Ζωδιακός Κύκλος και πως λειτουργούν τα ζώδια

zodiakos-kyklos-kai-pos-leitourgoun-ta-zodia

Ζωδιακός κύκλος πληροφορίες


Η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο σχηματίζοντας μια έλλειψη με την τροχιά της. Η νοητή απεικόνιση αυτής της τροχιάς στο διάστημα είναι η Εκλειπτική. Όπως φαίνεται από τη Γη η Εκλειπτική είναι η φαινομενική διαδρομή του ήλιου στον ουρανό. Η νοητή προέκταση της Εκλειπτικής περίπου 8° κάτω και 8° πάνω από την Εκλειπτική, ορίζει μια ζώνη πάνω στην οποία φαίνονται να κινούνται ο Ήλιος, η Σελήνη και οι υπόλοιποι πλανήτες (εκτός του Πλούτωνα). Κάποιοι από τους αστερισμούς της ουράνιας σφάιρας, φαίνονται να κινούνται ακριβώς κατα μήκος της ζώνης αυτής. Δώδεξα από αυτούς, επιλέχηκαν από τους αρχαίους για την σύνθεση του "Κύκλου των Ζώων", δηλαδή τον Ζωδιακό Κύκλο.

Αστερισμός


Ως Αστερισμός, όριζεται μια ομάδα αστέρων ειδωλοποιημένη κατά την θέση και την ομοιότητα των αστέρων που την αποτελούν και που εμφανίζεται να κινείται ομοιογενώς. Έτσι ορίζονται και οι Ζωδιακοί Αστερισμοί ή Ζώδια. Το Ζώδιο δεν πρέπει να συγχέεται με το Δωδεκατημόριο, που είναι το 1/12 του Ζωδιακού Κύκλου. Όλα τα Δωδεκατημόρια είναι ίσα μεταξύ τους και όλα είναι εύρους 30°. Τα Δωδεκατημόρια εμπεριέχουν τους Ζωδιακούς αστερισμούς, οι οποίοι είναι άνισοι. Μερικοί Ζωδιακοί αστερισμοί είναι μεγαλύτεροι του Δωδεκατημορίου τους (π.χ. Παρθένος) και μερικοί μικρότεροι (π.χ. Καρκίνος).

Αστρολογία 


Στην Αστρολογία χρησιμοποιούνται τα ίσα Δωδεκατημόρια και όχι τα άνισα Ζώδια-αστερισμοί. Σήμερα συχνά συγχέονται αυτές οι δύο έννοιες από τους αδαείς, οπότε καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τον διαχωρισμό αυτό. Κάθε Δωδεκατημόριο χωρίζεται περεταίρω σε τρια ίσα διαστήματα, μήκους 10° το καθένα, που ονομάζονται Δεκανοί.

Τα Δωδεκατημόρια και οι καταστερισμένοι σε αυτά Ζωδιακοί αστερισμοί.

Δεύτερο και σημαντικότερο: την εποχή όπου αναπτυσσόταν η Αστρολογία, η εαρινή ισημερία συνέβαινε στην αρχή του Κριού και κατόπιν στα όρια του Κριού και των Ιχθύων. Αυτή η μετακίνηση οφείλεται σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως η μετάπτωση των ισημεριών, και που ανακαλύφθηκε από τον αστρολόγο Ίππαρχο τον 1ο αι. π.α.χ.χ. Στην εποχή μας, περίπου 2 χιλιετίες αργότερα, η εαρινή ισημερία συμβαίνει λίγο μετά την αρχή των Ιχθύων, περίπου στις 5°. Έτσι ο Κριός που κάποτε είχε θεωρηθεί η "αρχή" του Ζωδιακού Κύκλου, δεν είναι άλλο. Στην πραγματικότητα ο Ζωδιακός δεν αρχίζει ούτε τελειώνει πουθενά. Σημαντικά όμως είναι τα σημεία των τροπών και ειδικότερα το σημείο της εαρινής ισημερίας, το Συνέτειο Εαρινό Σημείο (Synetic Vernal Point).

Αυτό συχνά αποκαλείται λανθασμένα και "1ο σημείο του Κριού" επειδή κάποτε συνέπιπτε και με την αρχή του αστερισμού του Κριού, όμως λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών σήμερα βρίσκεται στην 5η μοίρα των Ιχθύων. Tα σημερινά σημεία των τροπών επίσης δεν σημειοδοτούνται άλλο πια από τα ζώδια Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως αλλά από τους Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένο και Τοξότη.

Αναγκαίο είναι να λαμβάνεται υπ' οψην η διόρθωση αυτή στην Αστρολογία, για δύο λόγους. Πρώτον διότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν ότι οι ζωδιακοί αστερισμοί είχαν κάποια οποιαδήποτε επίδραση στα καιρικά φαινόμενα της Γης. Χρησιμοποιούσαν απλά τους αστερισμούς για να δηλώσουν χρονικά πότε θα λάβουν χώρα τα περιοδικά καιρικά φαινόμενα που είχαν παρατηρήσει. Για παράδειγμα ο Κριός σήμαινε την αρχή της ανοίξεως, και συσχετισμένος με τα καιρικά φαινόμενα του συγκεκριμένου μηνός αλλά και τους ευρύτερους συμβολισμούς της ανοίξεως, της αρχής της ανθοφορίας, του ξυπνήματος της φύσεως από την χειμερία νάρκη κ.ο.κ. απέκτησε σταδιακά αυτές τις ιδιότητες σαν Ζώδιο.

Οι ιδιότητες αυτές όμως ήταν συμβολικές, δηλαδή δεν εκπορευόντουσαν από τον αστερισμό του Κριού (όπως οι ιδιότητες που απορρέουν από τον σχετικό μύθο), αλλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μηνός που ακολουθούσε την ισημερία. Έτσι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σήμερα σημειοδοτούνται από τον αστερισμό των Ιχθύων και όχι του Κριού. Δυστυχώς η εισβολή του χριστιανισμού είχε σαν αποτέλεσμα η Αστρολογία όχι μόνον να απαγορευτεί αλλά και να μείνει στάσιμη για πολλούς αιώνες, μια και εκείνοι που επινόησαν το φιλοσοφικό της υπόβαθρο και την εξέλιξαν και που δεν ήταν φυσικά χριστιανοί, καταδιώχθηκαν και η γνώση τους και οι μελέτες τους και τα συγγράματα τους κατακάηκαν.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια στατική θεώρηση της Αστρολογίας και όχι μια δυναμικά εξελισσόμενη στον χώρο και τον χρόνο. Έτσι η Αστρολογία έπαψε να έχει την απαιτούμενη ακρίβεια και λογική βάση, γεγονός που οδήγησε -πολύ ορθά- και στην εγκατάλειψη της ως επιστήμης. Πράγματι είχε σταματήσει να ασκείται επιστημονικά προ πολλού.

Σήμερα λοιπόν είναι αναγκαίο να αναδιαμορφωθούν πολλές από τις νομιζόμενες "απόψεις" και "ερμηνείς" των ζωδιακών αστερισμών, που δεν έχουν καμία αστρολογική βάση. Ο Κριός για παράδειγμα δεν είναι "πρωτοπόρος", ούτε "ηγετικός", ούτε "ορμητικός", ούτε "αυθόρμητος", ούτε "κάνει την αρχή", ούτε τίποτε από όλα όσα γράφουν οι αδαείς ψευτοαστρολογίσκοι. Ξεχάστε τα. Πετάξτε τα στον σκουπιδοτενεκέ του μυαλού σας. Όλες αυτές οι "ιδιότητες" προέρχονται πρώτον από τις συμβολικές αλλά και καιρικές ιδιότητες του μηνός που επακολουθεί της ισημερίας, που σήμερα σημειοδοτείται από τους Ιχθύες και δεύτερον από μια αυθαίρετη μεταφορά ιδιοτήτων του πλανήτη Άρεως και αυθαίρετη απόδοσή τους στον αστερισμό του Κριού. Δηλαδή από μια σύγχιση του πλανήτη Άρεως με τον αστερισμό του Κριού που οδήγησε στην ταύτισή τους.

Η ταύτιση αυτή είναι λανθασμένη και δεν έχει καμία αστρολογική βάση. Πηγή όλης της σύγχρονης Αστρολογίας είναι τα αστρολογικά συγγράματα της ελληνιστικής περιόδου (2ος αι. π.α.χ.χ. - 4ος αι. μ.α.χ.χ.) και σε αυτά ο διαχωρισμός είναι σαφέστατος. Τα Ζώδια σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους πλανήτες, ούτε και μοιάζουν στις ιδιότητές τους. Πολλοί ανεύθυνοι που παριστάνουν τον "αστρολόγο", ιδίως αυτοί της "μοντέρνας" "αστοψυχολογίας", συνεχίζουν να συγχέουν ζώδια, πλανήτες αλλά και τόπους (που τους αποκαλούν...οίκους) και οδηγούνται σε μια παράλογη και ανακριβή μαζομορφοποιημένη θεώρηση αυτών των τριών διαφορετικών εννοιών. Δυστυχώς τέτοια άτομα δεν διέπονται απο λογική σκέψη, ούτε επιστημονική μεθοδολογία και προσέγγιση, ούτε και μπήκαν ποτέ στον κόπο να ερευνήσουν την Αστρολογική επιστήμη παρα μόνον πρόχειρα και επιφανειακά.

Δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η διόρθωση από την μετάπτωση των ισημεριών είναι οι Αξίες. Οι Αξίες των πλανητών και η σημασία τους θα γραφτεί σε ξεχωριστό άρθρο. Εδώ περιληπτικά θα αναφέρω ότι κάθε πλανήτης θεωρείται ισχυρότερος ή ασθενέστερος ανάλογα με την θέση που έχει σε ένα Ζώδιο και ανάλογα με τις μοίρες που βρίσκεται. Επιπλέον το σημείο που βρίσκεται, κατά Ζώδιο και κατά μοίρα, κυβερνάται από κάποιον πλανήτη και η θέση του κυβερνήτη είναι επίσης καθοριστική. Έτσι είναι απαραίτητο να υπολογίζονται οι πραγματικές θέσεις των πλανητών και όχι οι πλασματικές. Το κάτι σαν σύστημα του λεγόμενου Τροπικού Ζωδιακού είναι ανακριβές και αλλοιώνει σημαντικά το ωροσκόπιο και μόνον ένας άσχετος θα το χρησιμοποιούσε.

Η ζήλια και τα 12 ζώδια


Η ζήλια είναι ένα φυσικό συναίσθημα που έχουμε όλοι οι άνθρωποι περάσει κάποια στιγμή της ζωής μας. Είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές έχει οδηγήσει σε παράλογες κινήσεις από μέρος διάφορων ανθρώπων οπότε και θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τι την προκαλεί.

 Δεν θα μείνουμε στο ψυχολογικό επίπεδο μιας και είναι ένα θέμα το οποίο το έχει επιλύσει η επιστήμη της ψυχολογίας σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Θα δούμε όμως πως μπορούμε να καταλάβουμε αν η ζήλια σε ένα άτομο είναι μεγάλη μέσα από τον αστρολογικό χάρτη

Ο ήλιος και τα ζώδια


Ο Ήλιος είναι ένας πλανήτης ο οποίος είναι και ο πιο βασικός για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ως προς το ζώδιο αν υπάρχει ζήλια σε ένα άτομο.  Οπωσδήποτε οι άνθρωποι που ζηλεύουν πάρα πολύ είναι όσοι είναι με τον Ήλιο στον Κριό μιας και έχουν μία έμφυτη ζήλια γενικότερα σε πράγματα που τους κάνουν να μην είναι πρώτοι. Ένα ακριβό αυτοκίνητο ακόμη και ένα καλύτερο κινητό από αυτούς μπορεί να τους κάνει πάρα πολύ ζηλιάρηδες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς μέχρι να αποδείξουν ότι αυτοί είναι οι πρώτοι.

Οι ταύροι είναι πάρα πολύ ζηλιάρηδες στα αισθηματικά τους ζητήματα. Λόγω της κτητικότητας τους είναι άτομα που με το παραμικρό μπορεί να ζηλέψουν μιας και ο σύντροφος τους είναι τι άλλο από το δικό τους αντικείμενο λατρείας και δεν πρέπει να κανένας άλλος να τους το ακουμπήσει.

Οι Ταύροι επειδή είναι ιδιαίτερα κοιλιόδουλοι είναι οι άνθρωποι που μπορεί να ζηλέψουν τι άλλο από το φαγητό του διπλανού,  γενικά η ζήλεια τους έχει να κάνει με την ανάγκη της συσσώρευσης.

Οι Δίδυμοι δεν είναι άτομα τα οποία και ζηλεύουν πάρα πολύ είναι πάρα πολύ φιλελεύθεροι άνθρωποι και δεν κοιτούν τους άλλους ανθρώπους. Είναι τα άτομα που δύσκολα θα φερθούν με μικρότητα και πολύ δύσκολα θα καταπιέσουν η θα στραβοκοιτάξουν κάποιους άλλους ανθρώπους. Θα ζηλέψουν όμως την επικοινωνία, φίλους η λάμψη που μπορεί να έχει κάποιος.

Οι Καρκίνοι είναι τα ζώδια που δεν θα ζηλέψουν επίσης ιδιαίτερα εύκολα εκτός από ένα άτομο… Τη μαμά τους, σε αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δύσκολοι μιας και η μαμά τους είναι μία μεγάλη αγάπη και τους είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν ότι μπορεί αυτή η μαμά να αγαπάει κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτή του η ζήλια πολλές φορές ιδιαίτερα στα αγόρια είναι ιδιαίτερα ενεργοποιημένη και στον πατέρα ο οποίος μπορεί να ζηλεύει τη σχέση που μπορεί να έχει ένα αγόρι με τη μητέρα του (σύζυγό του).

Οι Λέοντες είναι οι βασιλιάδες του ζωδιακού και βέβαια είναι βασιλιάδες και στη ζήλια. Είναι τα άτομα που θα ζηλέψουν τα πάντα, από τα ακριβά παπούτσια και ένα φαγητό μέχρι και το ίδιο το ταίρι τους. Οι Λέοντες είναι τόσο ευαίσθητοι στο θέμα της ζήλιας που πολλοί πιστεύουν ότι ένας λόγος της επιτυχίας τους είναι βέβαια ότι ζηλεύουν αρχικά άρα και είναι αρκετά ανταγωνιστικοί.

Οι Παρθένοι σε είναι αρκετά ζηλόφθονοι. Αντιθέτως είναι άτομα ιδιαίτερα χαλαρά και δεν τους ενδιαφέρει πολύ τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Προσπαθούν να κοιτάξουν να είναι αυτοί καλά με τον εαυτό τους και δεν μπαίνουν στα πόδια των άλλων. Σεμνοί τις περισσότερες φορές δεν θα κοιτάξουν με ζήλια ακόμη και τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Αν θα ζηλέψουν είναι πιθανών την τάξη και την ηρεμία που μπορεί να έχει κάποιος…

Οι Ζυγοί είναι άτομα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά και ευαίσθητα. Παρόλα αυτά δεν είναι άτομα που θα ζηλέψουν ιδιαίτερα. Είναι άτομα που το μόνο που μπορεί να ζηλέψουν λίγο είναι η άνεση που μπορεί να έχουν οι άλλοι άνθρωποι.  Είναι τα άτομα που δεν μπορούν με τίποτα να έχουν την άσχημη ζήλια η οποία κάνει κάποιους να είναι ιδιαίτερα κακοί.  Αν ζηλέψουν θα είναι τα χρήματα.

Οι Σκορπιοί είναι άτομα ιδιαίτερα ζηλόφθονα με πολλά πράγματα εκεί όμως που έχουν ιδιαίτερες υπερβολές στη συμπεριφορά τους είναι στα αισθηματικά τους ζητήματα. Είναι τόσο ζηλιάρηδες που κάνουν υστερικές μερικές φορές κινήσεις και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται κάποιες φορές κακότροποι.

Οι Τοξότες ζηλεύουν και αυτοί πάρα πολύ και είναι άτομα που θέλουν μονίμως να επεκτείνονται. Αυτό θα τους κάνει να θέλουν πολλές φορές να κάνουν ότι ακριβώς κάνουν και οι άλλοι ενώ είναι και τα άτομα τα οποία πάνω στη ζήλια τους μπορεί να αναλωθούν και στο κουτσομπολιό.

Οι Αιγόκεροι είναι άτομα τα οποία δύσκολα θα ζηλέψουν τους άλλους παρόλα αυτά το μοναδικό που μπορεί να ζηλέψουν είναι τα χρήματα και την οικονομική άνεση χωρίς όμως να μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ξεκάθαρα ζήλια.

Οι Υδροχόοι είναι και αυτοί άνθρωποι που σπανίως θα ζηλέψουν άλλους ανθρώπους και δεν θα πέσουν στην παγίδα να ζηλέψουν κόσμο είναι τα άτομα τα οποία μπορούν να χαρούν περισσότερο από όλα τα άλλα για κάτι καλό που θα συμβεί στο φίλο τους ενώ το να ζηλέψουν το ταίρι τους είναι κάτι που φτάνει πέρα από τα όρια της φαντασίας καθότι δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ.

Οι Ιχθείς είναι τα άτομα που θα ζηλέψουν πολύ ιδιαίτερα τις σχέσεις των άλλων ανθρώπων. Όταν δεν έχουν να λάβουν αγάπη η ερωτικό ενδιαφέρον είναι τα άτομα τα οποία και θα ζηλέψουν τη σχέση ενός φίλος τους σε τέτοιο βαθμό που να θέλουν και να την πάρουν.  Είναι τέλος τα άτομα που θα ζηλέψουν κάτι ασήμαντο και μπορεί να το μιμηθούν.

Στο επόμενο μέρος θα συζητήσουμε τους πλανήτες στα ζώδια και πως επηρεάζουν στους οίκους καθότι η ζήλεια από το ζώδιο είναι κάτι αρκετά γενικό και δεν αντιστοιχεί σε αρκετούς ανθρώπους….