The Man Booker Prize. Πάρτε το 40χρονο Booker στα χέρια σας

the-man-booker-prize-parte-to-40chrono-booker-sta-cheria-sas

Ήρθε η ώρα για το «Μπούκερ των Μπούκερ». Η επέτειος για τα σαράντα χρόνια του σπουδαιότερου αγγλόφωνου λογοτεχνικού βραβείου «The Man Booker Prize» γιορτάζεται φέτος με την ανάδειξη του καλύτερου βιβλίου από τα 41 που έχουν διακριθεί μέχρι σήμερα με αυτό. Χθες ανακοινώθηκαν τα έξι μυθιστορήματα που έφτασαν στη μικρή λίστα.

Είναι τα: «Ο δρόμος των φαντασμάτων» (εκδ. «Οδυσσέας») της Πατ Μπάρκερ (1995), «Οσκαρ και Λουσίντα» (εκδ. «Aquarious») του Πίτερ Κάρεϊ (1991), η «Ατίμωση» (εκδ. «Λιβάνης») του νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί (1999), η «Πολιορκία του Κρισναπούρ» (εκδ. «Νεφέλη») του Τζέιμς Φάρελ (1973), «Ο συντηρητής» (εκδ. «Νεφέλη») της επίσης νομπελίστας Νάντιν Γκόρντιμερ (1974) και τέλος τα «Παιδιά του Μεσονυχτίου» («Ψυχογιός») του Σάλμαν Ρούσντι (1981), που είχε ανακηρυχτεί «Μπούκερ των Μπούκερ» στα εικοσιπεντάχρονα του θεσμού.

Η επιλογή των έξι υποψήφιων βιβλίων έγινε με αυστηρότητα από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τη βιογράφο Βικτόρια Γκλέντινιγκ, την τηλεοπτική δημοσιογράφο Μαριέλα Φρόστραπ και τον καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Τζον Μιούλαν. Το κοινό θα έχει τον τελευταίο λόγο στην ανακήρυξη του καλύτερου Μπούκερ μέσω ψηφοφορίας που ξεκίνησε χθες στην ιστοσελίδα www.themanbookerprize.com. Η ηλεκτρονική κάλπη θα κλείσει στις 8 Ιουλίου και το «Μπούκερ των Μπούκερ» θα ανακοινωθεί στις 10 Ιουλίου.

Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» σχολιάζει τις επιλογές της κριτικής επιτροπής με τη φράση «μετα-αποικιοκρατικά μυθιστορήματα επικρατούν». Από τα έξι υποψήφια βιβλία τα πέντε συνδιαλέγονται άμεσα με τη μετα-αποικιοκρατική εμπειρία, ενώ τρία έχουν ιστορικό θέμα. Οι συγγραφείς τους, γεννημένοι οι περισσότεροι τη δεκαετία του '40, προέρχονται από τέσσερις ηπείρους: ο Κουτσί και η Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική, ο Κάρεϊ από την Αυστραλία, ο Ρούσντι από την Ινδία και οι υπόλοιποι από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Μιούλαν, η κριτική επιτροπή επικεντρώθηκε στα μυθιστορήματα που επιβίωσαν της εποχής ή της μόδας που τα δημιούργησε.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι αρκετοί από τους σπουδαίους συγγραφείς κέρδισαν το "Μπούκερ" αλλά όχι πάντοτε με το καλύτερο βιβλίο τους. Τυχεροί εκείνοι που διακρίθηκαν με το αριστούργημά τους, όπως ο Κουτσί», δήλωσε ο Μιούλαν. «Εάν ο Ιαν ΜακΓιούαν είχε κερδίσει Μπούκερ με την "Εξιλέωση" και όχι με το "Αμστερνταμ" θα διεκδικούσε σίγουρα το "Μπούκερ των Μπούκερ"».

Η διαδικασία επιλογής βοήθησε επιπλέον και στην επαναξιολόγηση ορισμένων παρεξηγημένων βιβλίων. Ο Μιούλαν θυμάται ότι όταν πρωτοδιάβασε το «Συντηρητή» της Γκόρντινερ δεν είχε εντυπωσιαστεί. «Νόμιζα ότι ήταν μόνο ένα βιβλίο για φυλετικά ζητήματα, την πολιτική και το Απαρτχάιντ. Ξαναδιαβάζοντάς το σήμερα διαπιστώνω ότι είναι ένα ευφυέστατο βιβλίο για τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες ενός ανθρώπου και την αλλόκοτη μοναχικότητά του».