Replace Color: Αντικατάσταση ενός χρώματος σε φωτογραφία

replace-color-antikatastasi-enos-chromatos-se-fotografia

Σαν να κολλήσαμε στο χρώμα τώρα τελευταία ε; Αν έχεις αρχίσει να κουράζεσαι, συγνώμη. Προσπαθώ να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερες απλές λειτουργίες, πριν την μεγάλη επανάσταση που θα είναι τα layers. Σύντομα θα φτάσουμε κι εκεί, και όταν θα φτάσουμε λίγο παραπέρα, στα masks, πίστεψε με πως δεν θα ξαναβαρεθείς το Photoshop ποτέ. Ως τότε, ας δούμε ακόμα μια χρησιμότητατη λειτουργία που αφορά το χρώμα και δεν χρειάζεται ώρες για να δουλέψει.



Το Replace Color κάνει ό,τι ακριβώς λέει. Και το κάνει (συνήθως) σωστά. Αντικαθιστά ένα χρώμα σε μια φωτογραφία. Αν θυμάσαι, έχω ήδη καλύψει κάτι παρόμοιο, χρησιμοποιώντας το Hue/Saturation, στο post μου “Πως να αλλάξεις ένα χρώμα σε φωτογραφία γρήγορα κι εύκολα“. Όπως εκεί, έτσι κι εδώ, η λειτουργία δουλεύει πολύ καλύτερα (σχεδόν χωρίς καμία ατέλεια) αν το χρώμα που θέλουμε να αλλάξουμε είναι είτε Α. το κύριο χρώμα της φωτογραφίας μας, είτε Β. ένα χρώμα καλά καθορισμένο, που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στην εικόνα. Πέρα από την περιγραφή του εργαλείου, θα δώσω παραδείγματα και για τις δύο περιπτώσεις.

Το εργαλείο (τα κάνει όλα μετά τις δύο).

Αφότου ανοίξουμε την φωτογραφία μας, δίνουμε την εντολή Image > Adjustments > Replace Color. Να πως μοιάζει το pop-up της εντολής:

Όπως βλέπεις, υπάρχουν τρεις “σύριγγες” (color pickers): μία σκέτη, μία με το σύμβολο + και μία με το σύμβολο -. Τα color pickers μας επιτρέπουν να επιλέξουμε ποιό είναι το χρώμα που θα αντικατασταθεί. Η κυριότερη χρήση είναι αυτή του πρώτου (χωρίς σύμβολο). Το πρώτο λοιπόν, επιλέγει το χρώμα μας. Το δεύτερο, με το σύμβολο + προσθέτει κι άλλες αποχρώσεις του χρώματος προς αλλαγή. Το τρίτο, με το σύμβολο -, αφαιρεί αποχρώσεις. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, θα δώσω ένα παράδειγμα.

Ας πούμε πως θέλω να αλλάξω το χρώμα του ουρανού σε μια φωτογραφία. Ο ουρανός όμως στην φωτογραφία μου δεν είναι ολόκληρος μπλε, αλλά έχει και λίγο κυανό μέσα, αλλά και λίγο γαλάζιο. Θα επέλεγα λοιπόν το κύριο χρώμα (μπλε) με το color picker χωρίς σύμβολο, και μετά θα επέλεγα το κυανό και το γαλάζιο με το Picker +. Αν αυτό όμως επηρρέαζε και λίγο γαλαζοπράσινο σε ένα άλλο σημείο της εικόνας μου (όχι στον ουρανό) που δεν θέλω να επηρρεαστεί, τότε θα επέλεγα το γαλαζοπράσινο με το Picker – προκειμένου να μην εππηρεαστεί από τις χρωματικές αλλαγές.

Το slider Fuziness ακριβώς από κάτω, εππηρεάζει το πόσο θα απλωθεί η επιλογή σου. Σε απλά ελληνικά, αν είναι στο μηδέν, τότε μόνο η ακριβής τονικότητα που επέλεξες θα επηρρεαστεί. Αν είναι στο 200, τότε όλα τα κοντινά χρώματα θα επηρρεαστούν. Επέλεξες μπλε και είναι στο 0; Μόνο η συγκεκριμένη μπλε απόχρωση θα αλλάξει χρώμα. Επέλεξες μπλε και είναι στο 200; Θα επηρρεαστούν όλα τα μπλε της φωτογραφίας.

Το preview box, ακριβώς κάτω από αυτά, σου δείχνει ποιές περιοχές θα επηρρεαστούν στην εικόνα. Ότι βλέπεις ως μαύρο, δεν θα αλλάξει. Ότι βλέπεις ως άσπρο, θα αλλάξει. Όλες οι ενδιάμεσες τονικότητες (γκρι) θα αλλάξουν, αλλά όχι 100%. Όσο πιο κοντά στο άσπρο είναι κάτι, τόσο πιο έντονη θα είναι η αλλαγή του.

Τέλος έχουμε τα sliders Hue, Saturation και Lightness. Αυτά καθορίζουν πως θα αλλάξει το χρώμα που επέλεξες. Hue είναι η απόχρωση. Σέρνοντας το αλλάζουμε το χρώμα. Saturation είναι η ένταση του χρώματος. Σέρνοντας το προς τα αριστερά, κάνουμε το χρώμα πιο μουντό. Προς τα δεξιά, πιο έντονο. Lightness είναι η φωτεινότητα του χρώματος. Πιο αριστερά, πιο σκούρο. Πιο δεξιά, πιο φωτεινό. Όχι, δεν ξέρω τις πολιτικές πεποιθήσεις των δημιουργών του Photoshop! Πάμε να τα δούμε όλα αυτά στη πράξη…

Περίπτωση Α: μια φωτογραφία που έχει ένα κύριο χρώμα να την χαρακτηρίζει

Να μια φωτογραφία για την περίπτωση Α: έχει ουσιαστικά ένα κύριο χρώμα: το γαλαζοπράσινο. Αυτό συμπληρώνεται από τα θερμά χρώματα της καρέκλας. Δες πως θα “πειράξω” με το Replace Color μόνο το γαλαζοπράσινο, αφήνοντας τα χρώματα της καρέκλας ήσυχα.

Ανοίγω λοιπόν το replace color, επιλέγω με το πρώτο color picker κάποια απόχρωση του γαλαζοπράσινου στη φωτογραφία, και δίνω ως Fuzziness τη τιμή 100. Σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα δύο άλλα pickers (συν και πλην). Κατόπιν, δίνω ως Hue την τιμή +16, ως Saturation την τιμή +35, και ως Lightness την τιμή +20. Δες πως άλλαξε η εικόνα:

Πλέον η σκοτεινή, γαλαζοπράσινη θάλασσα έγινε γαλάζια, πιο φωτεινή, και λιγότερο “απειλητική”. Πρόσεξε πως τα θερμά χρώματα της καρέκλας παρέμειναν ίδια, ακόμα και στην αντανάκλαση τους ή ακόμα και στα σημεία που η καρέκλα είναι βυθισμένη στο νερό.

Περίπτωση B: ένα χρώμα καλά καθορισμένο στη φωτογραφία

Πάμε τώρα στη δεύτερη περίπτωση. Εδώ, με το “καλά καθορισμένο”, εννοώ πως έχουμε ένα χρώμα στην φωτογραφία μας που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Ας πούμε ένα ροζ λουλούδι μέσα σε ένα κομμάτι γρασίδι (πράσινο). Ή ίσως μια κόκκινη βάρκα σε μια καταγάλανη θάλασσα. Ή ένα προειδοποιητικό κομμάτι κίτρινο χαρτόνι σε μια χέστρα του Μαρινόπουλου (συγνώμη, Μαρινόπουλε!).

Replace color λοιπόν, με τη γνωστή εντολή. Επιλέγω κάποιο σημείο του κίτρινου χαρτονιού και δίνω τις ακόλουθες τιμές: Fuziness: 200. Hue: -120. Saturation: 0. Lightness: +35. Ιδού τα αποτελέσματα:

Ξέρεις κάποιον άλλο τρόπο αλλαγής χρώματος πέρα από τους δύο που έχω ήδη παρουσιάσει; Έχεις κάτι να προσθέσεις; Κάποιο δείγμα του τι έχεις καταφέρει με τα όσα έμαθες μέχρι τώρα από αυτή τη στήλη; Θα χαρώ αν μοιραστείς τις απόψεις, τις ιδέες και τις εικόνες σου μαζί μας!