Η πόλη που χορεύει: Neverland Blood on the dance floor

i-poli-pou-chorevei-neverland-blood-on-the-dance-floor

Μια κηλίδα αίματος που απειλεί να κατακλύσει τα πάντα στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας (1-15/7), είναι το εύρημα της νέας παράστασης του Κωνσταντίνου Ρήγου «Neverland Blood on the dance floor», που θα παρουσιαστεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Στη νέα αυτή παραγωγή του Χοροθέατρου Οκτάνα, οι περφόρμερ του Ρήγου διερευνούν τα όρια των εκφραστικών τους δυνατοτήτων, σ' ένα σύνθετο θέαμα με εικαστικό ενδιαφέρον.

Αυτή είναι βέβαια μόνο μία από τις 11 χορογραφικές δημιουργίες που συγκεντρώνει μέσα σε μια σκηνή το Φεστιβάλ. Όπως άλλωστε μας είπε η καλλιτεχνική του διευθύντρια, η Μαργκώ Περδίκη, αυτό ακριβώς διαφοροποιεί το Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας από την Καλαμάτα και τις παραστάσεις χορού του Ελληνικού Φεστιβάλ: «Συγκεντρώσαμε όλα τα δρώμενα σε έναν και μόνο χώρο, την Τεχνόπολη που για 15 μέρες μετατρέπεται σε ένα κέντρο χορού. Φέτος, τιμώμενη χώρα θα είναι η Γαλλία, γεγονός που συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία την 1η Ιουλίου».

Εξ ου και η πρεμιέρα του φεστιβάλ (1-2/7) με το Εθνικό Μπαλέτο της Μασσαλίας και την παράστασή τους «La cite radieuse». Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, Φρεντερίκ Φλαμάν και Ντομινίκ Περό, αφετηρία της παράστασης ήταν «η αυξανόμενη και αστραπιαία διακίνηση των υλικών αγαθών, αλλά και η τάση των ανθρώπων προς τη διαφθορά...».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από ένα σόου του Hip Hop Dance Company, μέχρι το «Mystify» του έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, εμπνευσμένο από τα «κατά καιρούς κατεστραμμένα πολεοδομικά τοπία της Μέσης Ανατολής στη διάρκεια των φρικτών πολέμων της τελευταίας δεκαετίας».

Θα δούμε επίσης δύο παραγωγές του πολυβραβευμένου Scottish Dance Theatre, ενώ πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα τα πρώτα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Χορογραφίας του Ανόβερου. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται κάθε χρόνο λίγο μετά το Πάσχα των Καθολικών και φέτος, μέλη της επιτροπής του θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δουλειά δύο ελληνίδων χορευτριών: της Στέλλας Ζάννου και της Ιωάννας Πάραλη.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Μορίς Μπεζάρ, σεμινάρια χορού και βραδιές νέων χορογράφων.

«Το καλοκαίρι, μόνο στην Γερμανία», μας λέει η Μαργκώ Περδίκη, «γίνονται περί τα 200 φεστιβάλ χορού, χορευτικές παραστάσεις ή εβδομάδες αφιερωμένες στον χορό. Κι εμείς διαθέτουμε μόλις δύο φεστιβάλ αφιερωμένα αποκλειστικά στον χορό. Και απ' αυτά μόνο ένα διοργανώνεται στην πρωτεύουσα...».