Τροφή για σκέψη με πυξίδα των Stephen Hawking

trofi-gia-skepsi-me-pyxida-ton-stephen-hawking

Ο Stephen Hawking είναι ένας Βρετανός φυσικός που έχει βοηθήσει το ανθρώπινο είδος να καταλάβει τα μυστήρια του σύμπαντος.Το έργο του είναι ανεκτίμητο. Η ζωή του άλλαξε πριν από 49 χρόνια, το 1962, όταν στα 21 του έμαθε για πρώτη φορά πως πάσχει από ALS (Αμυοατροφική Νευρική Σκλήρυνση) και πως πιθανότατα δεν θα ζήσει για πολύ καιρό, το πολύ 2-3 χρόνια. Όμως ο Hawking διέψευσε τις δυσοίωνες προβλέψεις και ζει ακόμα. Σήμερα γίνεται 70 ετών. Αν και σχεδόν παράλυτος, η τεχνολογία και η πρόοδος της επιστήμης τον έχει βοηθήσει να επικοινωνεί, να γράφει βιβλία και να δίνει διαλέξεις. Τα λόγια του είναι πάντα ρεαλιστικά, και μερικά από αυτά είναι τα εξής:


Όσον αφορά την Αμυοατροφική Πλευρική Σκλήρυνση από την οποία πάσχει.

Δεν έχω πολλά θετικά να πω για την Αμυοατροφική Πλευρική Σκλήρυνση. Αλλά με δίδαξε να μην λυπάμαι τον εαυτό μου, γιατί άλλοι υπήρξαν χειρότερα [από εμένα] και να κάνω αυτό που μπορώ. Είμαι πιο ευτυχής τώρα σε σχέση με όταν δεν είχα αυτήν την κατάσταση. Είμαι τυχερός που δουλεύω στην θεωρητική φυσική, ένα από τα λίγα πεδία που η αναπηρία δεν είναι σοβαρό μειονέκτημα.

Για την ανθρωπότητα.

Είμαστε μοναχά ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε κάποιο μικρό πλανήτη ενός συνηθισμένου άστρου. Αλλά μπορούμε να καταλάβουμε το σύμπαν. Αυτό μας κάνει ξεχωριστούς.

Όσον αφορά την νοημοσύνη του

Το θύμα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να δώσει τέλος στην ζωή του αν το επιθυμεί. Αλλά νομίζω πως αυτό θα ήταν λάθος. Όσο κακή και να φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Όταν υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα.

Για την σχέση της επιστήμης με την θρησκεία

Η επιστήμη απαντάει ολοένα και συχνότερα και πιο ολοκληρωμένα σε ερωτήματα που κάποτε βρίσκονταν στα χωράφια της θρησκείας. Η επιστημονική θεώρηση είναι ολοκληρωμένη. Η Θεολογία είναι άχρηστη.

Η συμβουλή του σε άτομα με κινητικά προβλήματα είναι η εξής:

Συγκεντρωθείτε σε αυτά που η αναπηρία σας δεν σας εμποδίζει και μην μετανιώνετε για όσα εμποδίζονται από αυτή. Δείξτε δύναμη στο πνεύμα αλλά και στο σώμα.

Για τη ζωή

Πάντα προσπαθώ να υπερπηδήσω τους περιορισμούς της κατάστασής μου και να ζήσω μια όσο πιο γεμάτη ζωή μπορώ. Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, από την Ανταρκτική μέχρι την μηδενική βαρύτητα. Μπορεί μία μέρα να πάω στο διάστημα

Ο Αμερικάνος συγγραφέας Sydney J.Harris είχε κάποτε πει πως:”Όταν ακούω κάποιον να γκρινιάζει πως η ζωή είναι δύσκολη τότε μπαίνω στο πειρασμό να ρωτήσω ‘σε σχέση με τι;’” Αν μπορούσαμε να ψυχογραφήσουμε τον Hawking, θα λέγαμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με εσωτερικό κέντρο ελέγχου. Με άλλα λόγια, δεν αφήνει αντιξοότητες που δεν μπορεί να ελέγξει να τον επηρεάσουν αρνητικά. Όλοι γκρινιάζουμε. Άλλες φορές για τον καιρό, άλλες φορές για τις δυσκολίες και τις κακοτυχίες μας και άλλες φορές για την εμφάνισή μας, η οποία ποτέ δεν είναι τέλεια. Για να δικαιολογήσουμε την πνευματική αδράνειά μας “δημιουργούμε” Βαρβάρους στην μορφή ψεκασμών ή ελέγχου μέσω της διατροφής. Τι θα έκανε ο Hawking στην θέση μας; Ίσως μας υπενθύμιζε πως όχι μόνο χάνουμε το δάσος αλλά χάνουμε και χρόνο. Χρόνο τον οποίο μετράμε διπλά όταν είναι να παρατήσουμε το αμάξι μας στην ράμπα των ανάπηρων.

Ο Hawking δεν αποτελεί μόνο ένα μεγάλο επιστημονικό μυαλό αλλά και ένα παράδειγμα προς μίμηση στην αγάπη του για την ζωή. Δεν είδε την ασθένεια του ούτε ως ευλογία ή δοκιμασία, ούτε ως κατάρα. Απλά δέχεται την ζωή του όπως είναι, δεν το βάζει κάτω, και στα 70 του συνεχίζει ακάθεκτος.