Θέλω τον Λυκαβηττό και θα τον διεκδικήσω

thelo-ton-lykavitto-kai-tha-ton-diekdikiso

Και μπηχτές πέταξε. Και προειδοποιήσεις απηύθυνε όπως «αν έχουν πρόβλημα στις σχέσεις τους Φεστιβάλ και ΕΤΑ, να μη μας εμπλέκουν». Αλλά κυρίως έκανε μια σοβαρή ανακοίνωση διατυπωμένη με πείσμα: «Τώρα θα το διεκδικήσω το θέατρο του Λυκαβηττού. Θα ζητήσω από το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνη απόφαση για να το διεκδικήσω», ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε... αμφίθυμος.

Χαρούμενος για το 2ο φεστιβάλ του δήμου (30/6-22/9) στο Αττικό Αλσος με ένα πρόγραμμα «στο οποίο εμείς επιμένουμε ελληνικά». Εξοργισμένος για το θέμα του Λυκαβηττού αλλά και του θεάτρου στο άλσος Παγκρατίου για το οποίο προτίθεται να κάνει δημοψήφισμα στο Β'Διαμέρισμα.

Η συνέντευξη ξεκίνησε παρ' ολίγον εκρηκτικά: είχε γίνει τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα στο δημαρχιακό μέγαρο και αναμένονταν ειδικές δυνάμεις. «Μέχρι να 'ρθουν θα συνεχίσουμε», ρίσκαρε ο δήμαρχος. Οτι ρισκάρει το επιβεβαίωσε και αργότερα όταν είπε ότι «πέρσι καταμεσής της θεατρικής περιόδου, πληροφορήθηκα ότι 25 θέατρα έπρεπε να κλείσουν επειδή δεν είχαν άδεια ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ανέλαβα την ευθύνη και δεν έκλεισε κανένα». Τι έπαθε τότε και κλείδωσε τον Λυκαβηττό; Και τι ήταν αυτή η «βόμβα», που έριξε σε ανύποπτο χρόνο λέγοντας ότι «ξαφνικά φτιάχτηκαν μελέτες που δεν υπήρχαν»;

Ο κ. Κακλαμάνης δεν έκρυψε ότι είναι δυσαρεστημένος για τον «αποκλεισμό» του δήμου από το θέατρο του Λυκαβηττού. «Ο Λόφος», διευκρίνισε, «είναι στη δικαιοδοσία του δήμου πλην των οριζόντων και του θεάτρου, που ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Ετσι ο δήμος πρέπει να ξοδεύει τα πάντα για να κρατάει ωραίο το πράσινο, αλλά τα έσοδα τα παίρνουν άλλοι...».

Επανέλαβε και το χρονολόγιο των γεγονότων. Είπε, δηλαδή, ότι στις 5 Ιουνίου έλαβε την επείγουσα ειδοποίηση της ΕΤΑ για την άμεση διακοπή της λειτουργίας του θεάτρου ώστε να εκπονηθεί μελέτη και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα επισκευής. «Ποιος δεν θα έκανε ό,τι κι ο δήμος; Σφραγίστηκε το θέατρο. Τότε ξύπνησαν όσοι έπρεπε κι άρχισαν να τρέχουν. Αλλά και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, που μιλάει περί της μελέτης του κ. Καρύδη, αποκρύπτει κάτι: ότι είχε προσφύγει ήδη στο δικαστήριο ζητώντας άρση της απόφασης για το σφράγισμα και εκείνο απέρριψε το αίτημά του. Αλλωστε, και ο κ. Λούκος, όταν στον Flash τον ρώτησαν τι θα έκανε στη θέση μου, είπε: "Ακριβώς το ίδιο"».

Ο κ. Κακλαμάνης επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει προσωπική κόντρα. «Ως υπουργός», θύμισε, «είναι γνωστό ότι είχε βάλει πλάτη για να διοριστεί ο Λούκος». Ωραία όλα αυτά αλλά...

Εσείς θα πηγαίνατε τώρα στο θέατρο του Λυκαβηττού;

Βεβαίως, με ενδιαφέρει να είναι εντάξει και το θέατρο, αλλά κυρίως μ' ενδιαφέρει τι θα πάω να δω», ήταν η «γυριστή του. Όλοι στην πιάτσα γνωρίζουμε ότι είναι ένα κακό θέατρο. Είναι ορατά, μάλιστα, σαθρά σημεία του σκελετού», σχολίασε ο παρών Σταμάτης Κραουνάκης.

Το απόγευμα, πάντως, στο δημοτικό συμβούλιο όλοι (και οι των αντίθετων παρατάξεων) δικαίωσαν τον κ. Κακλαμάνη ψηφίζοντας ότι η απόφασή του να κλείσει το θέατρο ήταν σύννομη. Αλλά ταυτόχρονα ψήφισαν κατά πλειοψηφία να μείνει ανοικτό το θέατρο.