Το Sani Festival έπιασε κορφή κατακτώντας τις καρδιές μας

to-sani-festival-epiase-korfi-kataktontas-tis-kardies-mas

Τα 28 του χρόνια κλείνει φέτος το «Sani Festival» στη Χαλκιδική, με δεκαπέντε σημαντικές συναυλίες, δύο ξεχωριστές παραστάσεις και μια ιδιαίτερη εγκατάσταση γλυπτικής. Ενώ για τρίτη χρονιά συνεχίζει τη δελεαστική του πρόταση για τους νέους από 18 ώς 25 χρόνων· προσφέρει, δηλαδή, δωρεάν είσοδο, σε συνδυασμό με δωρεάν μετάβαση και επιστροφή, στις συναυλίες των μουσικών ενοτήτων «Jazz On The Hill» και «Sounds of the World». Τα λεωφορεία θα αναχωρούν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Από φέτος το «Sani Festival» (11 Ιουλίου με 31 Αυγούστου) είναι επίσημο μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φεστιβάλ, είναι το τρίτο ελληνικό φεστιβάλ που γίνεται μέλος του μετά το Φεστιβάλ Αθηνών και τα «Δημήτρια». Στον σύνδεσμο ανήκουν σημαντικά φεστιβάλ όπως του Εδιμβούργου και της Κωνσταντινούπολης.

Παρ' όλα αυτά, η απήχηση του φεστιβάλ στον κόσμο δεν είναι η επιθυμητή, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της «Sani Α.Ε.», Σταύρος Ανδρεάδης. Κάτι που ίσως να οφείλεται στο ότι η Χαλκιδική θεωρείται περισσότερο προορισμός για ήλιο και θάλασσα και δεν έχει χτίσει ένα διαφορετικό προφίλ. «Αυτό πρέπει να προβληματίσει», επισημαίνει.

Αναλυτικότερα, στην ενότητα «Jazz On The Hill» (11-13 Ιουλίου), θα εμφανιστούν ο θρυλικός Τσάκο Βαλντέζ, ο άνθρωπος που επηρέασε τη σύγχρονη μουσική της Κούβας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο χαρισματικός Ομάρ Σόσα, αλλά και ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς, Ρομπέρτο Φονσέκα, που έχει ήδη κερδίσει μια θέση στο πάνθεον της λάτιν τζαζ. Στις 17 και 18 Ιουλίου εμφανίζεται ο μουσικοχορευτικός θίασος του «Caravan Stage Company», μια ομάδα είκοσι ταλαντούχων ηθοποιών, χορευτών και μουσικών, που ταξιδεύουν με το ύψους 30 μέτρων καράβι τους, το «StargeBarge», συγχρόνως πάλκο και σπίτι για αυτούς. Η ξεχωριστή παράσταση «Utopian Floes» που θα παρουσιάσει στη «Sani Marina» αποτελεί κράμα χορού, χιούμορ, θεάτρου, ποίησης, ειδικών εφέ και ακροβατικών και θα τελεστεί εξ ολοκλήρου στο πλοίο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Στις 19 Ιουλίου η Ελένη Καραΐνδρου θα συμπράξει με την ορχήστρα «Καμεράτα», με την οποία έχει ηχογραφήσει πολλές φορές, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ με τη Νένα Βενετσάνου στο τραγούδι.

Στην ενότητα «Sounds of the World» (25-27 Ιουλίου) εμφανίζονται το ζευγάρι «Amadou & Mariam» από το Μάλι της Αφρικής, οι «Tinariwen» από τη Σαχάρα, που συνδυάζουν την παραδοσιακή μουσική των Τουαρέγκ με τη ροκ-μπλουζ και η Μάρτα Σεμπαστιέν από την Ουγγαρία, γνωστή από βραβευμένο με Οσκαρ soundtrack της ταινίας «Αγγλος ασθενής». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια Αθηνά Ανδρεάδη (2/8), το χοροθέατρο «Ροές» με την παράσταση «Ηλέκτρα Αυτουργός» (9/8), συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και της Μάρθας Φριντζήλα (16/8), ενώ στις 22-24 και 29 - 31 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η ενότητα «Sani Classic» με συναυλίες κλασικής. Στη 1 Αυγούστου εγκαινιάζεται η γλυπτική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου «Breathing Circle», στην Αλέα «Sani Asterias Suites».