Όσα δεν ξέρετε για τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας

osa-den-xerete-gia-tis-epemvaseis-kata-tis-pachysarkias

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία καταφεύγουν στο χειρουργείο: Τα ποσοστά των εγχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.


Ενώ η επανορθωτική χειρουργική κερδίζει διαρκώς έδαφος, νέες έρευνες αποκαλύπτουν τα αναπάντεχα οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους. Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο σκέφτεται να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση, διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε και τι να περιμένετε.

Πιθανοί κίνδυνοι


Εγκέφαλος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας έδειξαν πρόσφατα ότι οι επεμβάσεις παχυσαρκίας μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδες, παραισθήσεις και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία ίσως οφείλονται σε ανεπαρκή απορρόφηση των βιταμινών. Πολλοί ασθενείς, για να προστατευτούν από αυτό τον κίνδυνο, χρειάζονται να παίρνουν συμπληρώματα καθημερινά, εφ' όρου ζωής.

Μαλλιά: Τους πρώτους μήνες η απότομη απώλεια κιλών μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της τρίχας ή τριχόπτωση, μαζί με ξηρότητα στο δέρμα και ερεθισμούς. Επανέρχεται με τον χρόνο.

Συκώτι: Όσοι υποβάλλονται σε γαστρικό bypass γίνονται πιο ευάλωτοι στη μέθη και πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Πόδια: Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία, μούδιασμα και πόνους στα άκρα, αν δεν καλυφτούν άμεσα οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.

Οφέλη


Λάρυγγας: Η υπερβολικά γρήγορη ή μεγάλη κατανάλωση φαγητού μπορεί να προκαλέσει εμετό και πόνους στο στήθος. Όμως, από την άλλη, η επέμβαση μπορεί να μειώσει τη χρόνια καούρα που οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Καρδιά: Ερευνητές από την Κλινική Mayo ανακάλυψαν ότι δέκα χρόνια μετά την εγχείρηση ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής  έχει μειωθεί από το 37% στο 18%.

Πνεύμονες: Ασθενείς που υποφέρουν από υπνική άπνοια, άσθμα ή άλλες αναπνευστικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία παρουσιάζουν βελτίωση.

Μέση: Όλοι οι ασθενείς χάνουν βάρος, γεγονός ευεργετικό για τη μέση. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που πηγαίνουν στο γιατρό τακτικά χάνουν 24% περισσότερο βάρος από εκείνους που αμελούν τα ραντεβού τους.

Ουροδόχος κύστη: Η εγχείρηση ανακουφίζει από το άγχος της ακράτειας το 82% των ασθενών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Πανεπιστημίου στη Φλόριντα.

Γόνατα: Η μείωση του βάρους περιορίζει τους πόνους στις κλειδώσεις, όπως και τον κίνδυνο για την εμφάνιση αρθρίτιδας.