Ηλίθιος με συνταγή Ελ Γκρέκο

ilithios-me-syntagi-el-greco

Μετέφερε κινηματογραφικά τη ζωή του «Ελ Γκρέκο» αποσπώντας οκτώ κρατικά βραβεία ποιότητας, ανάμεσά τους και το καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας και σκηνοθεσίας αλλά και το βραβείο κοινού, ενώ το φιλμ στις αίθουσες αναδείχτηκε το εμπορικότερο της περασμένης χρονιάς. Τώρα ετοιμάζεται να χτυπήσει όχι μόνο στη μεγάλη αλλά και στη μικρή οθόνη.

Ο λόγος για τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή που επιστρέφει στην ΕΡΤ δημιουργώντας ακόμη ένα σίριαλ το οποίο βάζει στη «φαρέτρα» της για τη νέα τηλεοπτική περίοδο η δημόσια τηλεόραση. Και αυτή τη φορά ο Γιάννης Σμαραγδής θα μεταφέρει στη μικρή οθόνη μια διασκευή του «Ηλίθιου» του Ντοστογιέφσκι.

Πρόκειται για 11 επεισόδια, με τη διασκευή να την υπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας, ενώ ο Γιάννης Σμαραγδής θα συνεργαστεί για την παραγωγή με σχεδόν όλο το επιτελείο που είχε και στον «Ελ Γκρέκο», με επικεφαλής τον διευθυντή φωτογραφίας Αρη Σταύρου που απέσπασε και κρατικό βραβείο για τη φωτογραφία του στην ταινία.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα κάνει η Ντόρα Λελούδα, ενώ στη σειρά θα πρωταγωνιστούν οι: Ορφέας Αυγουστίδης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Ηλίας Λογοθέτης, Δημήτρης Καλιβωκάς, Φαίη Ξυλά και άλλοι περίπου 30 ηθοποιοί για τους οποίους γίνεται κάστινγκ. Τα γυρίσματα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, στην Ελβετία, ίσως και στη Ρωσία.

Η σειρά μάς μεταφέρει στην περίοδο λίγο πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Ελλάδα να προσπαθεί με ανορθόδοξο τρόπο να πάρει τα πάνω της. Ενας άνθρωπος που φαίνεται «ηλίθιος» εντοπίζει τις αρετές και τα ελαττώματα των συνανθρώπων του. Κι ενώ εκείνος δεν θα έπρεπε να τους καταλαβαίνει, τελικά φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο...

Ο Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει όμως και κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», που εστιάζει στον Ιωάννη Βαρβάκη, και στην παραγωγή συμμετέχει και η ΕΡΤ, ενώ γυρίσματα θα γίνουν σε Ελλάδα και Ρωσία.