γεγονός, που έφερε στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στη ζωή μου και εξαιτίας του οποίου πήρα ακόμη περισσότερα κιλά: το διαζύγιο των γονιών μου... Βρέθηκα αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα κατάσταση, με αποτέλεσμα να αναζητήσω ανακούφιση και διέξοδο στο φαγητό.

Όταν το κατάλαβα, τρία χρόνια μετά, ήταν πλέον αργά. Από 47 κιλά που ήμουν, έφτασα να ζυγίζω 72 κιλά! Μόλις συνειδητοποίησα τι μου είχε συμβεί, άρχισαν οι δίαιτες και οι ενοχές. Και τι δεν δοκίμασα! Κάθε δίαιτα που κυκλοφορούσε στα περιοδικά και που μου έλεγαν οι φίλοι μου, την έκανα. Αποτέλεσμα, μηδέν. Βλέπετε, μόλις περνούσαν οι πρώτες ημέρες και η ζυγαριά «πάγωνε», έχανα το κουράγιο μου και τα παρατούσα.

Μια ελπίδα χάνεται γρήγορα


Η πρώτη φορά που πίστεψα ότι θα τα κατάφερνα ήταν όταν μια γνωστή μου μού μίλησε για τη δίαιτα της «ομάδας αίματος». Αντί να απευθυνθώ, όμως, σε κάποιον ειδικό, αγόρασα ένα ξενόγλωσσο βιβλίο και άρχισα να ακολουθώ τη δίαιτα μόνη μου. Το... κακό με την περίπτωσή μου ήταν ότι, για να αδυνατίσω, έπρεπε να τρώω κυρίως κρέας και να πω οριστικά «αντίο» σε πολλές άλλες αγαπημένες μου γεύσεις. Πράγματι, μέσα σε σύντομο διάστημα έχασα αρκετά κιλά. Όμως, αυτή η μονοτονία και η επανάληψη στο φαγητό με κούρασε. Μετά από τρεις εβδομάδες έπεσα πάλι με τα μούτρα στις αγαπημένες μου τροφές. Ξαναπήρα σύντομα όλα τα κιλά που είχα χάσει. Απελπίστηκα!

Αφορμή, μια τυχαία συνάντηση


Μέχρι που είδα τυχαία σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο μια παλιά μου φίλη.  Ενώ έτρεξα γεμάτη χαρά για να την αγκαλιάσω, εκείνη τραβήχτηκε προς τα πίσω, γεμάτη έκπληξη. Δεν είχε καταλάβει ποια ήμουν! Την είδα γεμάτη αμηχανία να προσπαθεί να καλύψει την γκάφα της με διάφορες δικαιολογίες. Σκεφτόμουν ξανά και ξανά: «Ρία, κοίτα πώς έγινες, που δεν σε αναγνωρίζουν ούτε οι φίλοι σου!». Γύρισα στο σπίτι μου έχοντας στο μυαλό μου μία και μόνη σκέψη: «Τέλος τα αστεία. Θα ξαναβρώ τον εαυτό μου».

Άλλαξε η ζωή μου


Έπρεπε να αλλάξω συνήθειες και να προσαρμόσω τη διατροφή μου στο φορτωμένο πρόγραμμα που είχα καθημερινά λόγω δουλειάς. Μέχρι εκείνη τη στιγμή απέφευγα το μαγείρεμα στο σπίτι και έτρωγα σχεδόν καθημερινά απ‘ έξω.  Όπως διαπίστωσα, το δύσκολο είναι να γίνει η αρχή. Πράγματι, μετά τις πρώτες 2-3 εβδομάδες άρχισα να μπαίνω σε πρόγραμμα και να γυμνάζομαι συστηματικά. Αργά αλλά σταθερά, κατάφερα μέσα σε ένα χρόνο να χάσω και τα 25 κιλά που είχα πάρει και να ζυγίζω πάλι 47 κιλά! Τώρα μπορώ να φοράω και πάλι τα αγαπημένα μου ρούχα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι νιώθω και πάλι όμορφη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Έμαθα να με αγαπάω ξανά και δεν αφήνω πια κανέναν και τίποτα να με κάνει να αισθάνομαι άσχημα...

Πως τα κατάφερα


Έκοψα... οριστικά τις δίαιτες-εξπρές. Επίσης, έκοψα την κακή συνήθεια να τσιμπολογάω όλη την ημέρα και να τρώω ένα γεύμα μόνο το βράδυ.

Τρώω... 3-4 μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν παραλείπω ποτέ το πρωινό: ένα μπολ με γάλα 2% και δημητριακά ολικής άλεσης. Για βραδινό τρώω κάτι ελαφρύ, γιαούρτι ή σαλάτα με λίγο λάδι. Τα κυρίως γεύματά μου είναι όσπρια, κοτόπουλο και ψάρι στον ατμό ή βραστά, πολλές σαλάτες, δύο μερίδες φρούτα, ένα αβγό (το ασπράδι) καθημερινά και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Πίνω πολύ νερό, ενώ έχω κόψει εντελώς τα αναψυκτικά, τα γλυκά και το ψωμί. Γυμνάζομαι μέρα παρά μέρα στο γυμναστήριο. Και, όποτε βρίσκω χρόνο, κάνω με το ποδήλατο τρεις φορές το γύρο του τετραγώνου. Όταν δεν έχω χρόνο και διάθεση για τίποτα από τα παραπάνω, απλώς περπατάω για 15'.

Συνειδητοποίησα... ότι το φαγητό λειτουργούσε ως υποκατάστατο άλλων αναγκών. Έμαθα και πάλι να απολαμβάνω κάθε στιγμή της ζωής μου.

Το bonus μου... στα 28 μου χρόνια αισθάνομαι ξανά όμορφη κι υγιής. Από 72 κιλά, κατάφερα μέσα σ' ένα χρόνο να ζυγίζω 47. Και από large που φορούσα, σήμερα φοράω extra small.