Τα βιβλία θέλουν Εκθέσεις, όχι παζάρια, δεν είναι ντομάτες

ta-vivlia-theloun-ektheseis-ochi-pazaria-den-einai-ntomates

Αύριο βράδυ εγκαινιάζεται η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (μέχρι και την Κυριακή), και σύσσωμη η ηγεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου βρίσκεται ήδη στην πόλη.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, ανακοίνωσε στοιχεία για τη βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί ανάμεσα στις 9.000 και 10.000 νέους τίτλους τον χρόνο.

Το 2007 εκδόθηκαν 9.399 νέοι τίτλοι και, μαζί με τις επανεκδόσεις, φτάσαμε σχεδόν τους 10.000. Ομως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου (ΠΟΕΒ), Δημήτρης Παντελέσκος, διευκρίνισε ότι μόνο το 60% βγαίνει στο εμπόριο. Τα υπόλοιπα βιβλία αποτελούν εκδόσεις συλλόγων, ιδρυμάτων κ.λπ., που δεν πωλούνται, ενώ το 80% των νέων παιδικών βιβλίων αποτελούν μεταφράσεις ξένων συγγραφέων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το μέλλον στην προώθηση του βιβλίου είναι οι ευρωπαϊκού επιπέδου εκθέσεις και όχι πια τα φεστιβάλ βιβλίου, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, και γενικά όσα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους.

«Το βιβλίο έχει γίνει σαν την ντομάτα», συνέχισε ο κ. Παντελέσκος. «Είναι προϊόν ελεύθερης αγοράς, το κόστος παραγωγής αυξάνεται, η τιμή αυξάνεται, αλλά όχι και οι πωλήσεις». Ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Πέτρος Μάρκαρης, σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει ενιαία τιμή στο βιβλίο, την πολιτική βιβλίου θα καθορίζουν οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων, κάτι που γίνεται ήδη στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΒΙ, μεταξύ του 2002 και του 2007 οι νέοι τίτλοι αυξήθηκαν κατά 19,3%. Η λογοτεχνία σημειώνει αύξηση 2,3%, η οποία αποδίδεται κυρίως στο δυναμισμό της ελληνικής λογοτεχνίας, όχι τόσο στο μυθιστόρημα, όσο κυρίως στο διήγημα, την ποίηση και το δοκίμιο. Το παιδικό βιβλίο το 2007 παρουσίασε μείωση κατά 334 βιβλία (από 2.108 σε 1.174 τίτλους), παραμένει όμως σε υψηλό επίπεδο με 15,8% του συνόλου της βιβλιοπαραγωγής.

Τα βιβλία τέχνης παρουσίασαν αύξηση (7,1%), όπως και τα γενικά και πρακτικά βιβλία (13,8%). Οι μεταφράσεις μειώθηκαν από 4.188 σε 3.900 τίτλους, δηλαδή από 43,8% σε 41,5%, ποσοστό, πάντως, πολύ υψηλότερο από τις άλλες χώρες, με πρώτα και πάλι τα αγγλικά. Ακολουθούν τα γαλλικά.