Πολιτισμός και ECM στους 52 δρόμους

politismos-kai-ecm-stous-52-dromous

Συναυλίες κορυφαίων τού εκλεκτικού δισκογραφικού καταλόγου της ECM, αλλά και εργαστήρια μεσογειακής γαστρονομίας από σπουδαίους σεφ. Σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου για την τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Σκόνη του Χρόνου». Αλλά και μια πρωτότυπη συνάντηση μεσογειακής κεραμικής, και ένα μίνι-αφιέρωμα στο σινεμά τού Ζυλ Ντασσέν. Συναυλία του Νικόλα Πιοβάνι, αλλά και θέατρο του δρόμου και θέατρο σκιών. Και δεκάδες άλλα απρόβλεπτα. Ακόμα και η εμφάνιση του ηθοποιού Γιάννου Περλέγκα ως μέλους της λαϊκής κομπανίας Σαρμάκο.

Ο πολιτισμός είναι μια μεγάλη «γειτονιά», που χωράει όλα αυτά, και μαζί 52 δρόμους και 22 σημεία στον χάρτη του Υμηττού. Φτάνει να 'χει κανείς έναν ανοιχτόμυαλο δήμο και τον εμπνευσμένο καλλιτεχνικό διευθυντή ενός φεστιβάλ που κατορθώνει να συνδυάζει υψηλή αισθητική με προσιτό λαϊκό θέαμα, να έχει έντονο «παρεμβατικό ρόλο» στην καθημερινότητα των δημοτών και, στο μέτρο τού δυνατού, να κάνει τις δικές του παραγωγές.

Ο Παρασκευάς Καρασούλος έδωσε από πέρυσι το στίγμα του, με τη θερμή υποστήριξη του δημάρχου Χ. Ζούπα και του αντιδημάρχου Πολιτισμού Γ. Καραχάλιου. Αλλά φέτος το Φεστιβάλ Υμηττού, με κεντρικό θεματικό άξονα τη Μεσόγειο, τολμά περισσότερο και μοιράζει 75 εκδηλώσεις σε δύο βασικές ενότητες: α) τις «Γιορτές του Δρόμου» (23/6-13/7), που διαχέουν σε 22 υπαίθρια σημεία, 44 εκδηλώσεις, όλες δωρεάν, και β) τις «Γιορτές στους Βράχους» (23/8-26/9), που καλωσορίζουν το 1ο Φεστιβάλ της ECM.

Αυτό σημαίνει ότι βασικό τμήμα των μουσικών εκδηλώσεων στο Θέατρο Βράχων αφορά τον κατάλογο της «μυθικής» εταιρείας του Μάνφρεντ Αϊχερ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το τρίο τού ρηξικέλευθου Τυνήσιου ουτίστα Ανουάρ Μπραέμ, το σπουδαίο ιταλικό ντουέτο των Τζανλουίτζι Τροβέζι (κλαρινέτα) και Τζάνι Κόσα (ακορντεόν), τον Φρανσουά Κουτιριέ με ένα αφιέρωμα στη μουσική του για τις ταινίες του Ταρκόφσκι, τον Στέφανο Μπατάλια με το έργο που έχει συνθέσει εμπνευσμένος από τον Παζολίνι, τον Ιταλό πιανίστα Στέφανο Μπολάνι ή τον Πολωνό τρομπετίστα Τόμας Στάνκο με το κουαρτέτο του.

Συνολικά, στους «Βράχους» σκαρφαλώνουν 7 θεατρικές παραστάσεις και 14 μουσικές - από αυτές, 12 είναι παραγωγές του φεστιβάλ.

Προηγούνται οι «Γιορτές στους Δρόμους», που ξεκινούν τη Δευτέρα με συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της Ρίτας Αντωνοπούλου και περιλαμβάνουν 7 υποενότητες:


  1. θεατρικές, μουσικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, 
  2. εκδηλώσεις για παιδιά, 
  3. φεστιβάλ μεσογειακού ντοκιμαντέρ, με ειδικό αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη, 
  4. «Εικαστικοί περίπατοι»: με την επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού, ο Υμηττός γεμίζει λάβαρα με έργα ζωγράφων για τη Μεσόγειο
  5. συνάντηση μεσογειακής κεραμικής, 
  6. αφιέρωμα στη μεσογειακή γεύση
  7. αφιέρωμα στον Ζυλ Ντασσέν.


Και δεν είναι μόνον αυτά! Στις παρακαταθήκες του φεστιβάλ ,μια πολύτιμη έκδοση: ο Κατάλογος Μελοποιημένης Ποίησης από τον Γιώργο Μονεμβασίτη και την Ελενα Διάκου, που έφεραν εις πέρας το γιγαντιαίο έργο καταλογογράφησης των έργων λόγιας μουσικής, αλλά και του ποιητικού τραγουδιού, αντίστοιχα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι στην πλειονότητα των εκδηλώσεων αυτού του πρότυπου δημοτικού φεστιβάλ δεν χρειάζεται παρά να βγει κανείς από το σπίτι του και να ξαναβρεί το αίσθημα της γειτονιάς. Αλλά και για τις υπόλοιπες, δέσμευση των διοργανωτών είναι το προσιτό εισιτήριο.*