Καθαρίστε το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων, ρυθμίστε το κλιματιστικό, κάντε τακτικά απόψυξη. Απλές κινήσεις που μπορεί να μη σας κάνουν πλούσιους, σίγουρα όμως θα ελαφρύνουν τους λογαριασμούς σας.
Η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει την ανηφόρα, συμπαρασύροντας όλους τους λογαριασμούς του σπιτιού. Πήραμε μολύβι και χαρτί, τα βάλαμε κάτω, λάβαμε υπόψη μας τις καθημερινές συνήθειες μιας τετραμελούς οικογένειας και διαπιστώσαμε ότι μέσα στο 2004 πληρώσαμε για λογαριασμούς περίπου 1.200 ευρώ. Αφού η άδεια μας τσέπη δε φαίνεται να συγκινεί τις πετρελαϊκές εταιρείες, ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πώς; Αρκεί να αλλάξουμε λίγο την καθημερινή συμπεριφορά μας μέσα στο σπίτι, κι αμέσως θα εξοικονομήσουμε χρήματα. Πόσα ακριβώς; Η απάντηση σίγουρα συμφέρει!
Η κουζίνα θέλει οργάνωση
Ψυγείο
Το ψυγείο είναι η μόνη ηλεκτρική συσκευή του σπιτιού που λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη κατανάλωση ρεύματος η οποία αυξάνεται όταν κάνουμε άσκοπη χρήση της συσκευής. Ένας τυπικός ψυγειοκαταψύκτης χωρητικότητας 228 λίτρων καταναλώνει κατά μέσο όρο 1,05 κιλοβατώρες τη μέρα ή 383 κιλοβατώρες το χρόνο.
Η κάθε κιλοβατώρα μάς κοστίζει περίπου 0,1 ευρώ, οπότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 38,3 ευρώ ετησίως. Κάθε φορά λοιπόν που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, είναι σαν να ανοίγουμε το πορτοφόλι μας. Η κατασπατάληση ενέργειας που προέρχεται από την αμέλειά μας να αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα, μπορεί να διπλασιάσει το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ψυγείου.
Χρήσιμο είναι επίσης να αποψύχουμε τακτικά την κατάψυξη, καθώς ένα στρώμα πάγου πέντε χιλιοστών αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%. Ανάλογη αύξηση έχουμε κι όταν τοποθετούμε το ψυγείο κοντά στο φούρνο ή σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος. Ακόμα και η υπερβολική ψύξη μπορεί να προκαλέσει "κρυοπαγήματα" στην τσέπη μας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη με θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης τους 6οC και στην κατάψυξη -18οC. Μ' αυτό τον τρόπο τα τρόφιμα παραμένουν αναλλοίωτα και εξοικονομούμε ρεύμα μέχρι και 15%.
Πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων είναι πιο απλή υπόθεση, αφού το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά την ημέρα. Το μυστικό είναι να περιμένουμε μέχρι να γεμίσει εντελώς πριν ξεκινήσουμε να πλένουμε τα πιάτα. Κι αυτό γιατί δύο πλύσεις την ημέρα στοιχίζουν περίπου 400 ευρώ το χρόνο -μαζί με το ρεύμα, το νερό και το απορρυπαντικό-, ενώ με μία πλύση το κόστος πέφτει στο μισό. Αν επιλέξουμε ένα πλυντήριο χαμηλής κατανάλωσης και πλένουμε πάντα στο οικονομικό πρόγραμμα, ακόμα καλύτερα! Τα ετήσια έξοδα θα μειωθούν στα 120 ευρώ. Με δύο απλές αλλαγές εξοικονομούμε 280 ευρώ το χρόνο!
Κουζίνα και ηλεκτρικός φούρνος
Μια τετραμελής οικογένεια ξοδεύει 200-250 ευρώ ετησίως για να μαγειρέψει στην ηλεκτρική κουζίνα. Τόσο τα μάτια όσο και ο φούρνος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες συσκευές. Και σ' αυτή την περίπτωση όμως η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εφικτή. Οι ειδικοί προτείνουν: α) Αγορά κουζίνας με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος για εξοικονόμηση έως και 25%. β) Η αυτόματη εστία είναι η πιο οικονομική λύση για το καθημερινό μαγείρεμα. γ) Το σκεύος που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο με το μάτι και το καπάκι να εφαρμόζει καλά. Έτσι επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ρεύματος μέχρι και 30%. δ) Το να ανοίγουμε το φούρνο την ώρα που ψήνεται το φαγητό είναι ολέθριο για την τσέπη μας, γιατί η θερμοκρασία μειώνεται έως 20% και η κατανάλωση αυξάνεται αναλόγως.
Προσοχή στην τουαλέτα
Πλυντήριο ρούχων
Η κατανάλωση του πλυντηρίου εξαρτάται πρωτίστως από τη θερμοκρασία του πλυσίματος. Τα τελευταία μοντέλα πλυντηρίων καταναλώνουν 1,3-1,8 κιλοβατώρες ανά ώρα για πλύσιμο στους 95 βαθμούς, ενώ χρειάζονται 130-160 γραμμάρια απορρυπαντικό. Με μια μέση χρήση πέντε πλυντηρίων την εβδομάδα, το κόστος κυμαίνεται στα 160 ευρώ το χρόνο, μαζί με το ρεύμα, το νερό, το απορρυπαντικό, το αποσκληρυντικό και το μαλακτικό. Για να κάνουμε οικονομία αρκεί να μειώσουμε τη θερμοκρασία. Μια πλύση στους 40 βαθμούς στοιχίζει 0,05 ευρώ ανά ώρα, αντί των 14 λεπτών ανά ώρα για πλύση στους 60 βαθμούς και των 18 λεπτών ανά ώρα για πλύση στους 95 βαθμούς.
Οικονομία στο μπάνιο και στο ντους
Για το μπάνιο και το ντους καταναλώνουμε περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής ποσότητας του νερού που χρησιμοποιούμε σε όλο το σπίτι. Για να γεμίσουμε την μπανιέρα χρειαζόμαστε 120 λίτρα νερό. Για το ντους απαιτείται λιγότερη από τη μισή ποσότητα, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται με μέτρο, αφού ένα "σπάταλο" δεκάλεπτο ντους με τη βρύση να τρέχει στοιχίζει όσο ένα... μακροβούτι στη γεμάτη μπανιέρα. Σημειωτέον, η μπανιέρα του υδρομασάζ δεν έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος˙ χρειάζεται μόνο λίγη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του. Διαφορετική είναι η περίπτωση του "ντους υδρομασάζ", της λεγόμενης υδροκαμπίνας, κατά τη διάρκεια του οποίου χρειάζονται δώδεκα λίτρα το λεπτό, όπως στο παραδοσιακό. Επειδή όμως ο μέσος χρόνος χρήσης είναι τα είκοσι λεπτά, απαιτούνται 240 λίτρα νερό, που ισοδυναμούν με δύο γεμάτες μπανιέρες.
Οικονομία και στο WC
Το συνηθισμένο καζανάκι του WC έχει χωρητικότητα 12 λίτρα. Υπάρχουν και "οικονομικοί" τύποι, στους οποίους αδειάζει η μισή ποσότητα, ανάλογα με τη χρήση. Αν πηγαίνουμε στην τουαλέτα πέντε φορές την ημέρα, θα μας στοιχίσει 60 λίτρα νερό με το κλασικό καζανάκι και 30 λίτρα με το οικονομικό. Μιλάμε για διαφορά 10.950 λίτρα το χρόνο -σχεδόν όση χρειάζεται για να γεμίσουμε μια μικρή πισίνα-, που αντιστοιχεί σε 5,4 ευρώ. Μικρή η διαφορά από οικονομικής άποψης, αλλά αλόγιστη οικολογική σπατάλη.
Φτηνότερη θέρμανση (δεν ονειρευόμαστε;)
Καλοριφέρ
Ανεξάρτητα από τον τύπο του λέβητα -πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο-, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για τη σωστή χρήση των καλοριφέρ. Είναι λάθος να καλύπτουμε τα σώματα με επένδυση ή κουρτίνες, γιατί έτσι έχουμε μεγάλη απώλεια θερμικού φορτίου, άρα αύξηση της κατανάλωσης. Αν το καλοριφέρ βρίσκεται μπροστά σε εξωτερικό τοίχο ή κάτω από παράθυρο, είναι προτιμότερο να τοποθετήσουμε μεταξύ του καλοριφέρ και του τοίχου ένα μονωτικό πάνελ. Βολική είναι επίσης η χρήση ενός θερμοστάτη, ο οποίος επιτρέπει να ρυθμίζουμε διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας για την ημέρα και τη νύχτα. Πολλές εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης στις πολυκατοικίες άλλαξαν τα τελευταία χρόνια για να αποκτήσουν αυτόνομη λειτουργία, γεγονός που επιτρέπει οικονομία.
Λαμπτήρες
Υπάρχουν οι λαμπτήρες πυράκτωσης, κοινοί και φτηνοί, και οι σύγχρονοι λαμπτήρες φθορισμού. Οι κανονικοί λαμπτήρες πυράκτωσης, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων αλογόνου, έχουν μέτρια φωτεινή απόδοση σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού. Πράγματι, στους λαμπτήρες πυράκτωσης μεγάλο μέρος της ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα και μόνο ένα μικρό σε φως. Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες έχουν μέσο όρο ζωής γύρω στις χίλιες ώρες, με οκτώ κύκλους "άναμμα-σβήσιμο" την ημέρα. Αντίθετα, οι λαμπτήρες φθορισμού λειτουργούν έως 10.000 ώρες πριν καούν, καταναλώνοντας πέντε φορές λιγότερο ρεύμα. Η χρήση ενός λαμπτήρα πυράκτωσης των 100 Βατ για 2.000 ώρες το χρόνο επί πέντε χρόνια, στοιχίζει 1.000 ευρώ. Ένας σύγχρονος λαμπτήρας φθορισμού των είκοσι Βατ, με την ίδια φωτεινότητα με τον λαμπτήρα πυρακτώσεως των εκατό Βατ, θα κοστίσει για το ίδιο διάστημα μόλις 200 ευρώ.