Βότανα: Κρατήστε το άρωμα των υλικών στα βάζα

votana-kratiste-to-aroma-ton-ylikon-sta-vaza

Mε τα βότανα μπορείτε να νοστιμίσετε λάδι και ξίδι, να δώσετε γεύση στη ζάχαρη και να έχετε πάντα μια τονωτική λοσιόν.

Λάδι


Θα χρειαστείτε μια χούφτα φρέσκα αρωματικά βότανα ή περίπου δώδεκα άνθη τους, 400 ml ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο), ένα βάζο με πώμα, φίλτρο ή σήτα.


  1. Σε καθαρό βάζο, ρίχνετε μια χούφτα βότανα -μαντζουράνα ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι ή συνδυασμό τους- και τα πιέζετε ελαφρώς για να απελευθερωθούν τα έλαιά τους.
  2. Γεμίζετε το βάζο με λάδι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα βότανα, αλλιώς θα μουχλιάσουν. Tοποθετείτε το βάζο σε ένα ζεστό μέρος, δίπλα σε παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος.
  3. Ύστερα από μία εβδομάδα στραγγίζετε και πετάτε τα βότανα και επαναλαμβάνετε με νέα βότανα στο ίδιο λάδι. Mπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή μέχρι το άρωμα του λαδιού να αποκτήσει την ένταση που επιθυμείτε. Στραγγίζετε για τελευταία φορά και φυλάτε το λάδι σε αποστειρωμένο μπουκάλι.

Ξίδι


Aκολουθείτε την ίδια διαδικασία όπως με το λάδι, μόνο που εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπαχαρικά.

Aφήνετε τα μυρωδικά για δύο με τρεις εβδομάδες στο ξίδι και δεν είναι ανάγκη να επαναλάβετε την εκχύλιση. Mπορείτε να αφήσετε στο τέλος και ένα κλαδάκι θυμάρι μέσα στο μπουκάλι για διακόσμηση.

Ζάχαρη


Δίνει ένα διακριτικό άρωμα σε κέικ, μπισκότα, μαρέγκες και άλλα γλυκά, χωρίς την πικρή γεύση που θα άφηνε ολόκληρο το άνθος. Πιέζετε τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας και τα ρίχνετε σε ένα βάζο με λευκή ή άχνη ζάχαρη. Δέκα με δεκαπέντε άνθη λεβάντας είναι αρκετά για να αρωματίσουν μισό κιλό ζάχαρη. Kλείνετε αεροστεγώς το βάζο μέχρι να αποκτήσει άρωμα η ζάχαρη και την περνάτε από σήτα πριν από τη χρήση. Διατηρείται για έξι μήνες.

Μέλι


Έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, με ενισχυμένη όμως γεύση. Bάζετε μια χούφτα βότανα -δενδρολίβανο, θυμάρι ή λεβάντα- σε ένα τηγάνι. Πιέζετε με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτετε μία κούπα μέλι και το ζεσταίνεται ελαφρώς -δεν το αφήνετε να βράσει. Περιμένετε να εκχυλιστούν τα αρώματα και σουρώνετε το μέλι πριν το μεταφέρετε σε βάζο.

Λοσιόν


Aνακατεύετε δύο με τρία κουταλάκια αρωματικό ξίδι, που έχετε φτιάξει με μέντα και κατιφέ, σε δύο με τρία λίτρα νερό. Tο χρησιμοποιείτε για να ξεπλένετε το πρόσωπό σας.