Η μουσική σκηνή για μένα είναι παιχνιδότοπος

i-mousiki-skini-gia-mena-einai-paichnidotopos

«Ξεκίνησα να τραγουδάω από σπόντα, στα δεκατέσσερα. Ακουγα πολύ hip hop μικρή και είχα αγοράσει το πρώτο μου φαρδύ παντελόνι, που το φόραγα συνέχεια, όσο και αν μου φώναζαν οι γονείς μου. Το φόραγα λοιπόν, και μια μέρα που περίμενα μια φίλη μου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, περνάνε κάτι παιδιά με σκέιτ, με βλέπουν και μου λένε «κοπελιά, ακούς hip hop; Εχουμε μια μπάντα και ψάχνουμε γυναικεία φωνητικά». Αυτό ήταν. Λίγες βδομάδες μετά θα γινόταν ένα φεστιβάλ γκράφιτι, όπου θα συμμετείχα ως ράπερ. Ηταν η πρώτη φορά που έπιανα μικρόφωνο, με τον Sparky Τ στα decks. Και ένιωθα ότι πετάω με διαστημόπλοιο».


Έτσι περιγράφει την πρώτη της επαφή με τη μουσική η Sugahspank!, η εικοσιεξάχρονη Γεωργία Καλαφάτη. Με μια εξαιρετική σόουλ φωνή που ξεχώρισε αμέσως στην ελληνική σκηνή, τραγουδάει με την μπάντα της, τους Sugah Galore και με τους cast-a-blast SoundSystem. «Το όνομα Sugahspank! το διάλεξα ως αναφορά τους Sugah Galore. Το spank (μπατσάκια) ακόμα δεν έχω καταλήξει γιατί το έχωσα, αλλά ο Φρόιντ σίγουρα θα είχε κάτι να πει».

Τη Δευτέρα κυκλοφορεί το ντεμπούτο της στην ανεξάρτητη cast- a- blast με τίτλο «Incredible/ Invisible» όπου η φωνή της μπλέκεται με ένα σόουλ- φανκ- έλεκτρο μίγμα που στήνει ο dj Blend.

Με πρόλαβε η Μαντόνα


«Αρχικά το όνομα του άλμπουμ ήταν "Hard Candy"», εξηγεί η Sugahspank! με απόλυτη σοβαρότητα. «Αλλά έμαθα ότι με είχε προλάβει η Madonna. Σπάγαμε το κεφάλι μας με τον Blend για να βρούμε καινούργιο όνομα. Ενα βράδυ μού λέει "γιατί δεν το παρουσιάζουμε ως cast-a-blast presents: the incredible sugahspank!;". Το βρήκα πολύ αλαζονικό, οπότε του απαντάω "να το βγάλουμε cast-a-blast presents: the invisible sugahspank!". Τελικά τα βρήκαμε στη μέση. Μου αρέσει η διφορούμενη έννοια του τίτλου, γιατί και το άλμπουμ ακολουθεί διαφορετικούς δρόμους μουσικά. Κάποια κομμάτια είναι επί τούτου εμπορικά (με τη δική μου έννοια του εμπορικού), και κάποια άλλα παραείναι προσωπικά».

Το άλμπουμ αντλεί ρυθμούς και μελωδίες από τη μαύρη μουσική, από τα μπλούζ ώς το χιπ χοπ. «Ακολούθησα συγκεκριμένα μουσικά στιλ, κυρίως λόγω Blend. Διαφορετικά θα είχα βάλει και πολύ σκληρότερο ήχο», λέει .«Οι ρυθμοί που έπαιρνα στα χέρια μου ουσιαστικά με έκαναν να τραγουδήσω έτσι. Οπότε ευτυχώς που είχα τον Blend να με συμμαζεύει ώστε το αποτέλεσμα να έχει μια σχετική ομοιομορφία. Με τον Blend γνωριστήκαμε πριν από τρία χρόνια, μέσω myspace, όταν έψαχνε τραγουδίστρια για το άλμπουμ του "Misplaced". Τελικά όχι μόνο δουλέψαμε μαζί, αλλά φτιάξαμε και την cast-a-blast».

Ανεξάρτητη δισκογραφική με ήσυχη συνείδηση


Η cast-a-blast είναι μια ανεξάρτητη δισκογραφική, που ουσιαστικά λειτουργεί ως κολεκτίβα. «Τη φτιάξαμε για να κάνουμε ελεύθερα ό,τι θέλουμε», λέει η Sugahspank!, «χωρίς να συμβιβαζόμαστε μουσικά, να δεσμευόμαστε νομικά και να μένουν τα cd μας στα ράφια. Καλά κάναμε, γιατί και (ξε)πουλάμε, και στο εξωτερικό τα πάμε μια χαρά και έχουμε και τη μουσική συνείδησή μας ήσυχη».

Η ιστορία πίσω από το νέο άλμπουμ είναι μάλλον παράξενη. «Φτιάχτηκε ενώ ήμουν στο κρεβάτι με σοβαρό πρόβλημα υγείας που με καθήλωσε», διηγείται η Sugahspank! «Ευτυχώς, γιατί αν δεν είχα κάτι να δουλεύω, θα είχα τρελαθεί. Ο συνδυασμός συνεχούς σωματικού πόνου, απομόνωσης, βαρεμάρας και γενικά αγωνίας για το αν θα γίνω καλά, με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα για τη ζωή μου. Η πρώτη κίνηση ήταν να παραιτηθώ από τη δουλειά μου και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη μουσική, όποιο και αν ήταν το τίμημα. Και φυσικά στο κρεβάτι είχα όλον τον ελεύθερο χρόνο να γράψω μουσική».

Όσο για τους στίχους, «καμία φανταστική ιστορία, όλα είναι αλήθεια», λέει. «Δεν με ενδιαφέρει να τραγουδάω για πράγματα που δεν έχω γράψει εγώ ή δεν τα νιώθω. Η καλύτερη ψυχανάλυση για μένα είναι να γράφω στίχους και ο καλύτερος τρόπος για να ξεδώσω είναι η πρόβα. Τελικά η μουσική με κάνει πιο υγιή. Rock n' Roll keeps u young».

Άλλωστε η φήμη της ως τραγουδίστριας χτίστηκε στις συναυλίες. «Η σκηνή για μένα, ιδιαίτερα με τους Sugah Galore, είναι παιχνιδότοπος. Ποτέ δεν παίρνω τον εαυτό μου σοβαρά στη σκηνή. Η δική μου "κατάθεση ψυχής" δεν γίνεται με κλειστά μάτια και τρεμάμενη φωνή. Δεν νιώθω ανώτερη με το μικρόφωνο, προτιμώ να κάνω την πλάκα μου, ακόμα και όταν τραγουδάω στίχους που έχω γράψει κλαίγοντας. Τι πιο άμεσο από την απλότητα και το χιούμορ;». *

Χαίρομαι που πουλάει το cd της Μόνικα

Γύρω από τις μπάντες υπάρχει και μια ολόκληρη σκηνή που τώρα φαίνεται να ξεπηδάει από το περιθώριο. «Η ελληνική σκηνή έχει πολύ καλούς μουσικούς και πολύ κακούς επαγγελματίες», λέει η ίδια. «Πολύ τζάμπα, πολύ χαμηλές παραγωγές, πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τελευταία, ίσως λόγω των free press και της ανάγκης για νέες φρέσκες φάτσες, η αγγλόφωνη σκηνή έχει αρχίσει να προωθείται. Πόσο χαίρομαι, για παράδειγμα, που πουλάει το cd της Μόνικα. Μπορεί να μην είναι η μουσική που μου αρέσει, αλλά είναι ένα φρέσκο πράγμα με προσεγμένη παραγωγή και ηθική υπόσταση.

Χαίρομαι που βλέπω να σπρώχνεται η δουλειά μιας νέας κοπέλας, με ταλέντο, σε ανεξάρτητη εταιρεία, που δεν φοράει γουόντερμπρα. Δεν αντέχω άλλα ξέκωλα, δεν αντέχω άλλους πενηντάρηδες σωτήρες της εθνικής κληρονομιάς. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά. Ομως, κάποιοι από εμάς που φέρνουν μια διαφορετική άποψη, θα μπορούμε να ζούμε από τη μουσική. Ουσιαστικά, το δύσκολο για τον εναλλακτικό μουσικό μέχρι τώρα ήταν να απαντήσει "όχι" στην ερώτηση "θέλετε να παίξετε τσάμπα;"».

Παρ' όλα αυτά η Sugahspank ζει από τη μουσική. «Μια χαρά τα πάω και μάλιστα χωρίς να έχω νιώσει ούτε μια στιγμή ότι "δουλεύω". Ακόμα και αν δεν βγάλω περισσότερα λεφτά, θα είμαι μια χαρά -το να επιβιώνω από τη μουσική είναι ευτυχία. Και παραπάνω λεφτά να έβγαζα, στη μουσική θα τα έριχνα».