Δημιουργηθήκαμε Ίσοι, του φωτογράφου Mark Laita

dimiourgithikame-isoi-tou-fotografou-mark-laita

Γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, ίσοι,  ακολουθώντας όμως διαφορετική ανατροφή, διαφορετικά πιστεύω και απόψεις, διαφορετικό τρόπο ζωής, ακόμα και διαφορετική κοινωνική τάξη, πόσο “ίσος” άραγε είσαι με τον διπλανό σου; Πόσο διαφέρεις με εκείνον;

Τριγυρίζοντας στη πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα σε διαφορετικά λεωφορεία, πολλές φορές μου αρέσει να παρατηρώ τους επιβάτες και μου κάνει τρομερή εντύπωση η αντίθεση τους, οι κοινωνικές τους διαφορές ακόμα και ο τρόπος που ντύνονται και συμπεριφέρονται. Πόσο ανόμοιες και διαφορετικές είναι οι γυναίκες του 29, της Πολίχνης, με εκείνες του 58, του Πανοράματος.

Αν οι διαφορές στη κουλτούρα και όχι μόνο, φαίνονται ξεκάθαρα σε κάποιον που δεν κατάγεται από αυτή τη μικρή πόλη της Ελλάδας και απλά περιπλανάται παρατηρώντας, φανταστείτε πόσο έντονα φαίνονται, σε μια πολυπολιτισμική χώρα όπως η Αμερική, όπου ένα σωρό άνθρωποι με  χρώμα, θρησκεία, καταβολές και καταγωγή κάθε είδους περπατούν όλοι μαζί στο δρόμο.

Ο Αμερικανός φωτογράφος Mark Laita, δημιούργησε τη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών “Created Equal“, όπου σε ζευγάρια αντιπαραθέτει ανθρώπους που διαφέρουν ταξικά,  κοινωνικές ομάδες,  θρησκείες, πρότυπα, επαγγέλματα και κουλτούρες.

Παρατηρώντας τους ανθρώπους, εντυπωσιάζομαι με ποιο τρόπο οι περιστάσεις, η μοίρα ή το περιβάλλον μας μας κατευθύνει στο τι ακριβώς έχουμε γίνει.
Είμαι γοητευμένος κατά πόσο, στην Αμερική, ένα νεαρό κορίτσι μεγαλώνει για να γίνει μια καθολική μοναχή, ενώ ένα άλλο για να γίνει πόρνη. Τι είδους πράγματα συνέβησαν σε αυτήν ως παιδί; Είναι ευτυχισμένη; Πόσο συμβάλλει στην κοινωνία;  Αυτοί είναι οι συλλογισμοί μου.
Τι κρίση δημιουργώ με το να αντιπαραθέτω δύο εικόνες; Μα αυτό δε συμβαίνει πραγματικά και στη χώρα μας; Η σειρά “Created Equal” απλά δείχνει πραγματικά παραδείγματα αυτής της ειρωνικής στροφής της μοίρας. Βρίσκω τους ίδιους τους ανθρώπους συναρπαστικούς, και απλά αυτά τα δίπτυχα θα βοηθήσουν το μυαλό σας να πάρει λίγες περισσότερες στροφές.

Από τη συνέντευξή του φωτογράφου στο turnstylenews.com.

Βλέποντας τις εικόνες αναρωτιέσαι πόσες ουσιαστικά διαφορές έχουμε με τους άλλους στην τελική. Πόσο “μεγάλο” είναι αυτό που μας χωρίζει.. Αν έστω και ένας την επόμενη φορά που θελήσει να “απαξιώσει” κάποιον επειδή είναι “κατώτερός του”, σκεφτεί πως όλοι δημιουργηθήκαμε για να είμαστε ίσοι και αποφασίσει να μη το κάνει, τότε ο Laita θα έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό.

Το Created Equal κυκλοφορεί και σε βιβλίο, το οποίο μπορείς να αγοράσεις στο Amazon, ενώ στο website του Mark Laita μπορείς να δεις περισσότερες φωτογραφίες.