Φροντιστήρια ξένων γλωσσών «το σινεμά»

frontistiria-xenon-glosson-to-sinema

Ποιος είπε ότι οι ξένες γλώσσες μαθαίνονται μόνο μέσα στις σχολικές αίθουσες και στα φροντιστήρια με την επίμονη ανάγνωση των σχολικών εγχειριδίων και την εξάσκηση πάνω στους πράσινους πίνακες; Μία εναλλακτική και διασκεδαστική πρακτική μπορεί να είναι και ο κινηματογράφος.

Αυτό θέλουν να μας αποδείξουν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», και το περιοδικό «Σινεμά», που εγκαινιάζουν την ενότητα «Ι speak English, Je parle Francais, Ich spreche Deutsh» με προβολή ξενόγλωσσων ταινιών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, το «Γκέτε» και το Βρετανικό Συμβούλιο. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δεύτερης περιόδου του ριζοσπαστικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Πρώτη ώρα: Σινεμά», το οποίο βγάζει τους μαθητές από το σχολείο και τους πηγαίνει στο σινεμά της γειτονιάς.

Η αρχή έγινε χθες το πρωί στο Γαλλικό Ινστιτούτο με την ταινία κινουμένων σχεδίων του Σιλβέν Σομέ, «Το Τρίο της Μπελβίλ», που παρακολούθησαν μαθητές της 2ας Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων», οι οποίοι μαθαίνουν γαλλικά. Πρωταγωνιστής είναι ένα ορφανό αγόρι, παθιασμένο με το ποδήλατο, που συμμετέχει στον Γύρο της Γαλλίας. Πέφτει όμως θύμα απαγωγής και η γιαγιά του με τον πιστό της σκύλο, ταξιδεύουν στη μυθική Μπελβίλ για να το σώσουν, με τη βοήθεια τριών ηλικιωμένων εκκεντρικών τραγουδιστριών.

Παρόντες ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», Ορέστης Ανδρεαδάκης, και ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος. Ετσι, αμέσως μετά την προβολή, μαθητές και υπεύθυνοι ξεκίνησαν μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική συζήτηση για το σινεμά.

Με αφορμή το σουρεαλιστικό ταινιάκι του Σομέ, κουβέντιασαν για τον κινηματογράφο του Μπάστερ Κίτον και του Σαρλό, αφού η ταινία είναι φόρος τιμής στον βωβό κινηματογράφο. Επειδή όμως το «Τρίο της Μπελβίλ» έχει γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο του σκίτσου στο χέρι, η κουβέντα στράφηκε και στη διαφορά κινουμένων σχεδίων του Ντίσνεϊ και των ευρωπαΐκών και γενικότερα στις διαφορές του εμπορικού αμερικανικού κινηματογράφου με τον ευρωπαΐκό. Ο στόχος άλλωστε είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το ποιητικό σινεμά.

Θα προβληθούν ακόμα ταινίες όπως «Ο θείος μου» του Ζακ Τατί, τα «400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό κ.ά. Ενώ η φιλοδοξία είναι, από του χρόνου, εκτός από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά, να ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλες γλώσσες -συνεπώς ταινίες- ξεκινώντας από τα ισπανικά και τα ιταλικά.

Η επιλογή των ταινιών δεν επιβάλλεται, ούτε γίνεται τυχαία. Στα σχολεία έχει ήδη φτάσει, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε το «Πρώτη ώρα: Σινεμά» -που ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας εκτός από την Αθήνα- το «Τετράδιο Κινηματογράφου». Ενα καλαίσθητο βιβλιαράκι, με την όψη του κλασικού μπλε σχολικού τετραδίου, όπου αναγράφονται λεπτομερώς οι ταινίες που μπορούν να διαλέξουν οι μαθητές, σε συνεννόηση βέβαια με τους καθηγητές τους. Περιέχει ακόμα πολλές πληροφορίες για την ιστορία του κινηματογράφου, όπως στοιχεία για την πρώτη ταινία, την πιο ακριβή, την πιο εμπορική, την πιο αποτυχημένη, τα κινηματογραφικά είδη κ.τ.λ.

Να σημειώσουμε ότι φέτος το «Πρώτη ώρα: Σινεμά» καλεί τους μαθητές να αποκτήσουν και οικολογική συνείδηση με το καινούργιο τμήμα, «Κινηματογράφος καλεί περιβάλλον».