Bloomsday: Δουβλίνο, η μέρα που κρατάει 58 χρόνια

bloomsday-douvlino-i-mera-pou-krataei-58-chronia

Ακριβώς πριν από 116 χρόνια, δηλαδή στις 16 Ιουνίου του 1904, ο δουβλινέζος κύριος Μπλουμ ξύπνησε, έφαγε πρωινό και ξεκίνησε την περιπλάνηση στους δρόμους, στις παμπ και στα πορνεία του Δουβλίνου. Ηταν μια εικοσιτετράωρη περιπλάνηση που του χάρισε μια περίοπτη θέση στη λογοτεχνική αιωνιότητα.

Λίγες πόλεις έχουν συνδεθεί τόσο στενά με έναν συγγραφέα αλλά και τον λογοτεχνικό ήρωά του όσο το Δουβλίνο με τον Τζέιμς Τζόις και τον Λεοπόλδο Μπλουμ. Λέγεται, μάλιστα, και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ότι, αν σήμερα ένας σεισμός κατέστρεφε ολοσχερώς το Δουβλίνο, η ιρλανδική πρωτεύουσα θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί ακριβώς όπως ήταν, αν οι πολεοδόμοι ακολουθούσαν πιστά την περιγραφή της πόλης από τον «Οδυσσέα» του Τζόις.

Έτσι, σε μια περίεργη συγκυρία στην οποία η λογοτεχνία επηρεάζει τη ροή της καθημερινότητας, η Ιρλανδία υιοθέτησε τη 16η Ιουνίου ως «εθνική εορτή», την ονόμασε «Μπλούμσντεϊ» (Bloomsday-Ημέρα του Μπλουμ) και κάθε χρόνο από το 1954 τιμά τον συγγραφέα και τον ήρωα.

Πρόκειται ίσως για τη μοναδική περίπτωση κράτους που γιορτάζει με απόλυτη επισημότητα και πλήθος αξιόλογων διαφορετικών εκδηλώσεων μια «λογοτεχνική επέτειο». Που, τελικά, δεν είναι αμιγώς λογοτεχνική αλλά και αρκετά προσωπική, αν μάλιστα σκεφτούμε ότι ο Τζόις επέλεξε να περιπλανηθεί ο Λεοπόλδος στις 16 Ιουνίου, επειδή εκείνη την ημερομηνία είχε ο ίδιος βγει το πρώτο του ραντεβού με τη Νόρα Μπάρνακλ, την οποία ερωτεύθηκε σφόδρα και την παντρεύτηκε στη συνέχεια...

Πολλοί μιλούν για ένα πολύ καλό τουριστικό κόλπο που φέρνει στην Ιρλανδία τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, Αμερικανούς κυρίως. Όσοι, πάλι, έχουν βρεθεί μια Μπλούμσντεϊ στο Δουβλίνο μιλούν για ένα επιτυχημένο πάρτι, όπως αυτά που διοργανώνουμε και απολαμβάνουμε μόνο όταν γιορτάζουν άνθρωποι που αγαπάμε.

Πάρτι με μπίρες και κοστούμια


Στο επίκεντρο της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, που συνήθως διαρκούν μία εβδομάδα και κορυφώνονται στις 16 Ιουνίου, βρίσκονται δύο ιδρύματα, το «Μουσείο Τζέιμς Τζόις» και το «Κέντρο Τζέιμς Τζόις». Το Μουσείο εδρεύει σε έναν πύργο, οκτώ μίλια νότια της πόλης, που είχε κτιστεί για να αντιμετωπίσει πιθανή εισβολή του Ναπολέοντα. Ο πύργος αυτός είναι ο χώρος όπου διαδραματίζεται το πρώτο κεφάλαιο από τις 800 σελίδες του «Οδυσσέα». Το «Κέντρο Τζέιμς Τζόις» βρίσκεται στην καρδιά του Δουβλίνου, όχι πολύ μακριά από τις γειτονιές όπου μεγάλωσε και πέρασε την παιδική και την εφηβική του ηλικία, με τις γκουβερνάντες και τους υπηρέτες του, ο Τζόις.

Αφιερωμένο στην προώθηση του έργου του συγγραφέα το κέντρο διαθέτει στη βιβλιοθήκη του τον «Οδυσσέα» σε όλες τις μέχρι σήμερα εκδόσεις του και σε όσες γλώσσες έχει μεταφραστεί. Διαθέτει επίσης καφετερία που ονομάζεται «Η περιπέτεια του Οδυσσέα» και συνήθως μυρίζει λιωμένη γκοργκοντζόλα και λουκάνικα και σερβίρει το «πρωινό Μπλούμσντεϊ» και άλλα εδέσματα που κατανάλωσε ο Λεοπόλδος από το πρωί έως και το βράδυ της ημέρας του.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έφαγαν δωρεάν το πρωινό του Λεοπόλδου και συμμετείχαν σε ολοήμερο πάρτι στις κεντρικές πλατείες του Δουβλίνου, στο πλαίσιο των μεγαλύτερων μέχρι σήμερα εκδηλώσεων, το 2004, όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ημέρα της περιπλάνησης του πρωταγωνιστή του Οδυσσέα.

Φέτος, όπως άλλωστε και τις προηγούμενες χρονιές, θα υπάρξουν πολλές διαφορετικές αναγνώσεις του «Οδυσσέα», ομιλίες ειδικών και συγγραφέων, δραματοποιημένες σκηνές του έργου, παραδοσιακές ιρλανδικές μπάντες στις γωνίες των δρόμων, ειδικοί περίπατοι από όλα εκείνα τα σημεία του Δουβλίνου στα οποία περπάτησε ο Λεοπόλδος, με κορυφαίο την παμπ του Ντέιβι Μπάιρνς, όπου διοργανώνονται μαραθώνιοι ανάγνωσης αλλά και... κατανάλωσης μπίρας Γκίνες και εκλεκτού κρασιού Βουργουνδίας. Και σίγουρα δεν πρόκειται να λείψουν οι φανατικοί του Τζόις που θα φορέσουν πάλι κοστούμια της εδουαρδιανής περιόδου και θα βολτάρουν στην πόλη...