Yves Saint Laurent, ο τελευταίος σπουδαίος σχεδιαστής

yves-saint-laurent-o-teleftaios-spoudaios-schediastis

Ήταν 1η Ιουνίου του 2008, όταν άφησε την τελευταία του πνοή ο Γάλλος μετρ Yves Saint Laurent, νικημένος από την επάρατο νόσο. Τα γαλλικά Μέσα τον αποκάλεσαν “έναν από τους τελευταίους μεγάλους”, και οι κάτοικοι του Παρισιού κατέκλυσαν τους δρόμους για να αποχαιρετήσουν τον μοναδικό σχεδιαστή που το 1983, όντας εν ζωή, τιμήθηκε από το Metropolitan Museum of Art (ΜΕΤ), με μια προσωπική έκθεση.


Λίγο αφότου έκλεισε τα 21 του χρόνια, η μητέρα του δέχτηκε πρόσκληση σε κατ” ιδίαν συνάντηση από τον Christian Dior, του οποίου υπήρξε μαθητής. Ο Dior που εκείνη την εποχή ήταν δεν ήταν 54 ετών, ενημέρωσε την μητέρα του προστατευόμενου του, ότι στο πρόσωπο του νεαρού γιου της έχει βρει τον διάδοχο που θα αναλάμβανε τα ηνία του οίκου, όταν εκείνος θα αποσυρόταν. Τόσο εκείνη όσο και ο Yves Saint Laurent, έμειναν έκπληκτοι από το παιχνίδι της μοίρας, όταν τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, πληροφορήθηκαν από τον Τύπο τον θάνατο του Christian Dior.

Η συνεργασία του με τον οίκο Dior διακόπηκε βίαια το 1960, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Λίγο μετά την απαλλαγή του από τα καθήκοντα του ως φαντάρος – γεγονός που επηρεάστηκε από την εύθραυστη υγεία του και τον εθισμό του στα ναρκωτικά – γνώρισε τον Pierre Berge, σύντροφο και συνέταιρο του, με τον οποίο ίδρυσε τον δικό του οίκο.

Κατά την διάρκεια του ’60 και του ’70, ο Yves Saint Laurent κατάφερε να κάνει το όνομα του συνώνυμο της καινοτομίας και της κομψότητας. Ήταν ο πρώτος που λάνσαρε το safari look και εκείνος που το 1966 εφηύρε το γυναικείο σμόκιν. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που στην προσπάθεια του να επεκταθεί σε επιχειρηματικό επίπεδο, εγκαθίδρυσε τον όρο prêt-à-porter, στο λεξιλόγιο της μόδας, και εκείνος που ανέβασε για πρώτη φορά στην πασαρέλα έγχρωμα μοντέλα.

Το 2012, με την αλλαγή του ονόματος του οίκου από Yves Saint Laurent σε Saint Laurent, μετά από πρωτοβουλία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Hedi Slimane, σήμανε το τέλος μιας εποχής και η έναρξη μιας νέας. Μια μετάβαση που έγινε δεκτή με πολλές αντιδράσεις, τόσο από τους ανθρώπους της “βιομηχανίας”, όσο και από την μεγαλύτερη μερίδα των φανς του οίκου, που ούτε λίγο, ούτε πολύ έσπευσαν να κατηγορήσουν τον 44χρονο Slimane για “υπερφιλόδοξο θράσος”.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο ίδιος θέλησε να αφαιρέσει ένα μικρό βάρος από τις πλάτες του, υπονοώντας ένα νέο άνοιγμα του οίκου προς ένα νεανικότερο κοινό, ούτε κι αν ισχύει το σοφό “any publicity is good publicity!”, αφού ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από τη νέα συλλογή του οίκου για την Άνοιξη του ’13, έκανε το όνομα του να συζητιέται για πολλές – πολλές μέρες.

Όπως και να “χει, αυτό που μένει από ανθρώπους με το ατόφιο ταλέντο του Yves Saint Laurent, είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον της μόδας – και όχι μόνο, που αποδεικνύεται ανθεκτικότερη από εποχές και ονόματα.