ActionAid Hellas: Ένα δέντρο μεγαλώνει στην Αιθιοπία

actionaid-hellas-ena-dentro-megalonei-stin-aithiopia

«Με λένε Adem, αλλά θα μπορούσαν να με λένε Seada ή Dinkalu ή Mitu. Εχω τρία αδέλφια, τον Lemma, τη Lielit και τον Nigus. Είμαστε πολύ φτωχοί και το ίδιο είναι και όλοι μου οι φίλοι. Μένουμε σε μια πόλη που τη λένε Νάζαρεθ, στην Αιθιοπία. Εγώ και τα αδέλφια μου γεννήθηκα εδώ, αλλά η μαμά μου και ο μπαμπάς μου ήρθαν από ένα χωριό πολύ μακριά. Η μαμά μου λέει ακόμη ιστορίες από τότε που δεν είχαν καθόλου λεφτά και το φαγητό δεν έφτανε»...


Η μικρή Αντεμ ήταν μωρό όταν το ελληνικό τμήμα της ActionAid πριν από δέκα χρόνια έφτασε έξω από το σπίτι της. Σε συνεργασία με την τοπική οργάνωση Vision, τους κατοίκους της περιοχής και την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων μελών, η ζωή στη Νάζαρεθ είναι σήμερα πολύ διαφορετική. Και η ActionAid Ελλάς δεν θα μπορούσε να γιορτάσει τα πρώτα 10 χρόνια της δράσης της λησμονώντας τους κατοίκους της.

Απόψε (7.30) στον πολυχώρο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια) η γιορτή ξεκινά με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Ενας κόσμος... έξι δρόμοι». Μέσα από τα μάτια της μικρής Αντεμ και του ημερολογίου της το κοινό θα μεταφερθεί εικονικά στη Νάζαρεθ της Αιθιοπίας: το σχολείο, η κλινική, το καφενείο, ο συνεταιρισμός είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που έφεραν στη ζωή τής Αντεμ τα προγράμματα της ActionAid. Το μικρό κορίτσι συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που ζουν σε απόλυτη φτώχεια, με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Παράλληλα, και μέχρι την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 9 έως 18 ετών καθώς και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς. Η συμμετοχή στα εργαστήρια αλλά και η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό. Παρούσα θα είναι και η Τσέγκα Ασέφα, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού στην ActionAid Αιθιοπίας.

Σε όλες τις περιοχές δράσης της ActionAid παιδιά σαν την Αντεμ και γυναίκες όπως η μαμά της έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. «Δεν παρέχουμε απλά πρόσκαιρη οικονομική και υλική βοήθεια αλλά προσπαθούμε να εξαλείψουμε τις βαθύτερες αιτίες της φτώχειας και της ανισότητας επιδιώκοντας μακροπρόθεσμες αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας», σημειώνουν οι άνθρωποι της ActionAid Ελλάς που δραστηριοποιείται σήμερα σε 13 χώρες και 42 κοινότητες.

«Σήμερα έκανα τα μαθήματά μου και μετά πήγαμε να παίξουμε με τα κορίτσια και βαρέθηκα να γράψω κι άλλο γιατί είναι Κυριακή...», μας χαιρετά με τον καλύτερο τρόπο η Αντεμ.