Προστατεύστε την σχέση σας στις διακοπές, συλλογισμός

prostatefste-tin-schesi-sas-stis-diakopes-syllogismos

Λένε πως οι περισσότεροι χωρισμοί γίνονται κατά την περίοδο των διακοπών. Τότε όλοι χαλαρώνουμε και θέλοντας να αποβάλλουμε όλη την ένταση της προηγούμενης περιόδου ξεσπάμε με το παραμικρό, που αλλού;

Στον πιο κοντινό μας!


Εκείνος με την σειρά του διατηρεί αν όχι τα ίδια, παρόμοια συναισθήματα και τότε ξεκινά το χρονικό των τσακωμών, που συνήθως καταλήγει με… απαξίωση:

-που θα πάμε;
-όπου θες!

- τι θα φάμε
- δεν πεινάω!

-θα μιλήσεις;
-…….. (το κενό)

Δυστυχώς κάπως έτσι καταλήγουν πολλές φορές κάποιες από τις ημέρες των διακοπών για να αντικατασταθούν λίγο αργότερα από το πάθος που «διακατέχει» την… αγάπη που επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο ή το μίσος που ήρθε για να… μείνει!

Την εντύπωσή μου αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στατιστικά των συμβούλων σχέσεων που θέλουν να υπάρχει σημαντική αύξηση των ζευγαριών που αναζητούν συμβουλές κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν σε διαφωνίες και εντάσεις;

1. Και τα 2 μέλη μιας σχέσης θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους ξένοιαστα και χωρίς άγχος, κάνοντας πράγματα που τους ευχαριστούν! Αυτό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Εκεί ακριβώς «έγκειται» και η πρώτη διαφωνία. Για παράδειγμα για την γυναίκα χαλάρωση μπορεί να σημαίνει ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπεία και για τον άντρα ψάρεμα μέχρι… εξαντλήσεως των δυνατοτήτων του!
2. Δυσαρέσκεια προκαλεί συχνά και η μη αποδοχή της πρότασης για έναν συγκεκριμένο προορισμό, αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση (και κυρίως από εμάς τις γυναίκες για να είμαστε ειλικρινείς) θεωρείται «ζυγαριά» για το κατά πόσο λαμβάνεται υπόψιν η επιθυμία του άλλου ή πόσο σημαντική είναι σχέση γενικότερα.

3. Ο συγχρονισμός των αδειών είναι μια επίσης κοινή αιτία εντάσεων που μπορεί να θέσει μια σχέση σε δοκιμασία

4. Το οικονομικό (και κυρίως στις μέρες μας) αποτελεί σίγουρα έναν επιπλέον λόγο, δεδομένου ότι η αντίληψη για τις δαπάνες των διακοπών είναι πολλές φορές προσωπική υπόθεση. 

5. Η παρέα. Για κάποιους ιδανική παρέα είναι μόνον το έτερον ήμισυ και για άλλους όλη η «τρελοπαρέα». Σε αυτή την κατηγορία πρ΄ρπει να προσθέσουμε και την περίπτωση του κατά πόσον και οι δύο συμφωνούν με τις καθημερινές επιλογές της… «τρελοπαρέας»!

Αφού λοιπόν είδαμε τις πιο συχνές αιτίες της αλλαγής σχεδίων ή απογοήτευσης προσδοκιών που αφορούν στις ημέρες των διακοπών, ας δούμε και μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να εξαφανίσουν τα σύννεφα σε μια… ηλιόλουστη περίοδο όπως αυτή της καλοκαιρινής χαλάρωσης:

Πριν ξεκινήσετε


Καθίστε μαζί με τον σύντροφό σας και «διερευνήστε» τι θέλετε και οι δύο από τις διακοπές σας. Βρείτε τα κοινά σημεία αλλά και εκείνα που αποκλίνουν. Μιλήστε με ειλικρίνεια ο ένας στον άλλο και εστιάστε σε αυτά που θέλετε και αυτά που αποφεύγετε. Βρείτε μια χρυσή τομή, υποχωρώντας άλλοτε εσείς και άλλοτε ο σύντροφός σας έτσι ώστε στο τέλος να να είστε ικανοποιημένοι και οι δύο.

Αποφύγετε τις… παρανοήσεις


Συμφωνήστε εξ αρχής ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για:

* τις κρατήσεις των εισιτηρίων και του ξενοδοχείου
* το πακετάρισμα
* την οδήγηση (εφόσον πάτε οδικώς) τόσο για τον προορισμό όσο και την διάρκεια των διακοπών.
* Την τακτοποίηση των παιδιών εφόσον επιθυμείτε να κάνετε και βραδινές εξόδους

Κάντε προϋπολογισμό


Τα χρήματα αποτελούν σχεδόν πάντα «ακανθώδες» γι αυτό είναι καλύτερα να συμφωνήσετε εκ των προτέρων για το ποσό που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε.

Απόδραση από όλα


Αποφασίστε από κοινού τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Το laptop και το κινητό τηλέφωνο είναι απαραίτητα αξεσουάρ για αυτές τις ημέρες; Αν πράγματι είναι για κάποιον από τους δύο και ο άλλος πρέπει να «υποχωρήσει», ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα αφιερώνει σε αυτά.

Μην συγχέετε την ποσότητα με την ποιότητα


Το ότι κάποιος επιθυμεί κάτι εντελώς διαφορετικό από εσάς δεν σημαίνει ούτε ότι αδιαφορεί ούτε ότι δεν σας νοιάζεται. Μην συνδέετε την επιθυμία με το συναίσθημα. Αν σας «ταιριάζουν» διαφορετικές δραστηριότητες μπορείτε να προσπαθήσετε ο καθένας από την πλευρά του να αφιερώσει έστω και ένα μικρό χρονικό διάστημα για να κάνει το «χατίρι» του άλλου (όσο κι αν σας δυσαρεστεί) και να μοιραστεί πράγματα μαζί του κι έτσι στο τέλος να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι. Αυτός άλλωστε είναι και ένας θαυμάσιος τρόπος να δείξετε το ενδιαφέρον σας αλλά και να δημιουργήσετε μια εκ νέου αίσθηση «σύνδεσης».

Άλλωστε μην ξεχνάτε πως οι διακοπές είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απολαμβάνουν τα ζευγάρια ποιοτικό χρόνο μαζί με καλή και ανοιχτή επικοινωνία.