Ευτυχής συγκυρία με φωτογραφικό υπόβαθρο

eftychis-synkyria-me-fotografiko-ypovathro

Ποιος φανταζόταν χρόνια πριν, ότι η εθνικού βεληνεκούς γιορτή της φωτογραφίας με το όνομα «Φωτοσυγκυρία» θα γινόταν δεκτή στο πλέον αναγνωρισμένο διεθνώς δίκτυο φωτογραφικών φεστιβάλ, το «Festival of light»;

Κι όμως. Πέρυσι έδωσε εξετάσεις ως διοργάνωση προπομπός μιας μπιενάλε αξιώσεων και φέτος εισάγεται επισήμως στο χάρτη των διεθνών διοργανώσεων. Αυτό σημαίνει πολλά για κοινό και καλλιτέχνες.

Τώρα πια, μπορούμε να δούμε σημαντικές εκθέσεις, σύγχρονες και ιστορικές, που αναδεικνύουν τις κλασικές και τις νέες εκφράσεις του φωτογραφικού μέσου. Στην 20ή Διεθνή Φωτογραφική Συγκυρία θα παρουσιαστούν περισσότεροι από 100 δημιουργοί από 15 χώρες. Η Θεσσαλονίκη προσφέρει 30 εκθεσιακούς χώρους: από τα μουσεία και τα ιδρύματα μέχρι το αεροδρόμιό της, με εκθέσεις που ήδη ανοίγουν διαδοχικά και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαΐου. Ενδεικτικά:

Ντούαν Μίκαλς


«Time is now» απαντά με τον τίτλο της έκθεσής του, στο θέμα της Φωτομπιενάλε, την έννοια του χρόνου, ο αμερικανός φωτογράφος.

Αυτοδίδακτος κι επιτυχημένος στο χώρο της μόδας, της διαφήμισης και της δισκογραφίας, «αντιπαρατέθηκε» στους Αβεντον και Πεν, μη κατέχοντας δικό του στούντιο, αλλά φωτογραφίζοντας τα μοντέλα του στο περιβάλλον τους.

Η καλλιτεχνική του πλευρά, ωστόσο, είναι η πιο ενδιαφέρουσα: Από το 1970 άρχισε να αποδίδει την ψυχική έκταση και ένταση της αστικής ομοφυλοφιλικής ζωής με το προσωπικό του ύφος, που χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση κειμένου στην εικόνα. Με το έργο του αποδίδει φόρο τιμής στον Καβάφη, τον Γουίτμαν, τον Μαγκρίτ και στις κλασικές έννοιες της Δύσης περί ομορφιάς (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 19/04-30/05).

Σούζαν Μεϊσέλας


Η εκπληκτική Αμερικανίδα του Μάγκνουμ έγινε διάσημη τη δεκαετία του '70 για την κάλυψη της επανάστασης των σαντινίστας στη Νικαράγουα. Το 2005 επέστρεψε για να θέσει τους πολίτες της χώρας απέναντι στις ευθύνες τους: Τοποθέτησε τις ιστορικές της πλέον φωτογραφίες, μεγέθους διαφημιστικών αφισών, στα χωριά και τις πόλεις στις οποίες η κάθε μία είχε τραβηχτεί. (Στρατόπεδο Κόδρα, 20/04-30/05)

Αλεξέι Τιταρένκο


Εμπνευσμένος από τη μουσική και τη λογοτεχνία, ξεκίνησε από τα 13 του τις προσπάθειες απεικόνισης της ντοστογεφσκικής ατμόσφαιρας της Αγίας Πετρούπολης. Στα χρόνια της ΕΣΣΔ επικεντρώθηκε στην απαγορευμένη «πίσω» πλευρά του Λένιγκραντ, και στη νέα μετα-σοβιετική εποχή εξερεύνησε νέες μορφές έκφρασης. Ενώ χρησιμοποιεί τεχνικές του 19ου αιώνα όπως η παρατεταμένη έκθεση, ψάχνει συνεχώς για νέες δυνατότητες και έχει αναπτύξει ένα μοναδικό ύφος το οποίο αναφέρεται ως «μεταφορική φωτογραφία» (Γιαχουντί Χαμάμ -Λουλουδάδικα, 12/04-30/05).

Κλαούντιο Χιλς


Το 2003, το Συμβούλιο των Πόλεων της Βόρειας Ιρλανδίας προσκάλεσε τον φωτογράφο και καθηγητή Οπτικής Επικοινωνίας Κ. Χιλς για μια εργασία με θέμα τις συγκρούσεις στη Βόρεια Ιρλανδία (είχε ήδη εκπονήσει ανάλογες μακροχρόνιες φωτογραφικές μελέτες για τα προβλήματα επανασυνδεμένης των δύο Γερμανιών και τις αστικές εξελίξεις σε μητροπόλεις στην Ασία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική). Εκείνο εστίασε την έρευνά του στα αρχεία του Μπέλφαστ, ψάχνοντας τα ίχνη ενός παρελθόντος διαμορφωμένου από τις συγκρούσεις καθολικών και προτεσταντών (Αλατζά Ιμαρέτ 12/04-30/05).

Αν πάλι θέλετε να έχετε άποψη για τις εθνικές φωτογραφικές παραγωγές, σημειώστε και την έκθεση: «Τρεις γενιές ιταλών δημιουργών απέναντι στον χρόνο» (Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 18/04-30/05) καθώς και το πανόραμα της ισπανικής φωτογραφίας «Ο ρόλος της φωτογραφίας», από τα αρχείο των περιοδικών AFAL, Nueva Lente, Photo Visiόn (ARTFORUM GALLERY (ΒΙΛΚΑ) 14/04-18/05). Μια προσέγγιση στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία, από την επιμέλεια του Χιλς, θα παρουσιαστεί με τον τίτλο "Greece Today" (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 14/04-18/05).

Θα υπάρξουν, όμως, και ανταλλαγές: κατά τη διάρκεια της Φωτομπιενάλε, εκθέσεις του Μουσείου Φωτογραφίας θα ταξιδέψουν σε 10 πόλεις της επαρχίας και σε 4 στο εξωτερικό. Και παράλληλα, 25 επιμελητές και διευθυντές διεθνών θεσμών θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη για να τους υποβληθούν φωτογραφικές εργασίες. Από αυτές τις συναντήσεις θα προκύψει το βραβείο Epson - Exceed Your Vision, για την καλύτερη φωτογραφική εργασία. Υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης είναι ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Ιωακειμίδης.