Η προστασία του περιβάλλοντος είναι κουλτούρα, όχι αγγαρεία

i-prostasia-tou-perivallontos-einai-koultoura-ochi-angareia

Παρακάτω θα βρείτε ταινίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος:

1) «Μετά την επόμενη μέρα» («The day after tomorrow»): Εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία, προ τετραετίας, απόλυτα εναρμονισμένη με το θέμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Πάγοι, τσουνάμι και άλλα φαινόμενα οφειλόμενα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καταστρέφουν τη μισή και βάλε Αμερική. Πολλά και καλά εφέ.

2) «Η επόμενη μέρα» («The day after»): Τηλεταινία η οποία στην εποχή της, αρχές '80ς, έκανε τεράστιο θόρυβο, δεδομένων και των τότε παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών. Ενα πυρηνικό «μανιτάρι» αλλάζει την εικόνα της Γης όπως την ξέρουμε.

3) «Το σύνδρομο της Κίνας» («The China syndrome»): Καλογυρισμένο θρίλερ σχετικά με την επιχείρηση συγκάλυψης διαρροής σε πυρηνικό εργοστάσιο των ΗΠΑ. Ξεχωρίζει ο Τζακ Λέμον. Πολύ δημοφιλής ταινία στην εποχή της.

4) «Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» («Silkwood»). Βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Η Μέριλ Στριπ είναι η μαχητική εργαζόμενη σε εργοστάσιο παραγωγής πλουτωνίου, η οποία επιχειρεί να αποκαλύψει τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους εργαζόμενους αλλά δεν προλαβαίνει λόγω θανατηφόρου «τροχαίου».

5) «The Pelican brief»: Μια φοιτήτρια νομικής βρίσκεται άθελά της μπλεγμένη σε μια συνωμοσία, σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό θρίλερ με θέμα πολιτική και περιβάλλον. Ενδεχομένως καλύτερο και από την «Εριν Μπρόκοβιτς» που χάρισε στην Ρόμπερτς το Οσκαρ και είχε θέμα τον αγώνα μιας καθημερινής γυναίκας (υπαρκτό πρόσωπο) εναντίον μιας μεγάλης εταιρείας που μόλυνε το πόσιμο νερό της περιοχής της.

6) «Υδάτινος κόσμος» («Waterworld»): Σε έναν μελλοντικό κόσμο, οι πάγοι έχουν λιώσει και η Γη έχει καλυφθεί με νερό. Ο πολιτισμός χάνεται και το μόνο που απομένει είναι μικρές, ξεχωριστές κοινωνίες ανθρώπων που ταξιδεύουν στις θάλασσες, ψάχνοντας για εφόδια προκειμένου να επιβιώσουν. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Κόστνερ.

7) «Μαντ Μαξ», η τριλογία («Mad Max»): Σε ένα φουτουριστικό μεταπυρηνικό τοπίο με τεράστιες άνυδρες εκτάσεις, οι πόλεμοι γίνονται για τη βενζίνη, το πολυτιμότερο αγαθό. Η τριλογία που έκανε μέγα σταρ τον Μελ Γκίμπσον.

8) «Η άφιξη» («The arrival»): Το κλίμα της Γης αλλάζει και οι υπεύθυνοι είναι κάποιοι «εκεί έξω». Καλογυρισμένη ταινία με μπόλικο σασπένς και Τσάρλι Σιν, στο «τσακ» γλιτώνει και δεν μετατρέπεται σε γραφική.

9) «Το συμβάν» («The happening»): Ευφυέστατη βασική ιδέα, μερικές εκπληκτικές σκηνές αλλά συνολικά άνισο φιλμ (όπως και τα περισσότερα του Σιάμαλαν) που προβλήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Τα φυτά, αντιδρώντας στην ανθρώπινη μόλυνση, παράγουν κάποιες τοξικές ουσίες που παραλύουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοχειρία. Το περιβάλλον εκδικείται.

10) «Μια άβολη αλήθεια»: («An inconvenient truth»): Το ντοκιμαντέρ που «έδωσε» το Οσκαρ στον Αλ Γκορ, ουσιαστικά η συμπύκνωση της όλης εκστρατείας του για τη σωτηρία του πλανήτη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του.

11) «Η 11η ώρα» («The 11th hour»): Ντοκιμαντέρ-ματιά στην κατάσταση του παγκόσμιου περιβάλλοντος, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον ρόλο του παρουσιαστή.

12) «The corporation»: Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο (στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΚΨΜ). Ο Μαρκ Αχμπαρ εξετάζει την εγκληματική στάση και δράση των μεγάλων εταιρειών απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την αδιαφορία τους για το κοινό καλό. Συμμετέχουν Τσόμσκι, Μουρ, Ρίφκιν, Κλάιν κ.ά.

Από εδώ και κάτω θα βρω τη βιβλία που σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος:

1) «Η επερχόμενη αναρχία» - Ρόμπερτ Κάπλαν, εκδ. Ροές. Ή πώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Αφρική, συνδυαζόμενα με τη φτώχεια και τις εθνοτικές συγκρούσεις, θα οδηγήσουν, μέσα από τις μετακινήσεις πληθυσμών προς τις ευημερούσες χώρες σε μια κατάσταση γενικευμένης αναρχίας στον πλανήτη. Προφητικό, όταν το διάβασε ο -τότε πρόεδρος- Κλίντον ζήτησε να συναντήσει άμεσα τον συγγραφέα του για να τον συμβουλευτεί.

2) «Κατάρρευση» - Τζάρεντ Ντάιαμοντ, εκδ. Κάτοπτρο. Ενα ογκώδες έργο από έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής, τον βιολόγο και γεωγράφο Τζάρεντ Ντάιμοντ. Εξετάζει το πώς εξαφανίστηκαν οι προηγούμενοι μεγάλοι πολιτισμοί της ανθρωπότητας και κάνει και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις και για την τύχη του δικού μας.

3) «Ημερολόγιο καταστροφής» - Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ, εκδ. Ωκεανίδα (σειρά ΑΒΓΟ). Η δημοσιογράφος των «New York Times» ταξιδεύει σε πολλές περιοχές του πλανήτη (του Αρκτικού Κύκλου συμπεριλαμβανομένου) και καταγράφει με ακρίβεια τα συμπεράσματά της από τις εμφανείς επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

4) «Ο δρόμος» - Κόρμακ Μακ Κάρθι, εκδ. Καστανιώτη. Ιδιαίτερο το θέμα, με πατέρα και γιο να διασχίζουν σε όλη την έκταση του βιβλίου ένα τοπίο που -χωρίς να διευκρινίζεται- έχει προκύψει από κάποια τεράστια καταστροφή. Γραμμένο στο κλασικό στιλ του Μακ Κάρθι, χωρίς παραγράφους, εισαγωγικά κ.λπ., σκοτεινό, σκληρό, ασκητικό. Σύντομα και στις αίθουσες, με τον Βίγκο Μόρτενσεν στον ρόλο του πατέρα.

5) «Το σμήνος» - Φρανκ Σέτσινγκ, εκδ. Καστανιώτη. Επικό και μνημειώδες έργο του Γερμανού συγγραφέα που ήδη βρίσκεται ήδη στα κινηματογραφικά «σκαριά» από την εταιρεία παραγωγής του Ντε Λαουρέντις. Η φύση εκδικείται μέσω των θαλάσσιων οργανισμών της που λειτουργούν συντονισμένα και ενιαία, κατευθύνοντας τη φονική τους ενέργεια στους ανθρώπους, ως «απάντηση» στην κακομεταχείριση που έχουν υποστεί από εκείνους.

6) «Εξι βαθμοί» - Μαρκ Λίνας, εκδ. Polaris. Δημοσιογράφος και ακτιβιστής περιβαλλοντολόγος, ο Λίνας παραθέτει, μέσα από ισχυρά επιστημονικά στοιχεία, τις δυσοίωνες προβλέψεις του για το μέλλον, με οδηγό το παρελθόν: «Το 2007» γράφει ο Λίνας «ήταν το δεύτερο σε υπερθέρμανση έτος των τελευταίων εκατό χρόνων. Ξηρασίες, πλημμύρες, πάγοι που λιώνουν, δάση που καίγονται...». Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά.

7) «Κλιματικές αλλαγές: πόσα γνωρίζουμε» - Κέρι Εμάνουελ, εκδ. Πολύτροπον. Μικρό και ουσιώδες. Τα βασικά σημεία της κλιματικής αλλαγής για όποιον ενδιαφέρεται, από τον έγκυρο επιστήμονα του ΜΙΤ.