Οι ιστορίες του παππού σε τηλεοπτική σειρά θέαμα

oi-istories-tou-pappou-se-tileoptiki-seira-theama

Τον Ιανουάριο του 2007 ήταν «Απόστολος και μόνος» κουβαλώντας τη δική του αμαρτία. Την επόμενη σεζόν ετοιμάζεται να επιστρέψει στη μικρή οθόνη ως ο πιο ειλικρινής «Ψεύτης παππούς».

Ο λόγος για τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο που σχεδιάζει να επανέλθει στη μικρή οθόνη με μια πρόταση και πάλι τελείως ξεχωριστή. Κι αν στη σειρά «Απόστολος και μόνος», έφερε στην τηλεόραση μια δική του ιδέα τώρα μας προτείνει να δούμε τηλεοπτικά το τελευταίο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη «Ο ψεύτης παππούς». Αυτή είναι η πρόταση που έχει καταθέσει στην ΕΡΤ έχοντας δίπλα του και πάλι στη σκηνοθεσία τον Νίκο Καβουκίδη. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι στη μικρή οθόνη τον ενοχλούν «η ανυπαρξία σεναρίου, η προχειρότητα σε διαλόγους». Οπως έχει πει, «συχνά νομίζω ότι δεν υπάρχει στόχος και ουσία».

Στην ιστορία της Αλκης Ζέη, ο παππούς είναι συνταξιούχος ηθοποιός, πλησιάζει τα ογδόντα κι έχει έναν εγγονό, τον Αντώνη. Ο παππούς είναι πληθωρικός σε συναισθήματα, γεμάτος γνώσεις, εμπειρίες και με ιδιαίτερες συνήθειες. Με τις ιστορίες από τη ζωή του που διηγείται στον εγγονό του, του εξάπτει τη φαντασία. Ολα αυτά του Αντώνη του φαίνονται τόσο υπερβολικά και απίστευτα που αναρωτιέται: αλήθεια ή ψέματα; Τα λόγια του παππού σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύονται μυθεύματα, αντίθετα οι αφηγήσεις του αφορούν γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα και τον έφεραν στην καρδιά της ιστορίας της χώρας μας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, όπως την ανατρεπτική περίοδο του Μάη του '68. Εζησε τους αγώνες από την πλευρά των διεκδικητών της κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, ανάμεσα στους φοιτητές και στους διαδηλωτές και η αφήγησή του έχει ακριβώς αυτή τη χροιά.

Μέσα στις περίπου 160 σελίδες του βιβλίου η συγγραφέας ξεδιπλώνει μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού και παράλληλα την πρόσφατη Ιστορία κάνοντάς την εύκολα κατανοητή. Από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για εκείνον. Η Αλκη Ζέη τελικά γράφει με απλότητα και σαφήνεια ένα μυθιστόρημα που αγγίζει παιδιά, εφήβους κι ενηλίκους, κι αυτό ακριβώς σχεδιάζει να ξεδιπλώσει στη μικρή οθόνη ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος