Ήρθε η στιγμή να μάθεις να «χειρίζεσαι» έναν από τους πλέον σημαντικούς αδένες: αυτόν του θυρεοειδούς.
Σωστό ή λάθος;
1. Μια βασική ένδειξη προβλήματος στο θυρεοειδή είναι ότι παχαίνεις χωρίς να τρως πολύ. [Σ/Λ]
2. Από τη στιγμή που γίνεται η διάγνωση μιας διαταραχής του είναι ζήτημα χρόνου η αφαίρεσή του. [Σ/Λ]
3. Ακόμη και αν πάσχεις από υπερθυρεοειδισμό, δεν αποκλείεται να πάθεις υποθυρεοειδισμό. [Σ/Λ]
4. Λόγω τεστοστερόνης, οι άντρες δεν παρουσιάζουν ποτέ προβλήματα θυρεοειδή. [Σ/Λ]
Αποτελέσματα
1. Σωστό και Λάθος: Ως κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού σου, ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει και το βάρος σου. Το να παχαίνεις απότομα αποτελεί σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο θυρεοειδής σου παράγει με το παραπάνω τις θυρεοειδικές ορμόνες, η ένδειξη είναι η ξαφνική απώλεια βάρους. Και στις δύο περιπτώσεις η αλλαγή του βάρους συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, π.χ. κούραση, υπνηλία, έλλειψη ανεκτικότητας στο κρύο (στον υποθυρεοειδισμό) και ταχυκαρδία, ευερεθιστότητα, έντονη εφίδρωση (στον υπερθυρεοειδισμό).
2. Λάθος: Η θυρεοειδεκτομή, όπως λέγεται, συστήνεται μόνο στον υπερθυρεοειδισμό και αποτελεί την τελευταία επιλογή του γιατρού σου. Συνθέτοντας την κλινική εικόνα της δικής σου περίπτωσης μπορείς να κινηθείς προς δύο κατευθύνσεις: η μία είναι η μακροχρόνια χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων και η άλλη η λήψη ραδιενεργού ιωδίου. Αν η διόγκωση του αδένα σου παρεμποδίζει ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η επέμβαση είναι μονόδρομος.
3. Σωστό: Καθώς οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδή απαιτούν μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, δεν είναι δύσκολο να περάσεις από τη μία κατάσταση στην άλλη χωρίς να το καταλάβεις. Γι αυτό είτε παίρνεις θυρεοειδικές ορμόνες είτε αντιθυρεοειδικά φάρμακα, θα πρέπει να βρίσκεσαι κάτω από μόνιμη ιατρική παρακολούθηση. Μία εξέταση αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σπανιότερα ένα υπερηχογράφημα αρκούν για τον έλεγχο της κατάστασης. Ακόμη και αν στο μεταξύ υποβληθείς σε ολική ή μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς σου, το ραντεβού στον ενδοκρινολόγο θα παραμείνει στην ατζέντα σου.
4. Λάθος: Οι διαταραχές του θυρεοειδή δείχνουν σαφή προτίμηση στις γυναίκες, αλλά δεν αφήνουν παραπονεμένους και τους άντρες (8 προς 1). Σύμφωνα πάντως με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θυρεοειδούς (TFI), οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι: Οι έγκυες, οι λεχώνες, οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα (διαβήτη τύπου 1, λεύκη κ.α), από σύνδρομο Down's ή Turner's, όσοι έχουν κάνει επέμβαση θυρεοειδούς και όσοι έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.