Α, όπως Απάτη, «F for Fake» φιλμ

a-opos-apati-f-for-fake-film

Το «F for Fake» ήταν ένα από τα τελευταία φιλμ που γύρισε ο Ορσον Ουέλς, το 1976. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνολικό σχόλιο πάνω στην έννοια της ψευδαίσθησης, αυτού που φαίνεται αληθινό, αλλά απαραιτήτως δεν είναι τέτοιο (όπως η ραδιοφωνική φάρσα του με την υποτιθέμενη επίθεση των Αρειανών στη Γη που έβγαλε χιλιάδες Αμερικανούς πανικόβλητους στον δρόμο...).

Οι δυο βασικοί ήρωες του φιλμ είναι ο Κλίφορντ Ιρβινγκ και ο Ελμίρ Ντε Χόρι, διαβόητος πλαστογράφος έργων τέχνης, η συγγραφή της βιογραφίας του οποίου, υπό τον τίτλο «Fake», ήταν η προηγούμενη δουλειά του Ιρβινγκ πριν... αναλάβει τον Χιουζ.

Προικισμένος και χαρισματικός στο να αναπαράγει την δουλειά ιερών τεράτων της ζωγραφικής, όπως ο Πικάσο, ο Σεζάν, ο Μανέ κ.ά., ο Ντε Χόρι, παρά την πληθώρα των πλαστών έργων που δημιούργησε (και ασφαλώς... πούλησε) ποτέ δεν προσήχθη σε δίκη, για τον πολύ απλό λόγο ότι κανένα αξιοπρεπές μουσείο στον κόσμο δεν ήθελε να παραδεχθεί δημόσια ότι εξαπατήθηκε από τον μέγα πλαστογράφο...

Εκείνο που πολύ καλά κατανοούσε ο Ουέλς ήταν η δυσπιστία του μέσου ανθρώπου απέναντι στους κριτικούς τέχνης και τους παντός φύσεως ειδικούς και δεν υπήρχε τίποτε που να του πρόσφερε μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να αποδείξει ότι αυτοί οι ειδικοί, την κρίσιμη στιγμή, αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν το αληθινό από το ψεύτικο. Επιπροσθέτως τον ιντρίγκαρε το γεγονός ότι ένας μεγάλος πλαστογράφος, όπως ο Ελμίρ, βιογραφείται από έναν άλλο μετρ της πλαστογραφίας, όπως ο Ιρβινγκ.

Ωστόσο, προς το τέλος του φιλμ, ο Ουέλς διακατέχεται από έναν μελαγχολικό τόνο όταν αναφέρεται στον Ντε Χόρι. Υπό την έννοια ότι εκείνο που μοιάζει σαν εξαιρετικό και μοναδικό ταλέντο του, η πλαστογραφία, καταπιέζει ένα άλλο αληθινό ταλέντο του, αυτό του ζωγράφου, το οποίο ο Ντε Χόρι ενδεχομένως φοβάται να αφήσει ελεύθερο και να το αναπτύξει. Μοίρα που, με κάποιον τρόπο, είχε και ο Ιρβινγκ, αφού το όποιο λογοτεχνικό ταλέντο του, που, όπως ομολογούν διάφοροι, δεν ήταν αμελητέο, καλύφθηκε εν τέλει από το ταλέντο του στην απάτη, εξαιτίας μιας ισχυρής εσωτερικής παρόρμησης που στάθηκε αδύναμος να ελέγξει... Γ.Τ.