Το ifixit προχώρησε στην αποσυναρμολόγηση των προϊόντων της Apple

to-ifixit-prochorise-stin-aposynarmologisi-ton-proionton-tis-apple

Η γνωστή ιστοσελίδα ifixit.com που παρέχει οδηγούς, προτάσεις και ανταλλακτικά με σκοπό να βοηθήσει στις DIY (Do It Yourself) επισκευές/αναβαθμίσεις, προχώρησε άμεσα με την αποσυναρμολόγηση των νέων μοντέλων MacΒook Air 11" και 13” καθώς και των AirPort Extreme και Time Capsule, που παρουσιάστηκαν κατά το WWDC2013. Τα ευρήματα κάτω από το καπό ήταν άκρως ενδιαφέροντα για όλες τις συσκευές.

Τα νέα Macbook Air 11" και 13" ήταν άμεσα διαθέσιμα μετά το πρόσφατο event της Apple και η ιστοσελίδα ifixit.com δεν έχασε καιρό. Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, προμηθεύτηκε από ένα MBA και τα έκανε φύλλο και φτερό αναδεικνύοντας τα εσωτερικά τους κάλλη. Κατά την παρουσίαση τους στο φετινό WWDC, o Phil Schiller στάθηκε κυρίως στην νέα διάρκεια της μπαταρίας που επιτυγχάνουν τα νέα ΜΒΑ η οποία έχει αυξηθεί δραματικά. Στο μεν μοντέλο των 11" η μπαταρία θα έχει αυτονομία 9 ωρών, ενώ στο δε μοντέλο των 13” η αυτονομία αγγίζει τις 12 ώρες!! Να θυμίσουμε πως οι προκάτοχοι είχαν αυτονομία 5 και 7 ωρών αντίστοιχα.

Κοιτώντας εξωτερικά τα μηχανήματα η μόνη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι η προσθήκη δεύτερου μικροφώνου, υλοποίηση που παρουσιάστηκε στα retina MBP πέρυσι και αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλους υπολογιστές της Apple. Η χρήση του δεύτερου μικροφώνου αποσκοπεί στην απόσβεση ήχων που ακούγονται στο υπόβαθρο, όπως ακριβώς γίνεται και στο iPhone. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία άλλη εξωτερική διαφορά, ακόμα και το model number είναι ίδιο με αυτό των προηγούμενων μοντέλων!! Προσπαθώντας να ανοίξει κάποιος το ΜΒΑ ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό του, θα έρθει αντιμέτωπος με τις pentalobe βίδες που τοποθετεί η Apple θέλοντας να επισημάνει πως δεν χρειάζεται ο χρήστης να βάλει χέρι. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν εμπόδισε τα παιδιά του ifixit από το να ανοίξουν το καπάκι και να μας αναφέρουν τα παρακάτω για το μοντέλο των 13".

Εκ πρώτης όψεως ούτε στο εσωτερικό φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά, ενώ το πρώτο που παρατηρούμε είναι η καινούργια μπαταρία που διαθέτει το ΜΒΑ. Τα χαρακτηριστικά της νέας μπαταρίας είναι 7.6 V, 7150 mAh, ενώ αυτής που έφερε το προηγούμενο μοντέλο ήταν 7.3 V, 6700 mAh. Η νέα μπαταρία σε συνδυασμό με τους νέους επεξεργαστές είναι οι κύριοι παράγοντες για αυτή την δραματική αύξηση στην αυτονομία της.

Αφαιρώντας την μπαταρία και ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στη logic board, διακρίνουμε τους νέους σκληρούς δίσκους ssd. Η Apple ανέφερε πως ο δίσκος στο νέο MacBook Air είναι 45% πιο γρήγορος σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου μοντέλου, χωρίς όμως να το αιτιολογήσει. Η εξήγηση είναι απλή. Τέλος εποχής για τους SATA controllers και δίσκους στο ΜΒΑ. Η Apple άλλαξε τον controller σε PCIe καθώς επίσης και τον ssd φυσικά. Μάλιστα τα αποτελέσματα από τα Benchmark τεστ που έτρεξαν τόσο η ιστοσελίδα MacBidouille όσο και η ιστοσελίδα AnandTech ήταν εκθαμβωτικά.

Η τεχνολογία PCIe (Peripheral Component Interconnect Express), που είναι η ίδια με αυτή που προσφέρει και το slot που δέχεται μια κάρτα τεχνολογίας Express, επικοινωνεί απευθείας με τη μητρική με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το ταβάνι (bottleneck) που βάζει η τεχνολογία SATA 3 (600MB/s). Μάλιστα η ιστοσελίδα AnandTech επισημαίνει πως πρόκειται για τους ίδιους δίσκους και την ίδια τεχνολογία που θα έχει και ο νέος Mac Pro και τονίζει πως πρόκειται για τον πρώτο mainstream καταναλωτικό υπολογιστή που φέρει αυτή την τεχνολογία στο επίπεδο του αποθηκευτικού χώρου, δηλαδή του δίσκου.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως τόσο ο δίσκος όσο και ο controller ανήκουν στην Samsung και όπως είναι αναμενόμενο δεν υπάρχει συμβατότητα με τους δίσκους των προηγούμενων μοντέλων. Οι καινούργιοι είναι PCIe και τοποθετημένοι σε μικρότερη πλακέτα, ενώ οι παλιότεροι είναι SATA 3 και τοποθετημένοι σε μεγαλύτερη πλακέτα. Τα ίδια ισχύουν και για το μοντέλο των 11" εκτός από την μπαταρία που είναι πιο μικρή και τον ssd + controller που είναι μια μίξη των εταιριών SanDisk, Marvel και Samsung.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της αποσυναρμολόγησης είναι φυσικά η επανασχεδιασμένη κάρτα WiFi που υποστηρίζει το πρωτόκολλο 802.11 ac. Όπως επισημαίνει το ifixit η υποδοχή της κάρτας είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μοντέλων, οπότε θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να την κουμπώσει στο ΜΒΑ του ‘12 ή και του ’11 για να εκμεταλλευτεί τις νέες ταχύτητες του ασύρματου δικτύου που προσφέρει, αλλά η Apple έχει φροντίσει να μην μπορεί να γίνει αυτό αλλάζοντας το μέγεθος της πλακέτας.

Αντίθετα από την περίπτωση της πλακέτας που κοσμεί τον ssd, η πλακέτα της νέας WiFi κάρτας είναι πιο μεγάλη σε σχέση με την προηγούμενη και οπότε κουμπώνοντας την σε ένα παλιότερο μοντέλο ΜΒΑ δεν θα μπορούσε να κάτσει ίσια (παράλληλα στη logic board δηλαδή) και να ασφαλιστεί με την βίδα που την κρατάει στη θέση της. Εκτός από το θέμα διαφοράς μεγέθους το ifixit δεν το δοκίμασε ώστε να γνωρίζει αν υπάρχουν τυχών άλλες ασυμβατότητες. Ο βαθμός επισκευασιμότητας που δίνεται στα νέο ΜΒΑ από την ιστοσελίδα είναι ο ίδιος με αυτόν των περυσινών μοντέλων, δηλαδή 4/10 (με 10 να είναι το πιο εύκολο).

Τα ΜΒΑ δεν ήταν το μόνο hardware που παρουσιάστηκε στο WWDC 2013. Είδαμε επίσης και τα νέα μοντέλα AirPort Extreme και Time Capsule. Από την αποσυναρμολόγηση που πραγματοποίησε το ifixit και στις δύο συσκευές ξεχωρίσαμε τα εξής:


  • Το νέο τους σχεδιασμό που είναι όπως έχουμε αναφέρει σαν μια στοίβα από AirPort Expess. Για την ακρίβεια οι διαστάσεις είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές του AirPort Express αν εξαιρέσουμε το ύψος φυσικά, το οποίο είναι τόσο μεγάλο για να εξυπηρετεί την ύπαρξη των 6 κεραιών που φέρουν στο εσωτερικό τους.
  • Για να ξεχωρίσει κάποιος εξωτερικά τις δύο αυτές συσκευές, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κοιτάξει την βάση τους. Στην βάση του Time Capsule υπάρχουν 4 πατήματα που δεν υπάρχουν στην βάση του AirPort Extreme.
  • Εκτός από την υποστήριξη του νέου πρωτόκολλου 802.11 ac, oι κεραίες στο εσωτερικό των δύο αυτών συσκευών υποστηρίζουν και την νέα μέθοδο εκπομπής του ασύρματου σήματος με την ονομασία beamforming. Με την τεχνολογία beamforming η συσκευή μπορεί και αντιλαμβάνεται προς τα πού βρίσκεται η εκάστοτε συσκευή που ζητάει ασύρματο σήμα και εκπέμπει εσκεμμένα το σήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η τεχνολογία σε συνδυασμό με το νέο και ταχύτατο πρωτόκολλο φέρνουν τις νέες επιδόσεις αυτών των συσκευών. Παλιότερες τεχνολογίες όπως η omnidirectional εκπομπή σήματος, εξέπεμπε το σήμα ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα αρκετό από αυτό να πηγαίνει χαμένο. Αν πάμε ακόμα παλιότερα δε στην ασύρματη τεχνολογία, τα πράγματα ήταν χειρότερα.
  • Για οικονομία η Apple δεν έχει αλλάξει καθόλου τον εσωτερικό σχεδιασμό των δύο αυτών συσκευών με αποτέλεσμα στο AirPort Extreme να υπάρχει έτοιμη η θήκη να δεχτεί σκληρό δίσκο. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ο κονέκτορας στην πλακέτα παρά μόνο μια κενή θέση σε σχέση με την πλακέτα που έχει το TC.
  • Ο δίσκος που φέρει το TC είναι ένας κοινός δίσκος της αγοράς (2Τ ή 3Τ) και μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από έναν 4Τ.
  • Και οι δύο συσκευές εφόσον έχουν το ίδιο καλούπι και διαφέρουν μόνο στην ύπαρξη ή όχι σκληρού δίσκου, παίρνουν τον ίδιο βαθμό επισκευασιμότητας που είναι 8/10 (με 10 να είναι το πιο εύκολο).