Μην ντρέπεσαι να περιγράψεις την χάλια οικονομική κατάσταση σου

min-ntrepesai-na-perigrapseis-tin-chalia-oikonomiki-katastasi-sou

Αφού συζητάς τα πάντα με τους φίλους σου, γιατί ντρέπεσαι να συζητήσεις τα οικονομικά σου;

Θα έλεγες σε κάποια φίλη σου το ακριβές νούμερο του μισθού σου; Θα συζητούσες μαζί της πόσα χρωστάς; Σε σχετική έρευνα στο σάιτ του Cosmo, το 37% από εσάς απαντήσατε ότι τα χρήματα παραμένουν θέμα-ταμπού στις συζητήσεις σας. Και παρ’ ότι αυτό είναι –μέχρι ενός σημείου– δικαιολογημένο, οι συζητήσεις που δεν κάνεις με τους φίλους σου γύρω από τα οικονομικά σου μπορεί να σε απομακρύνουν από εκείνους περισσότερο από μια ειλικρινή κουβέντα για τα πράγματα που έχεις μάθει ότι πρέπει να κρατάς για τον εαυτό σου.

Λόγω τιμής


Γιατί μάς είναι τόσο δύσκολο να θίξουμε το θέμα; Ο βασικός λόγος είναι ότι οι σχέσεις με τους φίλους σου βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε πράγματα που έχετε κοινά και σας συνδέουν. Τα χρήματα, από την άλλη, είναι ένας παράγοντας που φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορές σας: στο εισόδημα, στις προτεραιότητες, στον τρόπο ζωής, ακόμα και στην κοινωνική θέση.

Αυτή είναι και η αιτία που πολλές φορές υιοθετούμε μια αμυντική στάση σε ό,τι έχει να κάνει με λεφτά: Δεν δεχόμαστε να ακούσουμε ούτε καν έναν υπαινιγμό ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά, φοβόμαστε μήπως φανούμε σνομπ ή κατώτεροι και ταυτόχρονα διστάζουμε να μιλήσουμε, από φόβο μήπως προσβάλουμε τον άλλο.

Όμως, και στα οικονομικά οι πραγματικοί φίλοι μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, πληροφορίες και κίνητρο στις καλύτερες και τις πιο δύσκολες στιγμές σου. Και το να αντιμετωπίζετε μαζί αυτού του είδους τις προκλήσεις θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά. Το μυστικό είναι να σπάσεις τη σιωπή – με το σωστό τρόπο.

Σπάσε  τον πάγο


Για να μοιραστείς με κάποια φίλη έναν προβληματισμό σου γύρω από τα οικονομικά, αποκάλυψε πρώτη κάτι σχετικό. Το να ξεκινήσεις την κουβέντα με μια ερώτηση για τα δικά της χρήματα μπορεί να την κάνει επιφυλακτική.

Ξεκάθαρη πια


Να είσαι σαφής σχετικά με το λόγο για τον οποίο κάνεις την κουβέντα. Θέλεις απλώς να γκρινιάξεις; Χρειάζεσαι κάποια συμβουλή; Θέλεις να κάνετε μαζί ένα πλάνο; Χρειάζεσαι πρακτική υποστήριξη (βλ. δάνειο); Έτσι θα αποφύγεις τις παρεξηγήσεις και θα δείξεις στη φίλη σου ότι μπορεί να στραφεί σ’ εσένα για ένα αντίστοιχο θέμα.

Advice versa


Απόφυγε να μοιράζεις συμβουλές αν δεν σου τις ζητήσουν, για να μη δώσεις την εντύπωση ότι το παίζεις ξερόλας. Και αν κάποια φίλη σού ζητήσει μια συμβουλή σχετικά με τα χρήματά της, προτίμησε να της πεις πώς μπορεί να ενημερωθεί σωστά, παρά να της συστήσεις κάποια μέθοδο ή προϊόν που μπορεί να την απογοητεύσει.

Πίσω από τις λέξεις


Τα χρήματα (και οι συμπεριφορές γύρω απ’ αυτά) συχνά χρησιμεύουν για να καλύψουν άλλα δύσκολα συναισθήματα και ζητήματα που αντιμετωπίζει κάποιος. Αν η φίλη σου το παρακάνει με τα ψώνια ή υπερηφανεύεται με άσχημο τρόπο για το μισθό της, ίσως προσπαθεί να καλύψει τη μεγάλη της ανασφάλεια.

Λογική κι ευαισθησία


Επειδή τα χρήματα είναι λεπτό θέμα, πρέπει να είσαι έξτρα προσεκτική όταν μιλάς γι’ αυτά. Απόφυγε τη συζήτηση αν είσαι θυμωμένη ή μεθυσμένη π.χ. και επίλεξε ουδέτερο έδαφος όταν μυρίζεσαι αντιπαράθεση. Αν, π.χ., κάποια από την παρέα σας φορτώνει πάντα το λογαριασμό, φρόντισε να το συζητήσεις μαζί της πριν βγείτε έξω.

Έχω πλάνο


Αν έχεις κάποια φίλη με την οποία βρίσκεστε κοντά στον τρόπο ζωής και στους στόχους, μπορείτε να καταστρώσετε ένα κοινό πλάνο τακτοποίησης των οικονομικών σας (αποπληρωμή χρεών, αποταμίευση κ.λπ.). Έτσι θα είναι πιο εύκολο να συγκρατείτε η μία την άλλη πριν παρασυρθεί και θα γιορτάζετε μαζί τις μικρές σας νίκες.

Γενική παροχή


Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρεις ακριβείς αριθμούς για να κάνεις μια καλή συζήτηση για τα οικονομικά. Μπορείς πάντα να μιλάς με ποσοστά και με σχετικούς αριθμούς («από τόσο μέχρι τόσο», «περισσότερα από» κ.λπ.).

Σε δουλειά να βρισκόμαστε


Το να μιλήσεις για το μισθό σου με μια φίλη που κάνει παρόμοια δουλειά, μπορεί να σου δείξει πόσο σε παίρνει να διαπραγματευτείς την αμοιβή σου. Όταν όμως συζητάς με συναδέλφους που δουλεύουν μαζί σου, οι λεπτομέρειες μπορεί να οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις εκτός ελέγχου.

Ενώπιος ενωπίω


Ένας καλός κανόνας για να αποφύγεις τις κακοτοπιές είναι να μην αναφέρεσαι στα οικονομικά ανθρώπων που δεν είναι παρόντες. Αυτό περιλαμβάνει άλλους φίλους σας αλλά και το σύντροφό σου, ακόμα κι αν διαχειρίζεστε από κοινού τα οικονομικά σας.

Μαζί ποτέ


Το να βρίσκεσαι σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, τη στιγμή που οι φίλοι σου ξοδεύουν περισσότερα στις εξόδους και στις αγορές τους, είναι από τις περιπτώσεις όπου το να μιλήσεις ανοιχτά μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τη φιλία σας. Πες τους ότι αυτό τον καιρό πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσεις τα έξοδά σου και πρότεινέ τους μια πιο οικονομική εναλλακτική για όλους, αντί να προφασιστείς κάποια δικαιολογία αφήνοντάς τους το περιθώριο να σκεφτούν ότι ίσως να μη θέλεις την παρέα τους.