Θεμιτή η διόρθωση σε τράπεζες & blue chips. Κράτησαν τα mid caps

themiti-i-diorthosi-se-trapezes-blue-chips-kratisan-ta-mid-caps

Αφορμή για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού οικονομίας για το νέο πακέτο εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Η εν λόγω εξέλιξη ήταν ένα αρκετά δυνατό σοκ και ένα μούδιασμα για την αγορά, η οποία εσχάτως έπλεε σε μια νιρβάνα προερχόμενη τόσο από τα επιτυχή stress tests όσο και από τις διαρκείς φημολογίες για deals.

Ασχέτως με τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, με το νέο πακέτο, απλώς γίνεται υπενθύμιση στην αγορά ότι η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολη. Τόσο δύσκολη που – σε μια τέτοια συγκυρία – παρέχεται αυτή η νέα διευκόλυνση προς τον κλάδο για να μπορέσει να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο προς την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Άλλωστε, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της απόφασης τονίζοντας ότι τα 25 δισ. ευρώ είναι μια προϋπόθεση (ασφάλειας) από τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου. Στόχος είναι οι τράπεζες να έχουν ρευστότητα για να μπορούν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή και η ενίσχυση της αγοράς με κεφάλαια.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό και μετά το πρώτο ανοδικό τριήμερο του Αυγούστου που είχε φέρει κέρδη 5,5% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η αγορά κατευθύνθηκε προς τη διαδικασία της διόρθωσης. Μια διόρθωση όμως που εστιάστηκε ως επί το πλείστον στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης - τράπεζες και blue chips – δεδομένου ότι η εικόνα στην ευρύτερη αγορά παρέμεινε σχετικά ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών.

Αυτό μαρτυράται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι παρ’ όλη την πτώση του ΓΔ, του FTSE 20 και των τραπεζών, 85 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 99 με απώλειες, ενώ ο Mid 40 έχασε μόλις 0,45%, ο Liquid Mid –0,26% και ο Small Cap 80 οριακά χαμηλότερα κατά 0,06%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.745,30 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,81%, έχοντας όμως φτάσε έως το υψηλό ημέρας των 1.793,37 μονάδων, ξεπερνώντας την αντίσταση των 1.780 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.744,78, δηλαδή πλησίον του κλεισίματος.

Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα των 1.780 μονάδων σύμφωνα με τους αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ είναι περιοχή στην οποία ο ΓΔ διορθώνει κατά το ήμισυ την καθοδική πορεία από τις 2.173 (υψηλά 29ης Μαρτίου) στις 1.383 (χαμηλά 8ης Ιουνίου) μονάδες!

Έτσι, ορισμένοι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι σ' αυτή την περιοχή μπορεί να λάβει χώρα κάποια διόρθωση, δεδομένου ότι η άνοδος της αγοράς εσχάτως έχει γίνει απνευστί. Άλλοι, επισημαίνουν ότι – πέραν της ψυχρολουσίας του πακέτου των 25 δισ. ευρώ – η αγορά μπορεί να βρει εκ νέου τα ανοδικά της πατήματα, δεδομένου ότι οι κερδισμένοι κωδικοί επανεπενδύουν τα κεφάλαια ανατροφοδοτώντας την τάση.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – γενικά – τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ σήμερα ήταν θετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς «σφράγισαν» τη δεύτερη δόση του δανείου, επισημαίνοντας την πρόοδο στα περισσότερα μέτωπα.

Έτσι, αρκετοί τονίζουν ότι το ράλι αντίδρασης της αγοράς δεν είναι απαραίτητο να βρει «ταβάνι» μόνο στις 400 μονάδες που κερδίζει ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά 12ετίας! Όλα αυτά βεβαίως μένει να αποδειχτούν στην πράξη, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.