Ρολάντο Βιγιαζόν: Ένας ελληνολάτρης τενόρος από το Μεξικό

rolando-villazon-enas-ellinolatris-tenoros-apo-to-mexiko

Ο διάσημος Ρολάντο Βιγιαζόν, που εμφανίζεται απόψε στο Μέγαρο, είναι βιβλιοφάγος. Θαυμάζει τον Όμηρο και τον Καζαντζάκη και έχει τραγουδήσει μελοποιημένους Σεφέρη, Ελύτη και Καβάφη.


Σαν στο σπίτι του αισθάνεται στην Ελλάδα, γιατί του θυμίζει την πατρίδα του. Ετσι είπε ο διάσημος τενόρος Ρολάντο Βιγιαζόν, που εμφανίζεται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. «Με τη διαφορά πως στο Μεξικό δεν υπάρχουν αυτές οι υπέροχες ελιές», διευκρίνισε με ένα χαμόγελο που μάγεψε το κοινό του, καθώς μιλούσε για τη σχέση του με την Ελλάδα και τον θαυμασμό του για τον Ομηρο και τον Καζαντζάκη.

Με αστείρευτη ενέργεια και διάθεση για χιούμορ, μίλησε για όλα. Την αγάπη του για τη μουσική, την όπερα, την οικογένειά του, αλλά και για τη συνεργασία του με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, τον μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ και τη σοπράνο Αννα Νετρέμπκο, με την οποία θα πρωταγωνιστούσε στην όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Φεστιβάλ του Σάλτζμπουργκ, εάν εκείνη δεν αποχωρούσε λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης. Τελικά την ερμήνευσε η σοπράνο Νίνο Μαχαϊντζε, η ίδια που θα τον συνοδεύσει στην αποψινή μία και μοναδική συναυλία του εδώ, με την Ορχήστρα της ΕΡΤ και μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό. Θα τραγουδήσει άριες από όπερες, αλλά και τραγούδια zarzuela, παραδοσιακά ισπανικά.

Λάτρης των προκλήσεων, τραγούδησε στα ελληνικά Σεφέρη, Ελύτη και Καβάφη, μελοποιημένους από Ελληνες συνθέτες, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στη συναυλία που οργάνωσε η Ελλάδα για την 61η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Επιβεβαίωσε έτσι τη δήλωσή του: «Μου αρέσει να φτάνω στα όρια της οπερατικής ερμηνείας, πέρα από οτιδήποτε ήδη γνωστό».

Γεννημένος το 1972 στο Μεξικό, με μια φωνή που επέβαλε επάνω του τη δύναμη του πεπρωμένου, ξεκίνησε να τραγουδά χωρίς να έχει ιδέα από όπερα, όταν βρήκε έναν δίσκο με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Του φάνηκε πολύ διαφορετικό από ό,τι είχε ακούσει και συνήθιζε να μιμείται τη φωνή του μεγάλου τενόρου για να κάνει πλάκα με τους φίλους του, χωρίς να συνειδητοποιεί πως τραγουδάει και ο ίδιος σαν τενόρος. Μέχρι που μια μέρα σε σχολική γιορτή τον άκουσε ο βαρύτονος Αρτούρο Νιέτο και του είπε ότι θα έπρεπε να καλλιεργήσει τη φωνή του και ότι θα τον βοηθούσε να το κάνει.

Από τότε η άνοδός του στο διεθνές λυρικό στερέωμα ήταν ραγδαία, ειδικά μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στο Κόβεντ Γκάρντεν το 2004, στον ρόλο του ρομαντικού ήρωα του Οφενμπαχ στα «Παραμύθια του Χόφμαν». Ούτε το κοινό αλλά ούτε και οι κριτικοί ήταν προετοιμασμένοι γι' αυτήν την ερμηνεία. Οταν έπεσε η αυλαία, η ανταπόκριση του κοινού ήταν τέτοια που ο Βιγιαζόν έκπληκτος και συγκινημένος χοροπηδούσε από τη χαρά του σαν μικρό παιδί.

Σήμερα θεωρείται περιζήτητος και αδιαμφισβήτητος διάδοχος της παράδοσης των μεγάλων τενόρων, χάρη σε μια φωνή που θαρρείς πως δεν βγαίνει μόνο από το στόμα του αλλά από όλο του το σώμα, με ένταση εντυπωσιακή. Τον έχει επιβάλει στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, την Οπερα της Βιέννης, την Εθνική Οπερα των Παρισίων, τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, την Κρατική Οπερα του Βερολίνου, το Liceu της Βαρκελώνης.

Με αυτή τη φωνή μάς κολάκευσε εδώ στην Αθήνα όταν δήλωσε, «είμαι ενθουσιασμένος που θα τραγουδήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από παιδί θαύμαζα τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα την ελληνική λογοτεχνία, μιας και είμαι βιβλιοφάγος! Θαυμάζω επίσης την ελληνική μουσική και τους συνθέτες αυτής της χώρας. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία για μένα».

Πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, ώρα 20.30
Εισιτήρια μέσω τηλεφώνου: 210-7282333
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, www.megaron.gr
Τιμές εισιτηρίων: 180, 90, 65, 40, 20 (φοιτητικό) ευρώ