Yayoi Kusama: Όνειρα σε φόντο πουά

yayoi-kusama-oneira-se-fonto-poua

Αντισυμβατική στην ζωή και στο έργο της. Μια καλλιτέχνιδα που υπερασπίζεται με πάθος τα έργα της, μια γυναίκα που έταξε σεξ στον Richard Nixon και τώρα σχεδιάζει για τον οίκο Louis Vuitton.

Ελάτε να γνωρίσουμε την Yayoi Kusama.

Η μόδα είναι τέχνη και ως εκ τούτου απαιτεί φαντασία, δημιουργικότητα, έμπνευση και ταλέντο. Γνωρίσματα που κατέχει η διάσημη Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα, Yayoi Kusama, η οποία πρόσφατα εγκαινίασε το δεύτερο μέρος της συνεργασίας της με τον οίκο Louis Vuitton.

Το ξεχωριστό στην εκκεντρική και ανατρεπτική προσωπικότητα της, είναι ο οικειοθελής εγκλεισμός της σε ψυχιατρική κλινική από το 1973 έως και σήμερα. Η 83χρονη Kusama είναι ίσως η πιο γνωστή Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα, η οποία δεν δίστασε να κυνηγήσει τα όνειρά της και να τα κάνει πραγματικότητα.

Μεγαλωμένη μέσα στα στενά, αυταρχικά όρια μιας αστικής οικογένειας, έδειξε από τα νεαρά της χρόνια την θέλησή της να ξεφύγει. Αποφοίτησε από την σχολή Καλών Τεχνών του Κιότο το 1949, αν και η ίδια δεν έχει καλές αναμνήσεις από τα φοιτητικά της χρόνια. «Όταν σκέφτομαι τη ζωή μου στο Κιότο, μου έρχεται να κάνω εμετό», έχει αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή της.

Το 1957 ξεκινάει το ταξίδι των ονείρων και μετακομίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου δεν αργεί να θεωρηθεί μια από τις γνήσιες εκπροσώπους του avant-garde κινήματος. Τα έργα της κερδίζουν την ίδια αναγνωρισιμότητα με εκείνα του Andy Warhol, του Claes Oldenburg και του George Segal. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2008 ο οίκος Christies της Νέας Υόρκης πούλησε ένα έργο της για 5,1 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για γυναίκα καλλιτέχνιδα εν ζωή.

Η Yayoi Kusama δεν είναι απλώς μια γλύπτρια ή μια ζωγράφος… Είναι μια καλλιτέχνιδα με όλη τη σημασία του όρου, που έχει καταφέρει να δώσει την ψυχή της στα κείμενά της, στα γλυπτά της, στους πίνακες της, στον κινηματογράφο και στις μεγάλες εγκαταστάσεις, και τώρα στην συνεργασία της με τον διάσημο οίκο Louis Vuitton.

Είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα χαρισματικό, διαφορετικό, που δεν διστάζει ούτε στιγμή να υποστηρίξει έστω και με ακραίους τρόπους τις ιδέες της. Τρανό παράδειγμα, η ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον Richard Nixon, προσφέροντας του τον εαυτό της, υποσχόμενη ότι θα κάνει σεξ μαζί του αν σταματήσει τον πόλεμο του Βιετνάμ.

 Το Αμερικανικό όνειρο τελειώνει για εκείνη το 1973, οπότε και επιστρέφει στην Ιαπωνία. Εισάγεται οικειοθελώς στην κλινική Seiwa και από τότε διαμένει εκεί μόνιμα, χωρίς να σταματά ποτέ να ασχολείται με την τέχνη, γιατί… «Αν δεν έκανα τέχνη, θα είχα αυτοκτονήσει εδώ και καιρό», παραδέχεται η ίδια. Η Yayoi Kusama υποφέρει από παραισθήσεις και εμμονές και έχει τάσεις αυτοκτονίας από τα νεαρά της χρόνια. Η ίδια αναφέρει πως μικρή είχε κακοποιηθεί από την μητέρα της.

Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα πουά της (polka dots), η ψυχαναγκαστική προσήλωσή της στις βούλες διαφόρων χρωμάτων και διαμέτρων. Η ενασχόλησή της με τον χώρο της μόδας πάει πολύ πίσω στο χρόνο, όταν το 1968 δημιουργεί την δική της φίρμα, με τα προϊόντα της να πωλούνται στα πολυκαταστήματα Bloomingdales. Το 2011 συνεργάζεται με την Lancome ενώ παράλληλα ξεκινάει η συνεργασία της με τον οίκο Louis Vuitton και τον Marc Jacobs, ο οποίος την έχει επισκεφτεί προσωπικά στο στούντιο της στην Ιαπωνία το 2006. Έχει σχεδιάσει για τον γνωστό οίκο, τσάντες, παπούτσια, αξεσουάρ όλα με τις διάσημες βούλες της και τα έντονα χρώματα να κυριαρχούν στα σχέδιά της.