Ένα φεστιβάλ ενδέχεται να ενώσει το ελληνικό hip hop

ena-festival-endechetai-na-enosei-to-elliniko-hip-hop

Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο που τόσα χρόνια δεν υπήρχε φεστιβάλ χιπ χοπ στην Ελλάδα, αλλά για τον Αρτέμη και τον Ευθύμη, τους κάποτε Terror Xcrew, δεν είναι καθόλου έτσι. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να φανταστούμε όταν ξεκινήσαμε στα 90'ς να ασχολούμαστε με το hip hop, ότι θα έφτανε κάποτε αυτή η στιγμή», είπαν. Και συμφώνησαν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνέντευξη Τύπου για το πρώτο Athens Hip Hop Festival.


Ω, ναι. Λιγότερο από δύο δεκαετίες από όταν οι πρώτοι Ελληνες πιτσιρικάδες άρχισαν, προσπαθώντας να σκρατσάρουν, να σπάνε τις βελόνες στο πικάπ του μπαμπά, να λερώνουν τα δάχτυλά τους και τον τοίχο του γείτονα με τα πρώτα τους σπρέι, να κρεμάνε σήματα αυτοκινήτων στον λαιμό και να προκαλούν εφιάλτες στους ορθοπεδικούς με breakdance φιγούρες, η ελληνική χιπ χοπ κουλτούρα καταλαμβάνει τη σκηνή και τον χώρο της «Τεχνόπολης» το Σάββατο 4 Οκτωβρίου.

Οι Stavento, Artemis-Ευθύμης, Εισβολέας, Μηδενιστής, Σκιές, Stereo Mike, Κόμης Χ, TNS, Professional Sinnerz, Taki Tsan, Word of Mouth και Neon είναι μερικά -και τα γνωστότερα- από τα ονόματα που θα περάσουν το μικρόφωνο-σκυτάλη στον hip hop μουσικό μαραθώνιο που φιλοδοξεί να εκφράσει τη δυναμική της κουλτούρας του δρόμου πάνω σε ένα χαλί από μουσικές λούπες. Είναι μια τέχνη που ξεκίνησε σαν έκφραση κοινωνικών αδιεξόδων για όλους όσοι μπορούσαν να πιάσουν ένα μικρόφωνο, για να εξελιχθεί σε κυρίαρχο μουσικό ρεύμα και μια κουλτούρα που έχει επηρεάσει τελικά τα πάντα. Ετσι, παράλληλα με τον ήχο, η ομάδα Magma και ο χορογράφος Παύλος Κουρτίδης θα αναλάβουν το χορευτικό κομμάτι αυτής της γιορτής του ρυθμού και της ρίμας. Δεν θα λείψει και το γκράφιτι στον χώρο.

Όπως υπονόησε σωστά και ο TNS, το πρώτο Αθηναϊκό Φεστιβάλ Hip Hop έχει ήδη καταφέρει κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και σημαντικό, πριν ακόμη ανοίξει τις πόρτες του. Και αυτό είναι να ενώσει ένα κομμάτι της ελληνικής hip hop μουσικής σκηνής, που τσακώθηκε με τον ίδιο της τον εαυτό από τα... γεννοφάσκια της για το ποιος έχει το «κλοπιράιτ» του ελληνικού hip hop - παραπέμποντας με μια αστεία αναλογία στον αμερικανικό γκάνγκστα πόλεμο.

Καλεσμένοι στο Φεστιβάλ μπορεί να είναι συγκροτήματα από την Αθήνα έως και την Αλεξανδρούπολη. Επειδή όμως οι φανατικοί του hip hop δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα στο Γκάζι, η συναυλία θα μεταδίδεται «ζωντανά» σε πραγματικό χρόνο είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, με τεχνολογία που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά σε συναυλία στην Ελλάδα.