Κυνήγι μαγισσών σε μία τσακισμένη Ελλάδα

kynigi-magisson-se-mia-tsakismeni-ellada

«Αν δραστηριοποιούμασταν μόνο στα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά, τώρα θα είχαμε βουλιάξει». Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας «Π. Πετρόπουλος» Κωνσταντίνος Πετρόπουλος σκιαγράφησε τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου.

Η δυνατότητα χρήσης του diesel στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως και η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών (φορτηγών Δημοσίας Χρήσης) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει τη χώρα. Αυτό φάνηκε στα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης, με τις πωλήσεις να φτάνουν πέρυσι τα 63,7 εκατ. ευρώ, έναντι 120 εκατ. ευρώ το 2007.

«Ελπίζαμε στην απελευθέρωση του diesel στα αστικά κέντρα, αλλά όταν αυτή συντελέστηκε ήταν ήδη αργά», επισήμαναν διευθυντές πωλήσεων της «Π. Πετρόπουλος», στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Ίδιο σκηνικό και στα βαρέα φορτηγά. Παρά την απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν. «Έχει πέσει σημαντικά το μεταφορικό έργο των Ελλήνων μεταφορέων. Ενδεικτικό είναι ότι, σε σχέση με το 2008, οι ταξινομήσεις νέων βαρέων φορτηγών μειώθηκαν κατά 92%», υπογράμμισαν τα ίδια στελέχη, αποτυπώνοντας εύγλωττα την τωρινή κατάσταση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας (πρόεδρος Κ. Πετρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Πετρόπουλος) δύο είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της εταιρείας. Η διασπορά των δραστηριοτήτων της, και η κεφαλαιακή της επάρκεια, αφού σε κάθε τομέα διαθέτει ως απόθεμα το 40%.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Κ. Πετρόπουλος, η εταιρεία δέχτηκε οχλήσεις κάποιων συναφών εταιρειών, προκειμένου να τις εξαγοράσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προχώρησε, καθώς οι εταιρείες αυτές βαρύνονταν με υψηλά χρέη.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε, «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες». Τόνισε ότι η εταιρεία, με όπλο την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει νέες δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όσον αφορά στην πορεία των εργασιών τους πρώτους μήνες του 2012, η διοίκηση ανέφερε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, πλην της αγοράς λιπαντικών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε από την 1η Απριλίου 2012 να δίνεται άδεια άνευ αποδοχών δύο μέρες, κάθε μήνα, σε όλο το προσωπικό (η μείωση υπολογίζεται στο 9%).

Μείωση θα επιβληθεί και στις αμοιβές της διοίκησης κατά 20%, πέραν του 20%, που είχε επιβληθεί το 2011.

Διπλασιάστηκαν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις


ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, οι τιμολογηθείσες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14% και ανήλθαν σε 63,3 εκατ. (73,6 εκατ. το 2010). Οι συνολικές πωλήσεις (που περιλαμβάνουν και τις έμμεσες) μειώθηκαν επίσης κατά 14% και ανήλθαν σε 63,7 εκατ. (74 εκατ. το 2010).

Συνολικά, οι αγορές στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία είχαν πτώση 34% κατά μέσον όρο σε σύγκριση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι η πτώση αυτή ανήλθε σε 38% το 2010, έναντι του 2009. Οι ζημιές μετά τους φόρους ανήλθαν σε 1,8 εκατ., έναντι κερδών 3,2 εκατ. το 2010, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε υπεραξία που προέκυψε από τη χρήση του ονόματος Shell.

Τα περυσινά αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με αποσβέσεις υπεραξίας, ανερχόμενες σε 637.000 ευρώ (530.000 το 2010), αποζημιώσεις αποχωρήσεων 800.000 ευρώ (398.000 το 2010) και πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις 280.000 ευρώ (153.000 το 2010). Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 983.000 ευρώ (3,1 εκατ. το 2010).

Τέλος, ο δείκτης φερεγγυότητας (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) διαμορφώθηκε, την 31 Δεκεμβρίου 2011, στο 46% (46% το 2010).

Land Rover: Δεν πωλούνται


Το 2011 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατά την οποία σημειώθηκε περαιτέρω μείωση στις αγορές όπου λειτουργεί η εταιρεία. Στους τομείς οχημάτων και αυτοκινούμενων μηχανημάτων, οι αγορές μειώθηκαν κατά 56% και 17% αντίστοιχα. Συνολικά, οι αγορές στις οποίες συμμετέχει η «Π. Πετρόπουλος» είχαν πτώση της τάξης του 34%, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2010.

Κάθοδος πωλήσεων σημειώθηκε και στα φορτηγά Isuzu. Εκεί, ωστόσο, οι μελλοντικές προοπτικές είναι ευοίωνες, λόγω του «Πράσινου Δακτυλίου» που θα εφαρμοστεί σύντομα στην Αθήνα, αλλά και των υποχρεωτικών προδιαγραφών Euro 5, που επιβάλλει η Πολιτεία, για την έκδοση νέων αδειών φορτηγών ΔΧ.

Στα ημιφορτηγά, η συνολική αγορά έπεσε πέρυσι 42%, σε σχέση με το 2010. Ακόμη, χειρότερα πήγε η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, η οποία σημείωσε πτώση 55%, σε σύγκριση με το 2010. Η «Π. Πετρόπουλος» εμπορεύεται τα Range Rover - Land Rover, τα οποία δεν πωλούνται, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Πετρόπουλος, εξαιτίας της φοροεπιδρομής των πολυτελών αυτοκινήτων.