Jane Birkin: Το κορίτσι των λουλουδιών

jane-birkin-to-koritsi-ton-louloudion

Σήμερα θα σου μιλήσω για κάποια που το όνομα της δόθηκε σε μια από τις πιο διάσημες τσάντες του πλανήτη. Για εκείνη που αποτέλεσε τη μούσα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη και ήταν σύμβολο του σεξ, στις δεκαετίες που μεσουρανούσε… Ο λόγος για την Jane Birkin.


Γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου του 1946, στο Λονδίνο η Jane κληρονόμησε το μικρόβιο της υποκριτικής από την μητέρα της, Judy Campbell. Σε ηλικία μόλις 17 ετών ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή και εκεί εκτός από την προσοχή, έκλεψε και την καρδιά του συνθέτη, John Barry. Στα 18 της χρόνια έχει ήδη παίξει ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Τhe Knack” και η αμέσως επόμενη χρονιά αποτελεί ορόσημο στην ζωή της.

Η σχέση της με τον Barry συνεχίζεται, και το 1965 το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί και εκείνη πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ του διάσημου συνθέτη το «Passion Flower Hotel”. Ο γάμος τους είναι ιδιαίτερα επεισοδιακός, καθώς η Jane με τον ενθουσιασμό της ηλικίας της, έχει ακραίες αντιδράσεις, ζηλεύει υπερβολικά πολύ τον πασίγνωστο σύζυγό της, τις παρέες του και την προβολή που απολαμβάνει. Μάλιστα σε αρκετούς από τους καβγάδες τους, εκείνη πάνω στα νεύρα της συνηθίζει να του πετάει βαζάκια μαρμελάδας, αλλά ευτυχώς κανένα από τα χτυπήματα δεν είναι σοβαρά…

Το 1967 έρχεται στη ζωή η κόρη του ζευγαριού, Kate Barry, και λίγο αργότερα το διαζύγιο. Ο λόγος; Η προκλητική εμφάνιση της Jane - η οποία θεωρήθηκε σκανδαλώδης για την εποχή – στην ταινία του Michelangelo Antonioni το 1966 “Blow up». Τότε αποφασίζει να φύγει για την Γαλλία, όπου η μοίρα της επιφυλάσσει να γνωρίσει τον έρωτα της ζωή της, στο πρόσωπο του 40χρονου τότε, Serge Gainsbourg.

Οι δυο τους θα συμπρωταγωνιστήσουν στην ταινία «Slogan”, με τον Serge να έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο γάμους, δύο παιδιά και έναν θυελλώδη έρωτα με την Brigitte Bardot. Μην φανταστείς, αγαπητό ημερολόγιο, ότι ήταν έρωτας με την πρώτη μάτια, κάθε άλλο… Εκείνος την αντιπάθησε αμέσως, καθώς την θεωρούσε κλαψιάρα, αδύναμη και καταστροφική για το ρόλο. Όμως επειδή η γραμμή που χωρίζει τον έρωτα από το μίσος είναι υπερβολικά μικρή, οι δύο τους αγαπήθηκαν με πάθος και αποτέλεσαν ένα από τα πιο γνωστά ζευγάρια της δεκαετίας του ’70.

Ο Gainsbourg έχει ήδη ηχογραφήσει το πασίγνωστο πλέον «Je t’ aime, moi non plus», με την Bardot. Όταν όμως χώρισαν, εκείνη του απαγόρευσε να χρησιμοποιήσει το τραγούδι. Όταν ξεκινάει η σχέση του με την Βirkin, αποφασίζει να ηχογραφήσει εκ νέου το τραγούδι με την δική της φωνή, το οποίο κυκλοφορεί το 1969. Το «Je t’ aime, moi non plus» απαγορεύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καταδικάζεται από το Βατικανό, αλλά φτάνει στην κορυφή του βρετανικού τοπ.

H Birkin είναι πάντα η μούσα του Gainsbourg, o οποίος της γράφει πολλά τραγούδια, αλλά εκείνη δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής του. Είναι μονίμως μεθυσμένος, προκλητικός και καταθλιπτικός. “Ένιωθα σαν να είμαι η γυναίκα του Σοπέν», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Jane. Το 1971, οι δυο τους απέκτησαν μια κόρη, την Charlotte. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1980 και παρά τις φήμες που τους ήθελαν να έχουν παντρευτεί, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Στο διάστημα που ήταν μαζί, η Jane κατάφερε να γίνει σταρ του σινεμά και της μουσικής, να εμπνεύσει πολύ κόσμο, να θεωρείται από πολλούςσύμβολο του σεξ.

To 1981, αποτελεί την έμπνευση για μια από τις πιο διάσημες τσάντες, η οποία έμελλε να φέρει το όνομά της. Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Hermes, Jean-Louis Dumas, κάθεται δίπλα της στο αεροπλάνο σε μια πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο. Εκείνη τοποθετεί την τσάντα της στο ντουλάπι που βρίσκεται πάνω από την θέση της, αλλά κάποια στιγμή το περιεχόμενο καταλήγει στο πάτωμα. Τότε η Birkin παραπονιέται στον Dumas ότι δεν μπορεί να βρει μια τσάντα που να χωράει όλα τα πράγματά της και κάπως έτσι γεννιέται η πασίγνωστη τσάντα του οίκου Hermes, “Birkin”.

Η σχέση της με τον Serge έχει τελειώσει, φαινομενικά μόνο, και η Birkin ερωτεύεται τον σκηνοθέτη Jacques Doillon, με τον οποία αποκτά το 1982, την Τρίτη της κόρη, την Lou. Όταν γεννήθηκε η μικρή, ο Gainsbourg τηλεφώνησε στην Jane και της είπε «Δόξα τω Θεώ! Δεν θα μπορούσα με τίποτα να έχω βαφτιστήρι αγοράκι…». Στο μαιευτήριο ακόμα, έστειλε υπερβολικά πολλά δώρα για την μικρή και χάρισε στην ίδια μια Porsche! Κάπως έτσι ο νυν σύντροφός της καταλαβαίνει ότι πάντα ο Serge θα είναι ο άντρας της ζωής της…

To 1993, o Gainsbourg πεθαίνει και εκείνη πέφτει σε κατάθλιψη, και ο Doillon αποφασίζει να την εγκαταλείψει γιατί συνειδητοποιεί ότι η Βirkin δεν είναι σε κατάσταση να αποδεχθεί το θάνατο του Serge, και να αγαπήσει πραγματικά κανέναν άλλο. «Έβλεπα τη μητέρα μου στην τηλεόραση να κλαίει για τον χαμό του Serge, λέγοντας ότι ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής της» είπε κάποτε η Lou Doillon.«Aυτό για τον πατέρα μου ήταν πολύ δύσκολο».

Πλέον η Birkin, εξακολουθεί να ζει με τις αναμνήσεις του παρελθόντος, να σιγοψιθυρίζει τα τραγούδια του Serge και να ασχολείται με φιλανθρωπικές δράσεις….