Ναυτιλιακές εταιρείες σε σκληρά παζάρια για την αναδιάρθρωση χρεών

naftiliakes-etaireies-se-sklira-pazaria-gia-tin-anadiarthrosi-chreon

Σκληρά παζάρια με τις πιστώτριες τράπεζες και τους ναυλωτές, αλλά και αγώνας δρόμου για την καταβολή των δόσεων αποπληρωμής υπέρογκων δανείων.

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα πολλών ναυτιλιακών ομίλων, που βλέπουν τα ταμεία τους να αδειάζουν, βιώνοντας μία από τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων 25 χρόνων. Με δεδομένη την άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να χορηγήσουν νέα δάνεια, αλλά και την αδυναμία των πλοιοκτητών να αντλήσουν κεφάλαια με οποιοδήποτε τρόπο, οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών είναι στην ημερησία διάταξη.

Εφοπλιστές παγκοσμίου φήμης και κύρους δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν τις προθεσμίες και να σώσουν τους στόλους τους, έστω και στο παραπέντε. Μία τέτοια «παράταση ζωής» κέρδισαν πρόσφατα οι Έλληνες εφοπλιστές, Γαβριήλ Παναγιωτίδης και Γιώργος Οικονόμου.

Η 2α Απρίλιου ήταν η τελευταία ημέρα που η Excel Maritime, του Βίλλυ Παναγιωτίδη, έπρεπε να καταβάλλει τη δόση 24,3 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή του κοινοπρακτικού της δανείου. Ο εφοπλιστής, την επόμενη ακριβώς ημέρα, ανακοίνωσε ότι κατόπιν νέας συμφωνίας με τους πιστωτές, ανέλαβε να καταβάλλει ο ίδιος εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος 20 εκατ. δολ. σε συνεγγυητικό λογαριασμό.

Η εταιρεία θα αντλήσει μέχρι το τέλος του έτους από τις αγορές 30 εκατ. δολ. Ως αντάλλαγμα, οι πιστωτές της Excel, με βασικό τη Nordea, συμφώνησαν ότι η εταιρεία θα έχει την επιλογή να αναβάλει την αποπληρωμή 100 εκατ. δολαρίων που έληγαν το 2013, έως το 2016. Οπότε, όμως, θα πρέπει να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων.

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια της Excel, η οποία διαχειρίζεται στόλο 47 φορτηγών πλοίων, ανέρχονται συνολικά σε 1,4 δισ. δολάρια. Στο 4ο τρίμηνο του 2011 εμφάνισε ζημιές 167,8 εκατ. δολ., έναντι κερδών 63,6 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε δεινή επίσης θέση βρίσκεται και η Torm, στην οποία ο Βίλλυ Παναγιωτίδης κατέχει ποσοστό της τάξης του 52%. Η Torm, ναυτιλιακή με μακρά ιστορία, που ιδρύθηκε το 1889 και σήμερα διαχειρίζεται στόλο 165 πλοίων, έχει να αντεπεξέλθει σε δάνεια 1,8 δισ. δολ. Οι διαπραγματεύσεις με τις 14 συνολικά πιστώτριες τράπεζες είναι πυρετώδεις, καθώς η περίοδος χάριτος για την εταιρεία τελειώνει. Πριν από λίγες ημέρες πιστωτές και ναυλωτές αποφάσισαν να βοηθήσουν. Οι μεν θα καθυστερήσουν την αποπληρωμή των εκκρεμών δόσεων των δανείων, οι δε θα μειώσουν το ύψος των ναύλων που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα, αναπροσαρμόζοντάς το στα σημερινά δεδομένα. Ως αντάλλαγμα βεβαίως διεκδικούν σημαντικά μερίδια της ναυτιλιακής, μιας και οι μεγαλομέτοχοι δεν φαίνονται ικανοί να σώσουν από μόνοι τους την εταιρεία.

Συμφωνία με τους πιστωτές εξασφάλισε και ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου για την εταιρεία του, Ocean Rig. Η ναυτιλιακή, που ειδικεύεται στις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων, θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις των δανείων που έχει λάβει. Πρόκειται για δάνεια ύψους 800 εκατ. δολ. από τις Nordea και ABN AMRO, 990 εκατ. δολ. από την Deutsche Bank, και 1,04 δισ. δολ. από την DNB.

Παράλληλα, η Ocean Rig έλαβε πρόσφατα επιστολή ανάθεσης για την απασχόληση του drill ship Ocean Rig Olympia, από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, για τρία χρόνια. Η αξία του συμβολαίου υπολογίζεται περί τα 650 εκατ. δολ. Έπειτα από τα ναυλοσύμφωνα για εξορύξεις στη Νορβηγία που είχε κλείσει τον Φεβρουάριο, πλέον έχει εξασφαλίσει την απασχόληση όλων των πλοίων και θαλάσσιων εξεδρών γεωτρήσεων για το 2012.

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Οικονόμου σκοπεύει να αντλήσει κεφάλαια που αναμένεται να ανέλθουν σε 150 εκατ. δολάρια από την διάθεση 9 εκατ. μετοχών της Ocean Rig, μέσω της Dryships. Η τελευταία ελέγχει το 74% της εισηγμένης Ocean Rig και μετά την πώληση των τίτλων το ποσοστό της θα κατέλθει στο 67%.