Ένιο Μορικόνε αλά ελληνικά με ζωηρές αντιλήψεις

enio-morikone-ala-ellinika-me-zoires-antilipseis

Με δώρα ελληνικά έρχεται την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ηρώδειο ο Ένιο Μορικόνε, ο συνθέτης που έγραψε μουσική για 500 ταινίες, εκ των οποίων μόνον οι 30 ήταν για τα περίφημα γουέστερν σπαγγέτι.


Έλεγε ο μαέστρος το 2005 μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στην Αθήνα ότι στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, στο επιτύμβιο του Σεικίλου, υπάρχει μια από τις ελάχιστες καταγραφές αρχαίας ελληνικής μουσικής. Και με έκδηλη συγκίνηση τότε, τραγούδησε τα διαστήματα αυτής της μουσικής φράσης.

14 χρόνια μετά θα παρουσίασει κάτω από την Ακρόπολη το έργο του «Sicilo e altri framenti» («Ο Σείκιλος και άλλα σπαράγματα»), ως επιστέγασμα της αισθητικής και φιλοσοφικής του θέσης πάνω στη μουσική, το ελληνικό του έργο, όπως το χαρακτηρίζει.

Εύλογο είναι πως από τη συναυλία δεν πρόκειται να λείψουν τα κινηματογραφικά του, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες, που θα ερμηνεύσει η Σιμφονιέτα της Ρώμης, πολυμελής χορωδία, η σοπράνο Σουζάνα Ριγκάτσι και η πιανίστρια Τζίλντα Μπούτα με τον Μορικόνε στο πόντιουμ.

Η δημιουργική καριέρα του μαέστρου άρχισε το 1955, γράφοντας μουσικές για ταινίες και κάνοντας ενορχηστρώσεις για δίσκους ελαφράς μουσικής. Και ήταν τόσο σίγουρος για τη δουλειά του ώστε το 1958 προσλήφθηκε μεν από την ιταλική ραδιοτηλεόραση, παραιτήθηκε δε την ίδια μέρα όταν του είπαν πως ως εργαζόμενος σ' αυτήν δεν θα παίζονταν οι μουσικές του από τους σταθμούς της.

Το 1966 άρχισε η συνεργασία του με τον Σέρτζιο Λεόνε με τον οποίο ήταν συμμαθητές από το δημοτικό. Η ιστορία γράφτηκε με τις ταινίες «Για μια χούφτα δολάρια», «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», «Κάποτε στη Δύση», για να καταλήξει με το Οσκαρ το 2007.

Ενδιαμέσως βέβαια ήταν πολλά τα βραβεία και οι διακρίσεις (26) που έφερε η συνεργασία με την αφρόκρεμα του ιταλικού αλλά και του διεθνούς κινηματογράφου. Από τον Παζολίνι ως τον Χιούστον, από τη Βερτμίλερ ώς τον Τζεφιρέλι και από τον Μπολονίνι ώς τον Σκόλα, μοιάζει ο Μορικόνε ως άνθρωπος που δούλεψε στην τέχνη του όσο λίγοι. Το 1968 υπέγραψε τη μουσική για 16 ταινίες, το 1969 έκανε 23, το 1971 22, το 1972 21 και μόνο πέρσι και φέτος υπέγραψε από μία. Στο μεταξύ βέβαια έγραψε συμφωνική μουσική και νωρίτερα έκανε πλήθος ενορχηστρώσεων σε συνθέσεις που ερμήνευσε ο αφρός των ιταλών τραγουδιστών.