Περισσότερες πληροφορίες για το OS X 10.9

perissoteres-plirofories-gia-to-os-x-10-9

Μέχρι τώρα το μόνο που γνωρίζαμε για την επερχόμενη έκδοση του OS X ήταν πως θα περιείχε περισσότερες προσθήκες από το iOS και οι δύο πιο σίγουρες ήταν το Siri και οι χάρτες της Apple. Το σκηνικό δείχνει να αλλάζει λίγο, όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα 9to5mac. Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας η έκδοση OS X 10.9 θά περιέχει βελτιώσεις που θα αφορούν κυρίως τους power users.

Η Apple αρχικά με την έκδοση OS X Lion και αργότερα με την έκδοση OS X Mountain Lion, ενσωμάτωσε πολλές από τις λειτουργίες του iOS στο λειτουργικό που τρέχουν οι υπολογιστές της, όπως τα Μηνύματα (Messages), το Game Center, τις Σημειώσεις (Notes), τις Υπενθυμίσεις (Reminders) κ.ά. Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ήθελαν την ενσωμάτωση περισσότερων τέτοιου είδους λειτουργιών με τον ερχομό της επόμενης έκδοσης του λειτουργικού. Η ιστοσελίδα 9to5mac έρχεται να αναταράξει τα νερά, δίνοντας νέες πληροφορίες από έμπιστες πηγές όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με τις πηγές της λοιπόν, το OS X 10.9 θα αφορά περισσότερο τους power users του λειτουργικού προσθέτοντας χαρακτηριστικά που θα μπορούν να βρουν πλέον ενσωματωμένα και να τα αξιοποιήσουν, χωρίς να χρειάζεται να τα ψάξουν σε εφαρμογές τρίτων. Τα νέα χαρακτηριστικά που θα περιέχει το λειτουργικό δεν θα αφορούν τόσο την ποσότητα, όπως έγινε δηλαδή στο Mountain Lion αλλά την ποιότητα.

Επίσης οι πηγές τονίζουν πως πολλά από τα projects τόσο για το OS X όσο και για το iOS που υπήρχαν στα σχέδια πριν την αλλαγή των ιεραρχιών στα τμήματα του software της εταιρίας, ενδέχεται πλέον να έχουν "παγώσει" και πολύ πιθανόν να μην τα δούμε (τουλάχιστον) στην αρχική έκδοση του λειτουργικού. Το τοπίο για την ενσωμάτωση του Siri είναι πολύ θολό. Μπορεί να συμπεριλαμβάνεται μπορεί και όχι. Αν συμπεριλαμβάνεται υπάρχει περίπτωση, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, να λειτουργεί μόνο σε νέα μοντέλα Mac.

Οπότε τι να περιμένουμε; Οι πηγές αναφέρουν σίγουρα για νέο Finder, νέο Safari και νέο τρόπο που διαχειρίζεται το λειτουργικό το multitasking. Ο καινούργιος Finder που αποτελεί μια από τις βασικότατες λειτουργίες του OS, θα ανανεωθεί πλήρως, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά όπως Καρτέλες (Tabs) και Επισημάνεις/Ετικέτες (Tags). Ο Safari έχει σχεδιαστεί εκ νέου, καλυτερεύοντας σημαντικά την φόρτωση σελίδων, καθώς και την γενικότερη ταχύτητα και απόδοσή του. Αναφορικά με το multitasking του λειτουργικού, ακούστηκε πως θα έχει υιοθετηθεί κάτι παρόμοιο με αυτό του iOS.

Η εταιρία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να "παγώνει" ο χρήστης εφαρμογές που δουλεύουν στο παρασκήνιο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις εφαρμογές που δουλεύει στο προσκήνιο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει και την διάρκειας της μπαταρίας των φορητών υπολογιστών αν και δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο στάδιο θα συμπεριληφθεί. Τέλος όπως έχει "μαρτυρήσει" η αλληλογραφία (ακολουθεί φωτό) που είχε ένας χρήστης Mac με τον Craig Federighi, SVP του τμήματος Software Engineering, αναμένεται καλύτερη αντιμετώπιση του λειτουργικού προς τους χρήστες που χρησιμοποιούν πολλαπλές οθόνες στον υπολογιστή τους. Πλέον θα είναι εφικτό να ανοίξουν σε διαφορετικές οθόνες, διαφορετικές εφαρμογές σε πλήρη οθόνη.

Οι φήμες ήθελαν το νέο λειτουργικό να παίρνει το όνομα μιας άλλης γνωστής "μεγάλης γάτας" και να ονομάζεται Lynx (Λύγκας). Οι πηγές δεν μαρτύρησαν κάτι τέτοιο, αλλά αποκάλυψαν το όνομα που χρησιμοποιείται εσωτερικά της εταιρίας και είναι το "Cabernet", το οποίο μόνο γάτα δεν θυμίζει. Η Apple είχε αποφασίσει να παρουσιάσει μερικά από τα καινούργια χαρακτηριστικά του επερχόμενου λειτουργικού της σε ένα ξεχωριστό event όπως έπραξε και πέρυσι, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη και αναμένουμε πλέον την επίσημη παρουσίασή του στο WWDC 2013. Τα δύο προηγούμενα λειτουργικά είχαν κυκλοφορήσει το καλοκαίρι και η ιστοσελίδα 9to5mac ισχυρίζεται πως το ίδιο θα συμβεί και φέτος.