Άκρατος κρατισμός πέρα από τα σύνορα της σωφροσύνης

akratos-kratismos-pera-apo-ta-synora-tis-sofrosynis

Το γεγονός ότι κανένας από το χώρο των εικαστικών δεν είχε ενημερωθεί για μια τροπολογία που πέρασε από την πίσω πόρτα -τι σχέση έχει άραγε η σύγχρονη τέχνη με την αρχαιοκαπηλία;- είναι πολύ απογοητευτικό. Μετά την πρόσφατη ιστορία του ΥΠΠΟ (βλ. Ζαχόπουλος) υπήρξε πολύ συγκεκριμένη διάθεση, εκφρασμένη από τα εξαίρετα στελέχη του, να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους αυθαιρεσίες.

Κατά σύμπτωση, στα δύο μουσεία έχουμε δύο διευθύντριες αξιολογότατες σε επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο διεθνώς. Έχει συζητηθεί κατά κόρον το θέμα του καλού χαρακτήρα των διευθυντών. Για μένα προσωπικά είναι δευτερεύον. Επί της ουσίας, η τροπολογία μειώνει το ρόλο των διευθυντών, για να μπορεί το Δ.Σ. να κάνει -αυτό που θέλει όλη η Ελλάδα- συνεχείς μοιρασιές, λες και η τέχνη δεν έχει υπόσταση από μόνη της.

»Δεν αμφισβητώ την αξία των διοικητικών συμβουλίων. Το μάνατζμεντ είναι πολύ σημαντικό για ένα μουσείο. Ούτε υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να ελέγχονται οι διευθυντές. Μέχρι σήμερα οι αρμοδιότητες ήταν ξεκάθαρες και δεν κατανοώ γιατί έπρεπε να αλλάξουν. Προκύπτει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα. Πώς είναι δυνατόν να έχει άποψη για τα καλλιτεχνικά ο πρόεδρος ενός Δ.Σ. -που συνήθως δεν είναι ειδικός και ούτε καν εκλέγεται. Είναι σαν να βάζουμε τον πρόεδρο ενός νοσοκομείου να χειρουργεί τους ασθενείς.

Αν υπολογίσει κανείς ότι και στο ΜΜΣΤ πήραμε τη μισή επιχορήγηση απaαυτή που παίρνουμε κάθε χρόνο, βγάζουμε εύκολα το συμπέρασμα ότι καταργείται η αυτονομία των θεσμών, ως εκ τούτου καταργείται η ελευθερία του λόγου εκείνων που έχουν κάτι να πουν θεσμικά. Το κράτος κόβει τελείως το δεσμό του με τη σύγχρονη δημιουργία όπως εκφράζεται από τα μουσεία σύγχρονης τέχνης. Μιλάμε για άκρατο κρατισμό. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ανάλογες έχουν υπάρξει μόνο στα κομμουνιστικά καθεστώτα. Αν, για παράδειγμα, θέλουν να μετατρέψουν το Εθνικό Θέατρο σε καραγκιόζ μπερντέ, δεν θα τιμήσουν τον Σπαθάρη...

Η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει προηγούμενο. Είναι φανερό ότι ξεκινά από κει για να επεκταθεί και εγώ δεν ξέρω πού. Ανοίγει η πόρτα για να καταργηθούν σε βάθος οι ελευθερίες των πνευματικών ανθρώπων αυτού του τόπου.