Tim Cook: Τα Apple Stores είναι σαν το Πρόζακ

tim-cook-ta-apple-stores-einai-san-to-prozak

Σήμερα το πρωί στην Αμερική ο Tim Cook, CEO της Apple, παρευρέθηκε στο συνέδριο της Goldman Sachs με θέμα το Διαδίκτυο και η Τεχνολογία. Ο Tim συζήτησε για πολλά και διάφορα όπως τις εταιρίες που εξαγοράζει η Apple, για το μέγεθος της οθόνης του iPhone, το μερίδιο αγοράς που κατέχει το iPad, τα Apple Stores και άλλα.

Κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης ομιλίας του CEO της Apple στο σημερινό συνέδριο, ρωτήθηκε για το ποια είναι η στρατηγική της εταιρίας που συνεχώς εξαγοράζει άλλες μικρότερες εταιρίες. Ο Tim Cook απάντησε ως εξής σε ελεύθερη μετάφραση: "Κοιτάξτε τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουμε κατά μέσο όρο περίπου μια εξαγορά εταιρίας το μήνα. Το είδος των εταιρειών που έχουμε αγοράσει υπήρξαν εταιρίες που είχαν πραγματικά έξυπνους ανθρώπους ή και πνευματική ιδιοκτησία (intellectual property). Σε γενικές γραμμές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουμε πάρει κάτι το οποίο δούλευαν και αναπτύξαμε τις δεξιότητες τους ώστε να εργαστούν πάνω σε κάτι άλλο. Πριν από μερικά χρόνια αγοράσαμε μια εταιρεία με την επωνυμία "PA Semi". Ήμασταν τότε στη διαδικασία της δημιουργίας των επεξεργαστών των iOS συσκευών. Το σύνολο των ανθρώπων αυτών ήταν πραγματικά απίστευτο..".

Να σημειώσουμε πως η εταιρία που αναφέρεται ο Tim Cook εξαγοράστηκε από την Apple τον Απρίλιο του 2008 έναντι $278.000.000 και το όνομα της σήμαινε Power Architecture Semiconductors. Η συγκεκριμένη εταιρία που αποτελούνταν από 150 εργαζόμενους, είχε επικεντρωθεί στην κατασκευή ισχυρών αλλά και ενεργειακά αποδοτικών επεξεργαστών που ονομάζονται PWRficient και βασίζονται στον πυρήνα PA6T. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επεξεργαστών δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα από την Apple, μιας και προς το παρών η εταιρία χρησιμοποιεί μόνο ARM και x86 επεξεργαστές.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε "..Έχουμε κάνει και άλλες τέτοιες κινήσεις παρόμοιας φύσης και θα συνεχίζουμε να κάνουμε. Μας αρέσει πραγματικά να ελέγχουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εκτός από μικρές εταιρίες έχουμε κοιτάξει και για εξαγορές μεγαλύτερων εταιριών αλλά δεν κατέληξαν πουθενά για ποικίλους λόγους ανά περίπτωση. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για αυτό είμαι σίγουρος. Νομίζω ότι έχουμε το ταλέντο και το βάθος που απαιτείται για να μπορούμε συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν αισθανόμαστε πίεση για να αποκτήσουμε άμεσα έσοδα...θέλουμε απλώς να δημιουργούμε σπουδαία προϊόντα. Λεφτά υπάρχουν στην τσέπη μας."

Σε επόμενη ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με το μέγεθος της οθόνης του iPhone, ο Tim Cook σχολίασε: "Δεν θέλω να μιλήσω για το τι θα κάνουμε ή τι δεν θα κάνουμε. Οι εταιρίες ανταγωνίζονται σε δύο τομείς, στα χαρακτηριστικά και στη τιμή. Στον τομέα των καμερών οι άνθρωποι λένε, "Έχω τα πιο πολλά megapixels". Ξέρετε την ταχύτητα του επεξεργαστή AX; Έχει πραγματικά σημασία να την γνωρίζετε στο κάτω κάτω της γραφής; Αυτό που θέλετε είναι μια υπέροχη εμπειρία όταν χρησιμοποιείτε το εκάστοτε προϊόν. Αν κοιτάξουμε τις οθόνες, μερικοί άνθρωποι επικεντρώνονται στο μέγεθος τους, ενώ υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που είναι εξίσου σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν οθόνες OLED, αλλά ο κορεσμός των χρωμάτων είναι απαίσιος.

Εάν αγοράζετε προϊόντα από το Διαδίκτυο, θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές προτού να διαπιστώσετε αν μπορείτε να βασιστείτε στο χρώμα που θα έχει μια OLED οθόνη. Η οθόνη Retina είναι δύο φορές πιο φωτεινή από μία οθόνη OLED. Αναφέρω αυτά τα σημεία για να τονίσω ότι υπάρχουν και άλλα πολλά χαρακτηριστικά σε μια οθόνη.

Η Apple ασχολείται με την κάθε λεπτομέρεια. Θέλουμε την καλύτερη οθόνη και νομίζω ότι την έχουμε. Δεν πρόκειται να σχολιάσω το τι θα κάνουμε στο μέλλον. Στο μόνο πράγμα που πιστεύουμε, είναι ότι πρέπει να δημιουργούμε σπουδαία προϊόντα που να εμπλουτίζουν τη ζωή των πελατών μας και σε αυτές τις λεπτομέρειες δίνουμε βάση."

Έπειτα ρωτήθηκε για το μερίδιο αγοράς που κατέχει το iPad και η απάντηση του ήταν πως δεν το γνωρίζει καθώς είναι η μόνη εταιρία που ανακοινώνει τα αποτελέσματα των πωλήσεων της. Φυσικά δεν το εννοούσε κυριολεκτικά και συνέχισε τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται ακόμα στην αρχή του και η Apple κρατάει για τα καλά τα ηνία. Ειδικότερα είπε:

Νομίζω ότι η αγορά των tablet θα εξελιχθεί σε κάτι τεράστια και αυτό είναι μια απίστευτη ευκαιρία για την Apple. Είναι ένας από εκείνους τους τομείς που δείχνουν - όπως ανέφερα και προηγουμένως - πως η ενσωμάτωση υπηρεσιών software και hardware μπορεί να σε αφήσει με το στόμα ανοικτό. Στο πλαίσιο αυτό, η HP που είναι η μεγαλύτερη εταιρία πωλήσεων PC στον κόσμο, πούλησε 15 εκατομμύρια υπολογιστές... την ίδια χρονιά πουλήθηκαν περισσότερα iPads από όσα PC πούλησε η HP ακόμα και αν συμπεριλάβουμε όλα τα μοντέλα της. Αυτό υποδεικνύει πως κάτι έχει αλλάξει στην εποχή μας και μάλιστα βρισκόμαστε ακόμα στις αρχικές συμμετοχές αυτού του παιχνιδιού.

Η Apple προσελκύει ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ τους υπολογιστή ή αν είχαν, οι εμπειρίες τους ήταν άσχημες. Κοιτάξτε το τελικό μας προϊόν, βασιζόμαστε πάνω στις εμπειρίες που αποκτούμε κάθε φορά. Υπάρχουν περισσότερες από 300.000 εφαρμογές ειδικά φτιαγμένες για το iPad, ενώ άλλοι διαθέτουν μόνο μερικές εκατοντάδες.

Έχουμε ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε αυτό τον τομέα. Την ημέρα της Black Friday (ημέρα ειδικών τιμών στην Αμερική) πουλήθηκαν διπλάσιος αριθμός iPad από ότι Android συσκευές. Δεν γνωρίζω ποιο είναι το μερίδιο αγοράς που κατέχουμε διότι είμαστε η μοναδική εταιρία που ανακοινώνει τα αποτελέσματα των πωλήσεων μας. Το iPad είναι ανώτερο του ανταγωνισμού. Η παλιομοδίτικη εποχή που όλοι έφτιαχναν από ένα κομμάτι ενός προϊόντος έχει πια τελειώσει και οι πελάτες δεν τσιμπάνε άλλο."

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε προς το τέλος και για τα Apple Stores και μια έκφραση ενθουσιασμού κατέβαλε το πρόσωπό του. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως δεν πιστεύει πια ότι η λέξη "κατάστημα" είναι η πλέον αρμόδια για την αναφορά τους. Επίσης δήλωσε πως μέσα στο 2013 θα ανοίξει Apple Store στην Τουρκία, καθιστώντας την ως την 13η χώρα που θα έχει φυσικά καταστήματα η εταιρία. Αναλυτικότερα δήλωσε:

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ανακαλύψετε, να εξερευνήσετε και να μάθετε για τα προϊόντα μας από ότι τα καταστήματα λιανικής μας. Τα μέλη της ομάδας μας που υπάρχουν σε αυτά είναι οι πιο εκπληκτικοί, φοβεροί και απίστευτοι άνθρωποι στη γη. Είναι η καλύτερη εμπειρία λιανικής πώλησης. Μια εμπειρία που αντιλαμβάνεστε από την στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας μέσα στο κατάστημα. Αμέσως συνειδητοποιείτε πως δεν υπάρχει εδώ για τον σκοπό της πώλησης, αλλά για τον σκοπό της εξυπηρέτησης.

Δεν έχω πολλές κακές ημέρες στην ζωή μου, αλλά όταν έρχεται μια από αυτές τότε πετάγομαι σε ένα κατάστημα μας και αμέσως αλλάζει η ψυχολογία μου. Είναι σαν το Πρόζακ, ένα αίσθημα ανεπανάληπτο. Το κατάστημα λειτουργεί ως τόπος συγκέντρωσης, ένα μέρος που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινότητα. Αν κοιτάξετε την ατζέντα ενός καταστήματος της Apple μια τυχαία ημέρα, μπορεί να δείτε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα για τη νεολαία σε εξέλιξη ή ένας μουσικός για να διασκεδάζει με τους ήχους του τους παρευρισκόμενους. Είναι απίστευτα συναρπαστικό αυτό που γίνεται στα καταστήματα. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι η λέξη κατάστημα είναι η σωστή λέξη πια.

Έχουν αναλάβει ένα ρόλο πολύ ευρύτερο από αυτό. Είναι το πρόσωπο της Apple για το σύνολο σχεδόν των πελατών μας. Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται ως έδρα μας τα γραφεία στο Cupertino, αλλά το τοπικό τους κατάστημα της Apple. Το τελευταίο τρίμηνο, υποδεχθήκαμε 120 εκατομμύρια ανθρώπους στα καταστήματά μας. Ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος που πιστεύουμε πως κάποια από αυτά είναι πλέον πολύ μικρά. Για τον λόγο αυτό κλείνουμε 20 από αυτά και τα μεταφέρουμε σε μεγαλύτερα κτίρια μέσα στο 2013. Εκτός από αυτή την αλλαγή είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε άλλα 30 καταστήματα στο δυναμικό μας... κυρίως εκτός των ΗΠΑ.

Ένα από αυτά θα είναι και το πρώτο μας κατάστημα στην Τουρκία που θα μας φέρει στις 13 χώρες που διαθέτουμε Apple Stores. Δεν νομίζω πως το iPad θα γνώριζε τέτοια επιτυχία αν δεν υπήρχαν τα φυσικά μας καταστήματα. Δίνουν στην Apple ένα απίστευτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και πολλοί ανακάλυψαν στην πορεία πως δεν είναι εύκολο να τα αντιγράψεις. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτά σαν τρελοί, εξάλλου τα έσοδα από την χρονιά που μας πέρασε για ένα μέσο κατάστημα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια."