Σχέσεις και Εξαρτητικές Προσωπικότητες

sxeseis-kai-eksartitikes-prosopikotites

Τα άτομα με εξαρτημένη προσωπικότητα (συνήθως γυναίκες) δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους. Αντίθετα παραδίδονται χωρίς όρια και όρους στους συντρόφους που “εμπιστεύονται”, γιατί έχουν πεισθεί ότι ο σύντροφος είναι ο δυνατός, ο δυναμικός, ο ευρηματικός, ο τολμηρός και πολλά άλλα και ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα χωρίς αυτόν και με τον φόβο της μοναξιάς.


Μαθημένη ανημποριά


Τα εξαρτητικά άτομα υπηρετούν πειθήνια τα σχέδια των συντρόφων τους, άλλωστε είναι αυτός που έχει πάντα επείγουσες ανάγκες και ισχυρές ανησυχίες για τη ζωή! Τα ίδια δεν έχουν ποτέ σχέδια δικά τους αφού δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την καθοδήγηση και την παρουσία του. Σε αντάλλαγμα, τα εξαρτημένα άτομα κανακεύουν τους συντρόφους τους, τους κάνουν όλα τα χατήρια για να μην τους χάσουν, ανέχονται ακόμα και την κακοποίηση ή την ψυχολογική πίεση, αρκεί να μην τους εγκαταλείψουν, νιώθουν απελπισία μπροστά στην προοπτική να αποχωριστούν το συντροφικό πρόσωπο φροντίδας, Και φυσικά εκείνος γίνεται υπερβολικά δυνατός, χωρίς κόπο και προσπάθεια, παρέχοντας φροντίδα και προστασία πιο πολύ με τα λόγια παρά με τα έργα.

Εσύ Ταρζάν , εγώ Τζέϊν


Συχνά τα εξαρτητικά άτομα συμπεριφέρονται ως “παγωμένα”, ικετεύουν, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τί να κάνουν, πώς να το κάνουν, δεν έχουν γνώμη για τίποτα ενώ αυτός που θαυμάζουν έχε αυτές τις ικανότητες.Τα σχέδια ζωής εκπονούνται από αυτούς που εμπιστεύονται, από αυτούς που τους αναθέτουν την ευθύνη, συνήθως τους γονείς και αργότερα τον σύντροφο.

Το κοριτσάκι του μπαμπά;

Ισως οι γονείς προστάτευσαν υπερβολικά το κορίτσι τους , απομακρύνοντας κάθε κίνδυνο, στα πρώιμα στάδια ζωής τους ή πείσθηκαν ότι «μόνο ο μπαμπάς ή η μαμά ξέρει τα πάντα και θα με φροντίσει σε κάθε μου βήμα» Δεν πήραν ποτέ πρωτοβουλίες, πάντα είχαν την γνώμη των γονιών στήριγμα και παρηγοριά, συχνά αναζητούν το ίδιο πρότυπο στην ενήλικη ζωή τους.

Το περιβάλλον των εξαρτητικών ατόμων


Φίλοι και συγγενείς μένουν κατάπληκτοι, όταν ακούν:

“Μα…πόσα ξέρει!!!”
“Είναι Θεός για μένα, είναι τόσο έξυπνος,…πείθει”
“Μου αρέσει γιατί δεν πάει με το σταυρό στο χέρι ( αλλά…με διαβολικά βοηθήματα) όπως ο μπαμπάς μου”
“Με αγαπά, είναι αφοσιωμένος, δεν εγκαταλείπει  τη σχέση μας”

Στάσεις, αξίες και συμπεριφορές που αλλάζουν για να υπηρετήσουν την εξάρτηση, τον θαυμασμό και την ανευθυνότητα πάνω σε σοβαρά ζητήματα αποφάσεων, ενώ βγάζουν από τα ρούχα τους τους φίλους και συγγενείς.

Η αλήθεια είναι ότι κόσμος γύρω τους παίρνει για…ζουρλούς γιατί συγχέουν τον εαυτό τους με τον σύντροφο, ειδικά όταν δείχνουν μεγάλη ενόχληση στα αρνητικά για τον σύντροφο σχόλια. Παγιδεύονται συχνά στην κακιά για τον εαυτό τους αντίληψη, προκαλώντας τέτοια βαθιά απομάκρυνση/αποσύνδεση με τους άλλους μέχρι να οδηγηθούν και σε πλατύτερη αποσύνδεση : αυτή με τον εαυτό τους.

Η βοήθεια στηρίζεται στην σταδιακή αλλαγή των συμπεριφορών μέχρι την οριστική απόκτηση της φυσικής δύναμης που όλοι οι άνθρωποι έχουν.