Jean Harlow: Η Βασίλισσα της μόδας του 1930

jean-harlow-i-vasilissa-tis-modas-tou-1930

Μετά τις 5 Αυγούστου του 1962, το ερώτημα ήταν ποια θα μπορέσει να διαδεχτεί την Marilyn Monroe τώρα που εκείνη μετακόμισε στην γειτονιά των αγγέλων… Έχετε άραγε αναρωτηθεί ποτέ τι συνέβαινε πριν την Μarilyn; Η απάντηση είναι απλή και ακούει στο όνομα Jean Harlow.


Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1911 στο Κάνσας, και από την παιδική της ηλικία δεν έλειψε η πολυτέλεια, μιας και γονείς της, ο Mont Clair και η Jean Poe ήταν γόνοι καλών και ιδιαιτέρως εύπορων οικογενειών. Μέχρι τα πέντε της χρόνια νόμιζε ότι το όνομά της ήταν «Baby», καθώς όλοι την αποκαλούσαν έτσι. Η μικρή Harlow έμαθε να ζει στην σκιά της μητέρας της, η οποία ήταν υπερπροστατευτική και συνήθιζε να λέει για την κόρη της «ότι πάντα θα είναι δική μου». Όταν το κοριτσάκι πήγε σχολείο, η Jean Poe χωρίς την κόρη της στο σπίτι αποφάσισε να καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Η πρώτη φορά που η Harlow ξέφυγε από τον έλεγχο της μητέρας της, ήταν όταν σε ηλικία 16 ετών κλέφτηκε και στην συνέχεια παντρεύτηκε με τον Chuck McGrew. Το ζευγάρι μετακόμισε στο Μπέβερλι Χιλς και εκεί η τύχη της χτύπησε την πόρτα. Η καλή της φίλη Rosalie Roy, της ζήτησε να την πάει με το αυτοκίνητο στα στούντιο της Fox. Περιμένοντας την Roy να τελειώσει το κάστινγκ, κάποιοι παραγωγοί της Fox την πλησίασαν αλλά εκείνη τους ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός. Όμως η μοίρα και η μητέρα της είχαν άλλα σχέδια. Πολλά σενάρια και προτάσεις για κάστινγκ ερχόντουσαν στο ταχυδρομείο της όμορφης Harlow, αλλά εκείνη τα απέρριπτε όλα, ώσπου λύγισε κάτω από την πίεση της μητέρα της - και εκείνης το όνειρο – και ακολούθησε τελικά την υποκριτική τέχνη.

Η Harlean εμφανίστηκε στην πρώτη της ταινία, το «Ηοnor Bound» το 1928. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς υπογράφει το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας με την εταιρία «Hal Roach Studios». Τον Ιούνιο του 1929 αποφασίζει να φύγει από την εταιρία παραγωγής με την οποία συνεργαζόταν, λέγοντας στον υπεύθυνο την ώρα που έσκιζε το συμβόλαιό της: «Παίρνω διαζύγιο, τι άλλο μπορώ να κάνω;».

Μετά τον χωρισμό της, μετακομίζει και πάλι μαζί με την μητέρα της και συνεχίζει να δέχεται μικρούς ρόλους σε διάφορες ταινίες. Το 1929 ο Howard Hugles έκανε και πάλι το γύρισμα της ταινίας «Hell’s Angels», η οποία αρχικά ήταν βουβή, αλλά πλέον θα γυριζόταν με ήχο. Η Harlow παίρνει το ρόλο και η επιτυχία της ταινίας την καθιστά ανάμεσα στις αγαπημένες του κοινού. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων γνωρίζει τον παραγωγό της MGM, Paul Bern. Οι κριτικές όμως δεν είναι καθόλου καλές… Χαρακτηριστικά το «New Yorker» είχε γράψει ότι παίζει άθλια. Τα σχόλια των κριτικών την βουλιάζουν και πάλι στην αφάνεια και έτσι η εταιρία παραγωγής της, την δανείζει σε άλλα στούντιο.

Το 1931 παίζει με τον Clark Gable στην ταινία “The secret Six”, αλλά για ακόμη μια φορά τα όσα γράφονται για εκείνη είναι απογοητευτικά. Αργότερα την ίδια χρόνια, γυρίζει την ταινία «Platinum Blonde», η οποία αρχικά ήταν να ονομαστεί «Gallagher». Πώς άλλαξε ο τίτλος; Ο Hugles, ο βασικός παραγωγός, αποφάσισε για να προμοτάρει την εικόνα της Harlow και να τονίσει το σήμα κατατεθέν της, που ήταν το χρώμα των μαλλιών της, να αλλάξει τον τίτλο της ταινίας. Ακολούθησαν αρκετοί ρόλοι και παρά την συνεχή αρνητική κριτική, η δημοτικότητά της ανέβαινε αισθητά. Κάπου εδώ, αγαπητό ημερολόγιο, μπαίνει στην ιστορία ο Paul Bern, ο οποίος συνδέεται ερωτικά με την νεαρή ηθοποιό και πείθει τους υπεύθυνους της MGM να αγοράσουν το συμβόλαιό της από τον Hughes… Όπερ και εγένετο και στις 20 Απριλίου του 1932 υπογράφει και επίσημα στην MGM.

H Harlow γίνεται επιτέλους σταρ αλλά όχι μόνο, είναι πλέον ένα από τα σύμβολα του σεξ της δεκαετίας του 1930. Πολλές γυναίκες θέλουν να της μοιάσουν και ειδικότερα προσπαθούσαν να πετύχουν την απόχρωση των μαλλιών της… Η Harlow κάθε εβδομάδα περνούσε από τα μαλλιά της ένα μείγμα από αμμωνία, χλωρίνη, νιφάδες σαπουνιού και οξυζενέ! Φυσικά το μείγμα ήταν τόσο καταστροφικό που μετά από λίγο διάστημα αναγκάστηκε να φορέσει περούκα. Η αστεία, δυναμική και σέξι γυναίκα της δεκαετίας του ’30, δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα, όταν το 1932 ο δεύτερος σύζυγός της, ο Paul Bern πυροβολείται μέσα στο σπίτι τους.

Η ξανθιά «βασίλισσα» ερωτεύεται και πάλι μετά από λίγο καιρό και παντρεύεται τον Max Baer. Δυστυχώς, ούτε αυτός ο γάμος της κρατάει και το 1934 παίρνει διαζύγιο, ενώ την ίδια χρονιά συνδέεται με τον William Powell. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 μεσουρανεί και η MGM την θεωρεί την επόμενη Greta Garbo. Kατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Saratoga» (1937) παραπονιέται συχνά στον συμπρωταγωνιστή της Clark Gable για την υγεία της, αισθάνεται ναυτίες και πόνους στην κοιλιά.

Στις 6 Ιουνίου του 1937 εισάγεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο «Good Samaritan». Στις 7 Ιουνίου, αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 26 ετών, εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας. Tην ημέρα της κηδείας της, στα στούντιο της MGM επιβάλλεται για τέσσερις ώρες απόλυτη σιγή. Η Jean Harlow θάφτηκε με το νυφικό που φορούσε στην ταινία «Libeled Lady», κρατώντας μια γαρδένια στο χέρι της και ένα σημείωμα από τον Powell το οποίο έγραφε, «Kαληνύχτα, πολυαγαπημένη μου…». Στον τάφο της γράφτηκε το όνομα που θεωρούσε ότι είχε μέχρι τα πέντε της… «Our Baby».