«Emotion» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εκπλήξεις

emotion-gia-defteri-synechomeni-chronia-me-ekplixeis

Ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τ' άλλα φιλοξενεί αυτές τις μέρες το Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Μέχρι αύριο πλήθος ταινίες με πρωταγωνιστές τους συνανθρώπους μας με κάποια αναπηρία θα προβληθούν στο 2ο «ΕΜΟΤΙΟΝ PICTURES - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία» (www.ameamedia.gr/festival). Στόχοι άλλωστε, του φεστιβάλ, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, είναι «η ανάδειξη των θεμάτων που προάγουν την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία και η ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ».

Θα δούμε περι τις τριάντα ταινίες που μιλούν με διαφορετικό τρόπο για την αναπηρία, από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ, η Ρωσία, τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού και η Ιαπωνία. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως πολλές από τις ταινίες αυτές αναφέρονται σε κοινωνικά θέματα που συνήθως δεν συσχετίζουμε με την αναπηρία, ενώ συνδέονται άρρηκτα μαζί της, όπως ο πόλεμος και η περιβαλλοντική καταστροφή.

Και το παιδί, όμως, είναι στο επίκεντρο του Φεστιβάλ. Από φέτος μάλιστα το «ΕΜΟΤΙΟΝ PICTURES» αρχίζει συνεργασία με το Φόρουμ Τσινχ της Ινδίας, και μαζί με το σκηνοθετικό ντουέτο Μίνακσι και Βινάι Ράι (που έχουν αναπτύξει έναν ειδικό τρόπο να απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα παιδιών με αναπηρία, με τη βοήθεια των κινούμενων σχεδίων), διοργανώνει ένα σχετικό εργαστήριο. Η ταινία που θα προκύψει από αυτό το εργαστήριο, με τη συνεργασία της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, και στο οποίο θα συμμετάσχουν 30 παιδιά από την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί αύριο στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ και θα προβληθεί σε όλα τα σχολεία που βρίσκονται υπό την αιγίδα της UNESCO.

Η έκπληξη του φετινού φεστιβάλ, άλλωστε, είναι ο νεότερος σκηνοθέτης στον κόσμο, σύμφωνα τουλάχιστον με το Βιβλίο Γκίνες: Ο δωδεκάχρονος Ινδός Κισάν Σρικάντ, ο οποίος συν τοις άλλοις πρωταγωνιστεί στην πολυβραβευμένη ταινία του «Στους πέντε δρόμους». Θέμα, ο αγώνας που δίνεται στην πατρίδα του για το δικαίωμα των παιδιών του δρόμου στη μόρφωση.

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται πώς το συγκεκριμένο φεστιβάλ θα προσελκύσει αρκετό κόσμο, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.