Life Of Brian (1979): Ένας αληθινός Superstar

life-of-brian-1979-enas-alithinos-superstar

Εντάξει, αυτό το φιλμ το περίμενες σήμερα φιλαράκο. Το στανταράκι στο Πασχαλινό δελτίο στοιχήματος ταινιών που σημειώνει πρώτο το Πρόβατο. “Ακολουθώ την πεπατημένη“, “παίζω εκ του ασφαλούς” και άλλα κλισέ. Παρ’ όλ’ αυτά, η αξία της ταινίας δεν φθίνει στον χρόνο ή στο πλήθος των θεάσεων που της έκανες. Είναι εκεί ψηλά, μαζί με οτιδήποτε έχουν κάνει οι Monty Python και ξέρεις ότι δεν μπορείς να πεις κάτι αντίθετο γιατί αυτομάτως θα πέσουν 16 τόνοι σίδερο να σε πλακώσουν. Αλήτη!

Τώρα πραγματικά δεν ξέρω αν έχει νόημα να πλέξω το εγκώμιο για αυτό το φιλμ. Θα σου θυμίσω μόνο μερικά πράγματα, γιατί ξέρω ότι έχεις ένα θέμα με τους τίτλους ταινιών και μπερδεύεσαι λιγουλάκι. Είναι εκείνη η ταινία που ξεκινάει με την γέννηση του Χριστούλη στην φάτνη και τους τρεις Μάγους να τον επισκέπτονται. Μόνο που μπερδεύονται και μπαίνουν στην διπλανή φάτνη, όπου επίσης είχαμε γεννητούρια. Το δεύτερο μωράκι είναι ο Brian.

Fast forward 33 χρόνια μετά, στην επί του όρους ομιλία του Ιησού — κάποιοι διαφωνούν για το τι ειπώθηκε. Εν μέσω εξωφρενικών και γελοιοδέστατων συγκυριών, ο Brian (που ο βίος του είναι παράλληλος με αυτόν του Χριστού) συγχέεται από τον κόσμο ως ο αληθινός Μεσσίας. Στην προσπάθεια του να αποποιηθεί αυτό τον ρόλο, ακόμα πιο κωμικές καταστάσεις θα τον φέρουν κοντύτερα στην σταύρωση. Θα καταφέρει να σωθεί ο ήρωας μας;

Διάλεξε αν μπορείς από μια πληθώρα χαρακτήρων και καταστάσεων τα αγαπημένα σου. Έχουμε ψευδούς Ρωμαίους, εμπόρους που θίγονται αν δεν παζαρέψεις μαζί τους, βραδυκίνητους μονομάχους, θεραπευμένους λεπρούς που συνεχίζουν να ζητιανεύουν, το Λαϊκό Μέτωπο της Ιουδαίας (να μην συγχέεται επ’ουδενί με το Ιουδαϊκό Λαϊκό Μέτωπο), ψευδοπροφήτες που μιλάνε για διαφορετικά πράγματα ο καθένας, όχλο, λιθοβολισμούς, εξωγήινους και πολλά άλλα. Προσωπικά, το αγαπημένο μου σημείο είναι τα τελευταία 90 λεπτά της ταινίας.

Η επανάληψη δεν κάνει ποτέ κακό, οπότε τις Άγιες τούτες μέρες, κάνε την χάρη στον εαυτό σου και ξαναδές το φιλμ. Ίσως καταλάβεις επιτέλους το νόημα του…

Τα λέμε αύριο πάλι. Προσοχή απόψε στις λαμπάδες των γιαγιάδων και των πιτσιρικάδων.

Και επειδή κάποιοι hardcore θρησκόληπτοι (φανατικοί) ίσως σας την “πέσουν”, ορίστε και ένα όμορφο απόσπασμα από μια αντιπαράθεση των δημιουργών με τέτοιους ανθρώπους. Να ξέρετε πως να τους βουλώσετε χωρίς σκέψη δηλαδή.