Σαμπρόλ, Τεσινέ και μια κούτα Gauloises

samprol-tesine-kai-mia-kouta-gauloises

Τις Κάνες στην Αθήνα φέρνει το 9ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκινάει στις 3 Απριλίου (έως 13) στην Αθήνα και στις 10 Απριλίου (έως 16) στη Θεσσαλονίκη, με τον Ολιβιέ Περ, καλλιτεχνικό διευθυντή του «Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών» των Κανών να είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα.

Δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο του φετινού φεστιβάλ. Θα προβληθούν 50 ταινίες, οι περισσότερες για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις αίθουσες «Αττικόν» και «Απόλλων» και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Το φεστιβάλ ανοίγει η ταινία «Μια κούτα Gauloises» του Μεντί Σαρέφ σε παραγωγή της Μισέλ Ρέι-Γαβρά («Αττικόν», 8.30 μ.μ.). Την άνοιξη του '62, την τελευταία για τον πόλεμο της Αλγερίας, ο εντεκάχρονος Αλί και ο καλύτερός του φίλος, Νίκο, βλέπουν τους κόσμους τους να αλλάζουν...

Στο επίσημο πρόγραμμα βρίσκουμε ταινίες όπως «Το κλειδί» του Γκιγιόμ Νικλού (θα είναι παρών), «Το πρώτο κλάμα» του Ζιλ ντε Μεστρ, «Η ζωή του καλλιτέχνη» του Μαρκ Φιτουσί, «Εχθροί εξ αίματος» του Φλοράν Εμίλιο Σιρί για τον πόλεμο της Αλγερίας, «Υποσχέσου μου» του Εμίρ Κουστουρίτσα, το «Κομμένη στα δύο» του Κλοντ Σαμπρόλ για μια νεαρή γοητευτική γυναίκα που θέλει να πετύχει στη ζωή της, ερωτεύεται έναν πασίγνωστο και διεστραμμένο συγγραφέα, αλλά παντρεύεται ένα νεαρό ανισόρροπο εκατομμυριούχο, κ.ά.

Δεν λείπουν και ταινίες για νέους, όπως: «Η αλεπού και το παιδί» του Λουκ Ζακέ και «Λούκι Λουκ: Τρελές περιπέτειες στην Αγρια Δύση» του Ζαν Μαρί Ολιβιέ. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την ταινία του Αντρέ Τεσινέ «Οι μάρτυρες» («Απόλλων», 8.30 μ.μ.), με θέμα το AIDS.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από νέους σε ηλικία (4 Ελληνες, μία Γαλλίδα και έναν Γαλλοελβετό), θα επιλέξει την ταινία που θα κερδίσει το Βραβείο της Πόλης των Αθηνών.

Ας σταθούμε στα αφιερώματα:

1. «Τα 40 χρόνια του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Κανών στην Αθήνα», με προβολές δέκα ταινιών που σημάδεψαν το φεστιβάλ. Το πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο από τον Ολιβιέ Περ, περιλαμβάνει πέντε ταινίες που θα προβληθούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», και με την παρουσία των σκηνοθετών τους, συγκεκριμένα τις «Γαλλία» του Σερζ Μποζόν, «Μελβίλ» του Μελβίλ Πουπό, «Venus et fleur» του Εμανουέλ Μουρέ, «Πριν ξεχάσω» του Ζακ Νολό, το «Ανθρώπινο ζήτημα» του Νικολά Κλοτς, «Κρύο ντουζ» του Αντονι Κορντιέ.

2. Θα δούμε ακόμα, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δέκα γαλλικές ταινίες που έχουν πάρει το σημαντικό βραβείο «Ζαν Βιγκό». Είναι οι: «Η ζωή του Χριστού» του Μπρουνό Ντιμόν, «Η ζωή των νεκρών» του Αρνό Ντεπλεσέν, «Ο τελευταίος νεκρός» του Λορέν Ασάρ, «Ανοιχτά μάτια» του Ζερόμ Μπονέλ, «Διαγωγή μηδέν» του Ζαν Βιγκό, και τη μικρού μήκους «Silencio» του Οζάνγκ.

3. Το πρωτότυπο πρόγραμμα «Cinemix», όπου ο βωβός κινηματογράφος συναντά την ηλεκτρονική μουσική. Η Ολγα Κουκλάκη ντύνει με μουσική δύο βωβές ταινίες, τις «Περιπέτειες του Βιλάρ» (1924) του Ζόζεφ Χεπ και το «Διάλειμμα» (1926) του Ρενέ Κλερ.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, φωτογραφίες γνωστών σκηνοθετών και ηθοποιών από τον Ρενό Μονφουρνί θα εκτίθενται στους τοίχους της γαλλικής πρεσβείας (Βασ. Σοφίας 7).