Τρείς στάλες γνώσης για τους εραστές της πληροφορίας

treis-stales-gnosis-gia-tous-erastes-tis-pliroforias

Το Ίντερνετ μπορεί να αποτελέσει έναν υπέροχο καταλύτη που μπορεί να επιταχύνει πολύ την ανταλλαγή της πληροφορίας. Μια DIY κασέτα των -αμφισβητούμενης ποιότητας- λαρυγγισμών σου πλέον δεν είναι καταδικασμένη να βρεθεί στα χέρια δέκα φίλων και μετά βουρ για χαρτοκούτα, όπου θα την ξανανακαλύψεις στα 60 σου νοσταλγώντας την έξαλλή σου νιότη — πλέον μπορεί να ανέβει στα ίντερνετς και με λίγη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων να σε κάνει καλτ σταρούλη μιας κάποιας εναλλακτικής σκηνής.


Οι πολιτικές σου απόψεις, πάλι ή η οπτική σου επί του κόσμου δεν θα στριμώχνεται σε μερικές σελίδες στο συρτάρι σου, που δεν θα δει κανείς αλλά μπορείς να τις προσφέρεις στον κόσμο σαν νέος μεσσίας, να δεις τι ψάρια θα πιάσουν και ποιους θα επηρεάσει η Αυτού Τσερβελότης σου — και όλα τούτα χωρίς να έχεις στα χέρια σου “όμιλο επιχειρήσεων“, μιντιάρχη ή πρόσβαση σε συμβατικά τυπογραφεία. Κάπως έτσι και η γνώση πλέον δεν φωλιάζει μόνο σε πανεπιστημιακές αίθουσες αλλά μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο — όμορφα, γρήγορα και πάνω απ’ όλα χωρίς να χρειαστεί να βγάλεις τις μπιτζάμες σου…

Τσίμπα φοντάν, σήμερα θα τελειώσουμε γρήγορα!

MIT OpenCourseWare

Αν έχεις δίψα για πληροφορία δεν χρειάζεται πλέον αναγκαστικά να τρέξεις σε βιβλιοθήκες, ούτε σαν νέος Προμηθέας να κλέψεις την γνώση από κάποιο ιερατείο που την φυλάει για την πάρτη του. Μπορείς να την βρείς και να “την βρεις” με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να επισκεφτείς το MIT OpenCourseWare όπου το -αρκετά γνωστό- τεχνολογικό ινστιτούτο σου δίνει δωρεάν το υλικό που παρέχει στις διαλέξεις του. Έχεις την επιλογή να διαλέξεις υλικό από πολλούς τομείς, ειδικότητες και υποειδικότητες, σου δίνει “σημειώσεις“, σου προτείνει βιβλία και θα πετύχεις και οπτικοακουστικό υλικό. Πτυχίο δεν θα πάρεις, αλλά θα πάρεις αυτό για το οποίο ήρθες — την πολύτιμη πληροφορία.

BRENDA The Comprehensive Enzyme Database

Μην ψάξεις παραπέρα φιουτσουρόφιλε φλώρε! Εκείνες οι “νανομηχανές” που σε λιγώνουν στα sci-fi αναγνώσματά σου υπάρχουν ήδη τριγύρω σου και ονομάζονται ένζυμα — μακρομόρια ικανά να καταλύσουν ό,τι αντίδραση φανταστείς σε συνθήκες “δωματίου“, ένα από καιρό υγρό όνειρο πολλών οργανικών χημικών, που έχουν φάει την ζωούλα τους πάνω από καρκινογόνους διαλύτες!

Η βάση δεδομένων BRENDA ουσιαστικά αποτελεί ένα τεράστιο εγχειρίδιο με τίτλο “όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις για τα ένζυμα μα φοβόσουν πως κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση“: περιέχει πληροφορίες για πάρα πολλά ένζυμα, ποιες αντιδράσεις καταλύουν, τι προϊόντα παράγουν, σε ποιους οργανισμούς βρίσκονται, σε τι θερμοκρασίες δουλεύουν και σε ποιες καταστρέφονται, εύρος pH που “σηκώνουν” πριν κλατάρουν και πολλά άλλα, όλα με τις αντίστοιχες παραπομπές στην βιβλιογραφία. Είναι το κοντινότερο του “Merck Index” που θα μπορούσε να υπάρξει για τα ένζυμα. Αν τα παραπάνω σου φαίνονται κινέζικα, μπές απλά για να χαζέψεις, αν το πληκτρολόγιό σου έβγαλε σπίθα από το σάλιο που έτρεξε πάνω του, σκουπίσου και κλικ στα bookmarks.

The Brain From Top To Botom

Πιθανότατα κάπου στο έχω ξαναδώσει — αξίζει όμως να το ξανατσιμπήσεις. Είναι ένας αρκετά διαδραστικός οδηγός στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, όμορφα σχεδιασμένος και με μια ιδιαιτερότητα: εκτός του ότι μπορείς να διαλέξεις ποιον τομέα θες να μελετήσεις, έχει να διαλέξεις και “επίπεδο δυσκολίας” (αρχάριο, μέτριο, προχωρημένο), όπως επίσης και επίπεδο ανάλυσης (κοινωνικό, ψυχολογικό, νευρολογικό, κυτταρικό ή μοριακό). ‘Συ δεν έσκουζες πως κοιτάνε τούτα τα επιστημόνια το δέντρο και χάνουν το δέντρο, σε αντίθεση με την δικιά σου -ομιχλώδη ομολογουμένως και βολικά αόριστη- “ολιστική” προσέγγισή; Ε, να μια προσπάθεια ενοποίησης της όποιας γνώσης. Τσίμπα το καθώς ρουφάς καφεδάκι-τσιγαράκι, όλο και κάτι θα μάθεις.

Ως την επόμενη Παρασκευή, κράτα όρεξη