Pedro Olalla: Ο Ισπανός, ο πρίγκιπας και ο φιλόσοφος

pedro-olalla-o-ispanos-o-prinkipas-kai-o-filosofos

Ο Πέδρο Ολάγια (Pedro Olalla), ο οποίος είναι ένας συγγραφέας, ελληνιστής, φωτογράφος, fellow του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας), Ισπανός από κούνια (Οβιέδο, 1966)- θα μπορούσε να πολιτογραφηθεί βάσει των φρονημάτων που τον διακατέχουν κάλλιστα ως Έλληνας πολίτης.



Όχι μόνο γιατί διατηρεί εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια σχέση με τη χώρα μας και από το 1994 ζει στην Αθήνα, αλλά γιατί έχει διανύσει πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων μύθων. Η πορεία του αυτή είχε έναν στόχο. Να γνωρίσει την τοπιογραφία των μύθων για τη συγγραφή του έργου «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας», για το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Εχοντας μάθει να εκφράζεται με λέξεις και εικόνες, αφού έχει γράψει 25 βιβλία και έχει επιμεληθεί την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 «Οι τόποι των μύθων», επέλεξε να μιλήσει στο πλαίσιο των διαλέξεων της Εταιρίας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1) στις 3 Νοεμβρίου (7 μ.μ.) με θέμα: «Ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος στη Μίεζα. Η κρίσιμη συνάντηση ενός φιλοσόφου με έναν πρίγκιπα» προβάλλοντας και το ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας. Ο κήπος του Αριστοτέλη» -μια περιήγηση στον χώρο όπου ο φιλόσοφος δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο.

Ετσι, με τα μάτια ενός φιλέλληνα, θα δούμε κι εμείς τη συνάντηση ενός φιλοσόφου με έναν πρίγκιπα, του Αριστοτέλη με τον νεαρό Αλέξανδρο, σε ένα ωραίο σκηνικό, όπως είναι το απομακρυσμένο Νυμφαίο της Μίεζας, στη Μακεδονία. Γιατί σ' αυτό το σκηνικό παίχτηκε ένα κρίσιμο σενάριο για την εξέλιξη της ιστορίας: η μεταβίβαση της ουσίας του ελληνικού κλασικισμού σ' εκείνον που σύντομα έμελλε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη των αυτοκρατοριών.

Ο κ. Ολάγια θα δείξει πώς είναι σήμερα το αρχαίο ιερό των Νυμφών, που ακόμα διατηρεί το ποτάμι, τις πηγές, τα σπήλαια και τη βλάστησή του, με τους βραχώδεις τοίχους του να δείχνουν τα ίχνη της στοάς όπου ο Αριστοτέλης είχε κάποτε τη σχολή του.

«Περπατώντας μέσα σ' αυτά τα φυσικά μνημεία», λέει ο ίδιος, «συγκεντρώνοντας τα διάσπαρτα στοιχεία από τις αρχαίες πηγές, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες του Πλούταρχου, του Αρριανού και του Διόδωρου του Σικελιώτη, ιχνηλατώντας τη μακρά επιστολική παράδοση του επονομαζόμενου "Μυστικού των Μυστικών" και αναζητώντας τεκμήρια στις αρχαιολογικές αναφορές του Φωτίου Πέτσα, προσπαθώ να ανοίξω δρόμους στον θεατή για να περιδιαβεί αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, έχοντας επίγνωση της πολιτιστικής φόρτισης που πλανάται στον χώρο».

Σκοπός του είναι να κάνει γνωστό ένα πανέμορφο φυσικό ιερό και ένα ιστορικό γεγονός που επηρέασε βαθιά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Θέλει επίσης να προτρέψει το κοινό να περιηγηθεί τους χώρους αυτούς και να αγγίξει την ιστορία με τη μορφή της ερευνητικής περιπέτειας, ακολουθώντας το δίδαγμα που άφησε πίσω του ο Ηρόδοτος.