Διασωματειακή Επιτροπή. Ο νόμος των σωματείων του σινεμά

diasomateiaki-epitropi-o-nomos-ton-somateion-tou-sinema

Σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στο σύστημα της μικτής οικονομίας, που συνδυάζει δημόσια ενίσχυση και ιδιωτική χρηματοδότηση, στηρίζεται ο νέος κινηματογραφικός νόμος που προτείνει η Διασωματική Επιτροπή των Φορέων της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Θα την καταθέσουν σε ένα μήνα ως επίσημη πρόταση στον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη.

Με στόχο τη θεσμοθέτηση αναπτυξιακών κινήτρων για την κινηματογραφική παραγωγή, προώθηση, διανομή και τεχνολογική υποδομή, ο νέος νόμος πλαίσιο ζητεί να εκπληρωθούν πάγια αιτήματα της κινηματογραφικής κοινότητας, όπως η απόδοση του 1,5%, αλλά θέτει και νέες διεκδικήσεις.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή ζητεί: το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου να προηγείται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα βραβεία να είναι τιμητικά και όχι χρηματικά. Επίσης, τα κρατικά βραβεία να χωριστούν σε δύο φάσεις. Κατ' αρχήν, ένα Σώμα Εκλεκτόρων, το οποίο θα αποτελείται από 100 μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, θα κάνει την επιλογή υποψηφιοτήτων από το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής του τελευταίου 18μήνου.

Στη συνέχεια, η Ειδική Επιτροπή Απονομής των Βραβείων, που θα αποτελείται από εφτά άτομα, θα τα απονέμει στο τέλος του έτους. Στις νέες προτάσεις συμπεριλαμβάνονται η εγγραφή στον προϋπολογισμό ειδικού κωδικού που θα προβλέπει κονδύλια ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας, αλλά και η επιστροφή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου του συνολικού ποσού του ειδικού φόρου από το κινηματογραφικό εισιτήριο.

Τέλος, προτείνεται η Ιδρυση Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας που θα αντικαταστήσει το Γνωμοδοτικό και εφαρμογή και στην Ελλάδα, πιλοτικά για 5 χρόνια, του συστήματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας «ΤΑΧ SHELTER».