Ελλοχεύουν άμεσα κίνδυνοι για τα παιδιά χρήστες του ίντερνετ

ellochevoun-amesa-kindynoi-gia-ta-paidia-christes-tou-internet

Τα παιδιά είναι αγγελούδια ή διάβολοι όταν χρησιμοποιούν το ίντερνετ; Οι γονείς υποστηρίζουν το πρώτο και οι εκπαιδευτικοί το δεύτερο. Το ίντερνετ, πάντως, μοιάζει να είναι για τους μαθητές ένα ελεύθερο βήμα, το οποίο προσφέρεται για να πουν τη γνώμη τους, αγνοώντας όμως τους κινδύνους.

«Ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι γονείς έχουν γνώση του πώς περνούν τον χρόνο τους μπροστά στον υπολογιστή τα παιδιά, ούτε φροντίζουν να τα προφυλάξουν από τους κινδύνους του ίντερνετ», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, Ροδόλφος Μορώνης, στη χθεσινή παρουσίαση της έρευνας «Δημιουργική και ασφαλής χρήση του Διαδικτύου από νέους και νέες έως 18 ετών».

«Θεωρώ ότι οι χρήστες του ίντερνετ πρέπει να έχουν επώνυμα», ανέφερε στον χαιρετισμό της η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιάννακου. «Είναι δυνατόν να υπάρχει νομοθεσία για τη συκοφαντική δυσφήμιση και να μην μπορούν να βρουν αυτούς που διασύρουν ανθρώπους μέσα από το ίντερνετ;».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 40% των παιδιών που σερφάρουν στο Ιντερνετ δέχονται πρόσκληση από άλλον χρήστη να συναντηθούν εκτός κυβερνοχώρου. Το 22% δέχεται την πρόσκληση και το 51% δεν το αναφέρει στους γονείς του. Νούμερα υψηλά και άκρως επικίνδυνα.

Σε γενικές γραμμές, όμως, τα παιδιά γνωρίζουν τουλάχιστον τους κινδύνους που προέρχονται από την αποστολή των προσωπικών δεδομένων. Μια άλλη μερίδα μαθητών, παρ' ότι έχει άγνοια, αναπτύσσει μια καχύποπτη συμπεριφορά όταν της ζητηθούν τέτοια στοιχεία.

Επίσης, ένα ακόμη αποτέλεσμα της έρευνας μαρτυρά ότι οι μαθητές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ρήξης κοινωνικού ιστού-περιθωριοποίησης, στιγματισμού, αποκλεισμού.

Το Διαδίκτυο χρησιμοποιούν περισσότερο για να έχουν επαφή με τον χώρο της μουσικής, ενώ στο τελευταίο σκαλί της προτίμησής τους είναι ο χώρος του βιβλίου.

Τα αγόρια υπερτερούν σε αριθμό ως προς την πρόσβαση στο Ιντερνετ. Τα κορίτσια, αντίθετα, είναι δύσπιστα, το κατηγορούν ότι οξύνει κοινωνικά προβλήματα, όπως ναρκωτικά, εγκληματικότητα και τρομοκρατία.

Η μελέτη έγινε με βάση την έρευνα σε δείγμα μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου, γονέων και εκπαιδευτικών (με υπευθύνους τους Γιάννη Κατερέλο και Πολυδεύκη Παπαδόπουλο) και την καταγραφή απόψεων αρμόδιων φορέων.