Οθόνη iPhone 5 - Οθόνη Galaxy S4: Σημειώσατε Χ

othoni-iphone-5-othoni-galaxy-s4-simeiosate-ch

Apple εναντίον Samsung, Samsung εναντίον Apple. Μια διαμάχη (αλλά και συνεργασία παράλληλα) που καλά κρατεί και θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Οι δύο εταιρίες εκτός από τις δικές τους διαμάχες στα δικαστήρια, δημιουργούν αναπόφευκτα και "διαμάχες" μεταξύ των προϊόντων τους μιας και βρίσκονται με διαφορά στις δυο πρώτες θέσεις πωλήσεων smartphone. Η Samsung κυκλοφορησε πρόσφατα το τελευταίο της μοντέλο smartphone, Galaxy S4 και όπως ήταν αναμενόμενο ευθύς αρχίσανε τα συγκριτικά τεστ με το iPhone 5.

Όταν είχε κυκλοφορήσει το iPhone 5, ειδικοί και μη έσπευσαν να κάνουν τις συγκρίσεις τους με το Galaxy S3 που εκείνη την εποχή ήταν το τελευταίο μοντέλο smartphone της Samsung. Το διπύρηνο iPhone 5 έστω και για λίγες μονάδες σημείωνε καλύτερο σκορ στα Benchmarks από ότι το S3 που διέθετε τετραπύρηνο επεξεργαστή.

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι συγκρίσεις θεωρούνται λίγο άδικες άλλοτε προς την μια και άλλοτε προς την άλλη εταιρία, ανάλογα με την χρονική περίοδο που πραγματοποιούνται, για τον απλούστατο λόγο ότι οι συσκευές δεν αναβαθμίζονται τις ίδιες χρονικές περιόδους. Με τους τελευταίους κύκλους ανανέωσης που κρατάνε τόσο η Apple όσο και η Samsung, τα μοντέλα έχουν διαφορά ηλικίας περίπου μισό χρόνο. Μίσος χρόνος στον τομέα της τεχνολογίας είναι αρκετός για να αδικεί λοιπόν πότε την μία και πότε την άλλη πλευρά. Παρόλα αυτά δεν γίνεται να μην υπάρχει σύγκριση μεταξύ των καλύτερων.

Σε μια σύγκριση λοιπόν που έγινε για τις οθόνες που διαθέτουν τα iPhone 5 και Galaxy S4 από τους πλέον ειδικούς περί οθονών, DisplayMate, τα συμπεράσματά τους τις βγάζουν ισοπαλία. Το iPhone διαθέτει οθόνη LCD 4" τεχνολογίας iPS, ενώ το S4 διαθέτει οθόνη OLED 5" τεχνολογίας PenTile. Και οι δύο περάσανε από κάθε λογής τεστ που υπάρχει για οθόνες, όπως γκάμα, ακρίβειας, φωτεινότητας, κατανάλωσης ενέργειας, αντίδρασης σε φωτισμό περιβάλλοντος κ.ά. Τονίσανε τα δυνατά τους σημεία αλλά και τις αδυναμίες της κάθε οθόνης και έβγαλαν τα παρακάτω συμπεράσματα (σε ελεύθερη μετάφραση):

Το iPhone 5 έχει σχεδόν φάει τα ψωμιά του καθώς έχει διανύσει περισσότερο από το μισό του κύκλο ανανέωσης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και το λάβαμε υπόψιν μας. Παρόλα αυτά η τεχνολογία LCD έχει ωριμάσει αρκετά πλέον και πέρα από την αλλαγή μεγέθους οθόνης, ανάλυσης και πυκνότητας των πίξελ ανά ίντσα δεν υπάρχουν άλλα σημεία που θα μπορούσε να καλυτερεύσει η Apple στο επόμενης γενιάς iPhone.

Το iPhone 5 είναι σημαντικά πιο φωτεινό από το Galaxy S4. Έχει ελαφρώς καλύτερη βαθμονόμηση χρωμάτων, αν και το S4 είναι πιο ακριβές στο λευκό. Το Galaxy S4 διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη, με υψηλότερη ανάλυση, περισσότερα πίξελ ανά ίντσα, πιο σκούρο μαύρο και καλύτερη ομοιομορφία οθόνης από ότι το iPhone 5. Το καθένα έχει τα δικά του ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και αδυναμίες, αλλά αν ρίξετε μια ματιά στο Πίνακα Συγκρίσεων μας, θα δείτε πως και οι δύο είναι πολύ καλές οθόνες και συνολικά συγκρίσιμες - οπότε θεωρούμε ότι έχουμε ισοπαλία.